Mateo Pilat ime je na glazbenoj sceni koje vrijedi držati na oku
Mateo Pilat ime je na glazbenoj sceni koje vrijedi držati na oku

Mateo Pilat ime je na glazbenoj sceni
koje vrijedi držati na oku

Rado s vama dijelimo informacije o novim licima na domaćoj glazbenoj sceni, a posljednje koje nas je osvojio glasom, stasom i karizmom zasigurno je ono Matea Pilata. Iza njega su singlovi Sve i Na rubu ljubavi, a ispred njega je novo poglavlje karijere. Bio je to sjajan povod za naš razgovor, a što nam je mladi pjevač otkrio doznajte u nastavku.

mateo pilat
mateo pilat
  • Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Kao Mateo Pilat, inženjer mediteranske poljoprivrede ili Mateo Pilat pjevač? Ili ono – Mateo Pilat, kasne dvadesete, neoženjen, vlasnik polovnog automobila i uskoro prvog albuma, s adresama u Zagrebu i Istri, ovisnik o Iqosu i dobroj glazbi?

mateo pilat
mateo pilat
  • Hrvatska javnost imala te priliku upoznati u natjecanju The Voice. Kako danas gledaš na ovo iskustvo?

Kako sam i prije tog natjecanja imao suradnje i dogovor sa svojim autorskim timom, nije mi Voice u tom smislu bio potreban, ali u puno drugih segmenata jeste. Otvorio mi je potpuno drugi svijet i nove poglede na posao kojim se bavim. Oslobodio me straha od kamere, omogućio mi rad sa sjajnim mentorima, od kojih posebno želim istaknuti Jacquesa, Tihomira Preradovića i Marinu Đurović Ćelić – lavovski su se trudili oko nas i ogromno sam naučio od njih.

Rekao bih da sam The Voice doživio kao neku vrstu izvrsnog masterclassa. Upoznao sam različite, talentirane i sjajne ljude i sklopio zbilja trajna i duboka prijateljstva. Od početka sam bio svjestan da sudjelovanje u The Voice-u nije nikakva tvornička traka za proizvodnju instant zvijezda, nego prilika da spoznaš vlastite mogućnosti i napraviš prvi korak. Nakon toga sve ovisi o nama samima, kao i većina drugih stvari u životu.

mateo pilat

Glazba kao put

  • Kako si odlučio da je upravo glazba tvoj životni poziv?

Ne znam jesam li to bas odlučio sam, ili me je sve vodilo ka tome. Pjevao sam od malih nogu pa su me roditelji morali uvijek voditi na dječje festivale, valjda sam im se penjao na glavu sa svojom upornošću. Tako sam došao do Alana Poropata koji je vodio, a vodi i danas, udrugu Mali Veliki Mikrofon, a koja okuplja i radi s talentiranim klincima. Neki plešu, neki pjevaju, odlazili smo na razne dječje festivale, u Hrvatskoj, Italiji, Portugalu, Poljskoj… Sjajan period u mom životu, sve je bilo kroz igru, druženja i zabavu, ali puno se učilo i radilo. Na takvom jednom festivalu sam imao sreću upoznati moje današnje autorice – Ines Prajo i Arijanu Kunštek, bile su članice žirija.

Tata i ja smo skoro zakasnili pa sam bio u panici da neću nastupiti, imao sam aparatić u zubima, deset godina i užasnu tremu, tako da sam se skoro rasplakao. E onda su se njih dvije stvorile pokraj mene, čučnule, zagrlile me i pričale sa mnom kao da sam najposebniji, najbolji i najcool dječak na svijetu. Od tog trenutka sam se nepovratno “zaljubio” u njih i postale su “moje”, a ja njihov.

Radili smo neke dječje pjesme, koje me ni danas ne bi bilo sram pjevati, baš su jako dobre pa kako sam rastao, tako su se mijenjale i rasle i pjesme.

mateo pilat

O startu i nastavku karijere

  • Tko ti je u dosadašnjoj karijeri bio najveći poticaj?

Najveći poticaj su mi bili Ines, Arijana, Alan i moja obitelj. Vjera koju su oni imali u mene je neprocjenjiva, tako da ne znam kojim bih putem krenuo da nije bilo njih. Možda bih se slomio i odustao, ne znam, a srećom, nisam morao odustati.

mateo pilat
mateo pilat
  • Što bih volio u svojoj karijeri ostvariti u narednih pet godina?

Volio bih snimiti još puno dobrih pjesama koje bi prepoznala i šira publika, volio bih napraviti dobre koncerte s bandom, imati svoj i prepoznatljiv zvuk…

mateo pilat
mateo pilat

Glazba je vrelo talenata

  • Imaš li glazbene uzor?

Uzor u smislu oponašanja ne, ali ima puno glazbenika čiji talent me iskreno zadivljuje. Od pjevača tu su klasici poput Sinatre, Tom Jonesa, Elvisa, Prince, Bowie, Freddy pa do Sam Smitha, Mahmooda… Od ženskih vokala me zadivljuju Mahalia Jackson, Billie Holiday, Etta James, ma ima ih ogromno pa razni bandovi, instrumentalisti – glazba je neiscrpno vrelo talentiranih ljudi.

mateo pilat
mateo pilat
  • Što možemo naći na tvojoj playlisti? Imaš li kakvu glazbenu preporuku za nas?

Razne stvari – od klasike, pop jazza, evergeena, do pojedinih pjesama iz današnje produkcije. Pripadam generaciji koja, nažalost, upija sve i svašta, ali ne zna mirno saslušati tematske albume. Nekako smo krivo postavili stvari, sve je brzina, nestrpljenje, trudim se kod sebe to promijeniti.

Bojim se da je glazba stvar osobnog ukusa i možda ono sto je meni odlično, nekom ne predstavlja ništa – i obratno. Ipak, moja preporuka je Musicology, Princeov album, a od današnjih, možda Mahmood – Rapide.

mateo pilat

Mateo iza pozornice

  • A što Mateo radi kad ne radi, odnosno kako voliš provoditi slobodno vrijeme?

Ne spadam u dokoličare pa uvijek moram imati neku aktivnost – u Istri je to pomaganje tati u raznim poslovima, u Zagrebu neki poslovi koje obavljam vezano uz glazbu, teretana… Kako sam do preseljenja u Zagreb živio u roditeljskoj kući, sada učim i kuhati, i moram priznati da se dobro snalazim. 

A ono što posebno volim je druženje s prijateljima – što god i kako se zbivalo, za njih uvijek želim imati vremena.

mateo pilat

Zahvaljujemo Kaptol Boutique Cinema & Bar na ustupljenoj lokaciji za snimanje. 

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori