Journal Man: Tahar Rahim

Ako ste među onima koji neprestano škicaju nove filmove u kinu ili pak novitete na Netflixu, zasigurno su vam već zapele za oko dvije nevjerojatne istinite priče. Ona u nagrađivanom filmu ‘The Mauritanian’ koji igra u kinima i ona iz serije ‘The Serpent’ koja je ovog vikenda izašla na streaming divu i već dobiva ovacije.

Zajedničko ovoj filmskoj i streaming uspješnici je upravo Tahar Rahim, glumac koji je napokon zagazio u hollywoodske projekte.

Francuski glumac Tahar Rahim nije novo ime u filmskoj i TV industriji. Neobično je rano u karijeri došao na vrhunac 2009. godine s francuskom serijom A Prophet. U pitanju je bila breakthrough uloga zbog koje bi mnogi glumci završili odavno na tapeti velikih hollywoodskih redatelja. Međutim, Rahim je nastavio surađivati ponajviše s internacionalnim kreativcima i tek rijetko bi se pojavio u filmu na engleskom jeziku. Posljednjih je nekoliko godina zagrebao po površini takvih filmova i serija, primjerice u miniseriji Damiena Chazella, The Eddy na Netflixu ili The Looming Towers na Hulu. Pažnju je pridobio i ulogom u filmu The Eagle Kevina Macdonalda iz 2011. godine zbog koje ga je poznati redatelj pozvao da bude glavno lice novog filma The Mauritanian.

Nominacija za Zlatni globus i jeziva uloga u Netflixovom true-crimeu

The Mauritanian nas je osvojio kad smo ga pogledali početkom ožujka u kinima, a takav je efekt imao i na kritiku, budući da je Tahar Rahim za svoju ulogu dobio nominaciju za Zlatni globus i nominaciju za glumca godine na dodjeli London Film Critics’ Circle Awards. Odigrao je Mouhameda Salahija, čovjeka koji je 14 godina proveo u zloglasnom zatvoru i trpio torturu potpuno nedužan zbog optužbi za sudjelovanje u terorističkom napadu. Rahimu se predviđala i nominacija za Oscara koja je, nažalost, izostala, što se smatra jednim od snubbova ove oscarovske sezone.

Ipak, uspjeh The Mauritanian, ili barem popularnost, sigurno će nadmašiti Rahimov novi projekt – ovoga puta na Netflixu! Već se danima piše o seriji The Serpent, još jednom true crimeu za sve one koji obožavaju bingeati takav sadržaj. Posebice kad je usput i pravi estetski gušt, a glumačke su izvedbe genijalne, kako su se raspisali kritičari.

Temelji se na stvarnim događajima o zločinima Charlesa Sobhraja (Rahim) koji je ubijao mlade turiste i postao majstor prerušavanja i skrivanja zajedno s djevojkom Marie-Andree Leclerc (Jemma Coleman) koja je s njim bila u bijegu. Serija je smještena u 70-e godine prošloga stoljeća, U pitanju je BBC produkcija zbog čega je ‘The Serpent’ još uzbudljiviji naslov, a Rahimovu izvedbu serijskog ubojice kritičari su prozvali ‘magnetičnom’ i najboljim elementom cijele serije.

Ne sumnjamo da je ovo tek Rahimov početak u mainstream hollywoodskim vodama.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, Instagram

0