Journal Man: Popularne knjige o novcu koje će vas naučiti trikove koje još ne znate

Sve smo bliži onom najljepšem periodu godine – božićnim blagdanima! Iako već polako odbrojavamo do postavljanja lampica i ukrasa, svjesni smo da je sad došlo krajnje vrijeme da počnemo štedjeti za to divno i poprilično rastrošno doba godine. Međutim, praktični savjeti za bolje raspolaganje novcem uvijek su dobrodošli, bez obzira jeste li student, zaposleni ili jednostavno želite naučiti pametnije trošiti.

Savjeti za štednju u ovim knjigama dolaze vrlo lagano i pitko servirani. i odličan su nastavak priče o tome kako najefikasnije organizirati dan. Sigurni smo da ćete, kao i mi, ukrasti pokoji trik i lekciju!

Broke Millennial, Erin Lowry

‘Broke Millennial’ trenutno je jedna od najpopularnijih money-management knjiga na tržištu. Njezin jednostavan jezik i pristup kompleksnim temama učinio ju je pravim best-sellerom. Idealna je za mlađe osobe, onima koji tek počinju živjeti sami, dižu manje kredite ili kupuju prvu kuću. ‘Broke Millennial’ dobar je odabir za mlade profesionalce koji su relativno nedavno počeli raditi, a zanimljivo se osvrće i na svakodnevne probleme poput toga kako uskladiti prijateljstvo (izlasci, putovanja, večere) s vlastitim financijama.

Your Money or Your Life, Joseph Dominiguez, Vicki Robin

Vicki Robin i Joe Dominguez proslavili su se ovim praktičnim vodičem koji je odličan za sve one koji žele izgraditi biznis ili što prije ostvariti novčanu neovisnost. Praktična knjiga dosta je dulja nego ostale, ali pokriva svaki ključni aspekt vođenja financija – od vašeg stava i odnosa prema novcu do toga kakve kredite dizati, u što investirati, koliko i kada. Vicki Robin vodi se mišlju ‘kako si priuštiti ranu mirovinu’ odnosno kako se što bolje i što ranije financijski osigurati do kraja života.

The Simple Path to Wealth, J.L. Collins

‘The Simple Path To Wealth’ knjiga je koja je zapravo proizašla iz autorovih savjeta i pisama vlastitoj kćeri. Jednostavnog je tona i laka za čitanje i kreće se od osnovnih financija do objašnjenja kompleksnih pojmova. Jedna je to od najslavnijih knjiga o osobnim financijama ikad napisana, a samo su neke od tema kojima se bavi dugovanja, dionice, stav prema novcu, pravilo 4 posto i slični koncepti.

The Money Manual, Tonya B. Rapley

Tonya B. Rapley napisala je vodič savršen za one koji žele početi učiti o novcu i trikovima za štednju od samih osnova. Posebno je hvaljena zbog pristupa koji je interesantan onim iskusnijima, ali i onim koji tek ulaze u svijet samostalnih financija. Izdvaja se i interaktivnošću jer u svakom poglavlju možemo određeni savjet primijeniti na svoju situaciju i zapisati to u knjigu na prazan prostor.

The Automatic Millionaire, David Bach

David Bach autor je nekoliko bestseller knjiga o novcu, a ‘The Automatic Millionaire’ jedna je od najpopularnijih. Knjiga nam otkriva savjete o štednji na temelju prosječnog američkog para koji je s prosječnim plaćama uspio kupiti dvije kuće bez dugovanja, platiti školarinu djecu i umiroviti se sa samo 55 godina. Bachova knjiga interesantna je jer nam pokazuje kako u tek sat vremena možete sastaviti vlastiti plan i kako savjeti za štednju mogu biti konkretni. Realistična je i bazira se na trikovima koje već svi znamo, ali nikad ih nismo sustavno pratili i pametno uklopili u svakodnevicu.

You Are a Badass at Making Money, Jen Sincer

Jen Sincero u ovom vodiču koji je pohvali i New York Times o novcu nam priča na vlastitom iskustvu. Tijekom nekoliko godina Sincero se transformirala od žene koja je živjela u garaži do žene koja je proputovala svijet. ‘You Are a Badass at Making Money’ je pisana u formi kratkih eseja koji su prožeti Sincerinim sarkastičnim komentarima i upadicama pa je knjiga istovremeno izuzetno zabavna. Istražuje zašto odustajemo od štednje, što nas koči da ostvarimo biznis planove kojima se nadamo i koji sve savjeti za štednju mogu redefinirati naš odnos s novcem.

Foto: Pexels, Instagram, Amazon

0