Journal Man: Uz legendarnog Massima Botturu naučite tajne talijanske kuhinje

Journal Man: Uz legendarnog Massima Botturu
naučite tajne talijanske kuhinje

Massimo Bottura jedan je od najboljih chefova na svijetu. Rođen u Modeni na sjeveru Italije, Massimo je od malih nogu bio zainteresiran za kuhanje, gledajući svakodnevno kako njegove mama, baka i teta pripremaju obiteljska jela. 1995. Bottura je u srednjovjekovnom centru svog rodnog grada otvorio restoran Osteria Francescana koji je danas nositelj 3 Michelinove zvjezdice te je nekoliko puta proglašavan najboljim na svijetu.

Jedan od najboljih chefova na svijetu

U Osteriji Francescani, Bottura crpi inspiraciju iz suvremene umjetnosti za stvaranje vrlo inovativnih jela koja se poklapaju s talijanskim kulinarskim tradicijama. “Naša kuhinja nije popis sastojaka ili demonstracija tehničkih sposobnosti. To je pripovijedanje o talijanskom krajoliku i našim strastima. Kuhanje je sudar ideja, tehnika i kultura. To nije matematika, to su emocije”, kaže Bottura o svom restoranu i stilu kuhanja.

Osim Osterije Francescane, ovaj slavni chef ima još nekoliko restorana – Franceschetta 58 koja se također nalazi u Modeni, Torno Subito u Dubaiju te Gucci Osteriju u Firenci i na Beverly Hillsu. Krajem travnja otvara se i treća Gucci Osterija, i to u Tokiju.

Uz sve to, Bottura je i veliki humanitarac. Nakon velikog potresa kod Modene 2012., aktivno je radio na prikupljanju sredstava za pomoć stradalima, a tijekom OI u Rio de Janeiru otvorio je besplatnu kuhinju za najsiromašnije građane. 2016. je sa suprugom Larom Gilmore osnovao neprofitnu organizaciju Food for Soul koja promiče društvenu svijest o rasipanju hrane i gladi.

Otkrijte sve tajne Botturine kuhinje

Tijekom prošlogodišnjeg lockdowna, Bottura je bio jedan od prvih slavnih chefova koji je počeo kuhati na društvenim mrežama. Njegova serija Kuhinjska karantena išla je uživo svaki dan, a u njoj je Bottura pokazivao korak po korak kako kod kuće skuhati neka osnovna jela.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura)

A sve tajne njegove kuhinje možete naučiti i putem Masterclassa u kojem demonstrira kako klasične, regionalne talijanske recepte pretvara u uzbudljiva moderna jela. Kroz 14 lekcija, naučit ćete, između ostalog, kako napraviti aromatične tagliatelle al ragù, rižoto od bundeve i Emilia-Romagna burger. Više informacija možete potražiti ovdje.

Bottura je i autor nekoliko knjiga, od kojih je najpoznatija Never Trust a Skinny Italian Chef, koja je hommage njegovoj 25-godišnjoj karijeri i evoluciji Osterije Francescane. Podijeljena u četiri poglavlja, od kojih se svako bavi različitim razdobljem, knjiga sadrži 50 recepata i popratnih tekstova koji objašnjavaju Botturinu inspiraciju, sastojke i tehnike. Svakako vrijedna investicija ukoliko želite naučiti više o jednom od najboljih chefova na svijetu.

Foto: Osteria Francescana, Instagram

Učitati još
Zatvori