Journal Man: Sve što trebate znati o rukavicama za vožnju

Journal Man: Sve što trebate znati o
rukavicama za vožnju

Kada su se automobili pojavili 1890-ih, putovanja na daljinu postala su dostupnija široj publici, ali čin vožnje nije bio lak zadatak. Ceste su bile neasfaltirane, a automobilima su nedostajala vjetrobranska stakla. Vozači su bili izloženi vremenskim prilikama i bila im je potrebna posebno dizajnirana odjeća kako bi vožnju učinili udobnijom i sigurnijom.

Trgovci su brzo shvatili monetarni potencijal ovog novog sektora odjeće, pogotovo jer je bila namijenjena imućnim ljudima. Jedan je oglašivač napisao: “Možda imate savršeno dobre gume i puno plina i nafte … ali ako se ne osjećate ugodno, ne uživate u vožnji.” A ubrzo zatim – “Trebate odgovarajuću automobilsku odjeću” (The Clothier) i Furnisher, ’63).

Automobilska odjeća

Odgovarajuća automobilska odjeća sastojala se od teških, vodootpornih kaputa, šešira, čizama, naočala i rukavica. Vozači su često putovali s dva para rukavica, jedan za držanje upravljača i jedan za mijenjanje guma. Ovi su komadi bili ključni za mlade vozače.

Budući da su upravljački mehanizmi i logistika bili prilično grubi, rukavice su bile izrađene od guste kože, ponekad obložene vunom. Kad se vozač vratio s puta, te rukavice nisu bile vrlo praktične, pa bi ih ostavili u prikladno nazvanom pretincu za rukavice.

Novi oblici rukavica za vožnju

Tijekom 1930-ih, grijanje u automobilima počelo je učinkovito održavati pristojnu temperauru u automobilu. Tako se profil rukavica za vožnju razvio u popularniju, usku i kraću formu od tanke kože. Rukavice su često imale dodatni šav na dlanovima radi boljeg prianjanja i perforacija. Te su značajke vozačima omogućile ugodan rad i omogućile su im manje snage pri hvatanju upravljača. Također su postale statusni simbol: smatrali ste se visokom klasom ako ste imali rukavice svijetle boje koje su se održavale čistima, što je značilo da si možete priuštiti par za posao i jedan za prezentaciju.

Zašto je pala popularnost rukavica za vožnju?

Kako su sustavi grijanja postali učinkovitiji i tehnologija koja je ugrađena u automobile poboljšana, popularnost vozačkih rukavica počela je opadati. Neklizajuća gumirana kola upravljača lako prianjaju golim rukama, a servo upravljač znači lakše okretanje kotača. Moderni muškarci kao što su Steve McQueen i likovi poput Jamesa Bonda nastavili su nositi rukavice za vožnju pa su rukavice ostale dio mainstream kulture iako nisu više bili potrebne za svakodnevnu vožnju.

Danas su rukavice za vožnju istaknute u filmovima koji se fokusiraju na vožnju, no u svakodnevnom životu to ćemo uistinu rijetko vidjeti.

Rukavice za vožnju danas su tipično nezaštićene i izrađene od kože. Mogu se strojno obrađivati ​​ili šivati ​​rukom, sa ili bez prstiju, sa ili bez rupa za zglobove, u širokom rasponu boja i stilova. U nastavku ćete pronaći stilove koji su uistinu lijepi i mogu poslužiti kao zanimljiv modni detalj te inspiracija za upečatljiv poklon.

Chester Jefferies

Pickett London

Autodromo Stringback

Dents

Manolo Blahnik

Učitati još
Zatvori