Zašto bi ‘The Batman’ mogao biti najbolji film o Batmanu dosad?

Zašto bi ‘The Batman’ mogao biti
najbolji film o Batmanu dosad?

Posljednjih nekoliko dana na sve se strane bruji o novom filmu The Batman, svojevrsnom novom poglavlju o slavnom superjunaku. Tijekom filmske povijesti Batmana su glumili fantastični i nagrađivani glumci, a svaki je na svoj jedinstven način dao liku Batmana novu dimenziju. Između ostalih, tu su bili i Christian Bale, Ben Affleck, Val Kilmer, George Clooney i Michael Keaton, a kad je stigla vijest da će novog Batmana utjelovili Robert Pattinson – reakcije su bile podijeljene.

Iako je Robert Pattinson tijekom posljednjih nekoliko godina redao hvalevrijedne uloge, kao što su u filmovima The Lighthouse i Good Time, široka javnost većinom ga je pamtila po Twilight sagi i osrednjim filmovima poput Water for the Elephants. Uloga Batmana napokon je u prvi plan stavila raskošan talent ovog glumca koji se može rastegnuti u raznim smjerovima, a ovaj je Batman u njegovoj izvedbi najmračniji, ali moguće i najimpresivniji dosad.

The Batman: Zašto bi ovo mogao biti najbolji film o Batmanu dosad?

Matt Reeves režirao je film dugačak tri sata koji je i estetski i psihološkom karakterizacijom likova najmračniji do sada. Osim kao film o superheroju, The Batman savršeno funkcionira i kao klasična krimi drama s neočekivanim akcijskim scenama, a njegov protagonist nije više čvrst, štoviše, u sebi se raspada, osjeća bijes, a istovremeno je u scenama s Catwoman (Zoe Kravitz) nevjerojatno romantičan. Kemiju između Pattinsona i Kravitz osjetila je publika, kao i kritičari koji ovaj tandem neprestano hvali. U viziji Matta Reevesa, Gotham je daleko najkorumpiraniji u usporedbi s dosadašnjim filmovima, a Riddler glumca Paula Danoa netipičan je lik smješten u današnjicu pa tako na društvenoj mreži ovaj zlikovac ima i sljedbenike – što nas neopisivo podsjeća na realne situacije i vijesti koje slušamo. Nemilosrdan je ubojica i manipulator koji zna kako upotrijebiti tuđe tajne, a za uništeni Gotham ima svoju logiku i objašnjenje.

Igra mačke i miša u filmu The Batman poprima novu razinu, u nekim se momentima brišu granice junaka i zlikovca, a režiser nas detektivskim tragovima vjerno vodi do vrhunca filma. Upravo je zato glavni adut filma, prema reakcijama publike, činjenica da ga ne moramo promatrati samo kao film iz svemira o superherojima, štoviše, najviše vrijedi kao pravi triler. Osim što nam predstavlja jednog drugačijeg Batmana, obilježenog traumom, kinematografija s potpisom Greiga Frasera pretvara estetiku i atmosferu filma u priču za sebe koja savršeno prati psihologiju i odnose likova, a Gotham kao grad zaživio je u Reevesovoj viziji značajnije nego ikad.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori