Slatka Simona: Pogledali smo novi hrvatski film koji podiže prašinu
Slatka Simona: Pogledali smo novi hrvatski film koji podiže prašinu

Slatka Simona: Pogledali smo novi hrvatski
film koji podiže prašinu

Slatka Simona… oh, Slatka Simona! Najavljivan je kao uzbudljiv triler koji gledatelje uvodi u svijet cyber-seksa te pomiče granice realnog i virtualnog svijeta. Njegovu promociju prati i vrlo dobro koncipiran trailer koji je uspješno odradio svoj posao – film je to koji ste poželjeli vidjeti!

Stoga ne čudi što nas je uvelike obradovalo što smo isti imali priliku vidjeti na posebnoj pretpremijernoj projekciji, istoj onoj na kojoj je cjelovit film pod redateljskom palicom Igora Mirkovića imala priliku vidjeti i većinska glumačka ekipa.

Slatka Simona
Slatka Simona

Sedmo nebo

No, osvrt na ovaj film zapravo ćemo započeti prisjećanjem na još jedan domaći film koji je proteklih mjeseci privukao pažnju javnosti – komediju Sedmo nebo redateljice Jasne Nanut. Prema domaćem smo filmu, htjeli mi to ili ne, uvijek kritičniji. Trava nam je često vani zelenija pa neki naslovi u domaćem prostoru zažive tek kada ih je odobrio neki drugi… U slučaju Sedmog neba to nije bilo tako.

Film je u startu naišao na odobrenje velikog dijela ljudi iz struke i stekao je mahom pozitivne kritike. Sasvim iskreno kazat ću da, nakon odgledanog istog, nisam shvaćala u čemu je hype i čemu te salve komplimenata na njegov račun. Riječima Fani Čapalije – It’s ok. O istom sam vodila diskusiju s osobom iz svijeta filma koja mi je na moju zbunjenost kazala sljedeće: A gle, drugačiji je, nije klasični depra hrvatski film o ratu… Ovaj argument mi je u to vrijeme djelovao smiješno jer ako je to kriterij za “dobar film”, onda nam je ljestvica stvari nisko. Ali mogu uvidjeti na što je moj sugovornik ciljao… Treba pohvaliti pokušaj inovativnosti. 

Slatka Simona
Slatka Simona

Film koji otvara mnoge teme

A inovativnost je i riječ koju bismo podveli i pod opći dojam Slatke Simone. Tematika kakvom se dosad nismo bavili na filmu, dovoljno intrigantna da bi mogla uzrokovati poneku podignutu obrvu i besciljne rasprave na društvenim mrežama. Također, film je to u kojem će različiti gledatelji tražiti (i pronaći) različita značenja. Od egzistencijalnih do ljubavnih problema – širok je dijapazon tema koje su odškrinute, no kroz vrata smo samo zavirili – nijedna od njih tehnički nije razrađena do kraja. Moral li nužno biti? Ne.

Film je to koji nam je uspješno demonstrirao onu  – Nikad bliži, a nikada udaljeniji. Zahvaljujući razvoju tehnologije postali smo umreženo društvo i globalno selo, ali smo i uvidjeli koliko smo zapravo sami… Samoća i usamljenost sve su češći problemi današnjice, a događanja u Slatkoj Simoni dočaravaju koliko su pojedinci spremni ići da je dokinu. Ali i koliko su spremni ići da zadovolje svoje strasti, maštarije pa i romantično gledano – koliko su spremni dati za ljubav.

Kraj bez točke

Kada se osvrćemo na pogledane filmske naslove trudimo se izostaviti detalje radnje. Recenzija određenog sadržaja ne mora nužno biti i njegov kratki sadržaj. Ipak, ovoga puta ćemo napraviti iznimku te ako niste ljubitelj spoilera najbolje da preskočite naredne retke. Naime, kraj filma bi za mnoge gledatelje mogao biti razočaravajuć. Nema velikog finala, nema priželjkivanog susreta, nema razrješenja sukoba … preciznije rečeno, bivamo zakinuti za iste. Isti je to slučaj koji nas je dočekao i kod ranije spomenutog filma Sedmo nebo.

Do onog ključnog susreta nije došlo i neminovno po izlasku iz kina osjećate onu prazninu uz komentar Aha, i to je samo to. S odmakom, završetak Slatke Simone još i možemo nekako preboljeti… prihvatite da likovi idu dalje, ali ne i film. Kraj Sedmog neba i dalje nas žulja! Doduše, možda to i proizlazi iz one kako nismo imuni na ljubavne skandale i brodolome, bilo da se oni tiču svjetskih zvijezda ili naših prvih susjeda. Znatiželja je i u ovom slučaju vrag!

Ako niste, oba naslova vrijedi pogledati. Osim što gledamo domaće, dobit ćete priliku (raz)uvjeriti se u gore ispisane retke. Što se Slatke Simone tiče, kao kraj i zaključak stoji – pohvala inovativnosti. A za kraj, pjesma koja bi vam nakon odgledanog filma mogla zapeti u glavi…

 

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori