Journal Man: Sva izdanja oxfordica za svečane prilike u novoj sezoni

Journal Man: Sva izdanja oxfordica za
svečane prilike u novoj sezoni

Svaki muškarac jednostavno mora posjedovati barem jedan par oxford cipela. Bilo u crnoj ili smeđoj koži, one su idealna obuća za ured i za sve svečane prigode. Izdanja omiljenih oxfordica koja dolaze u antilop koži su savršene za ležerniji izgled i riječ je, naravno o bezvremenskoj obući. Jednostavno dizajnirane, cipele s ravnom petom, tankim potplatima i frontama koje su u ranijom prošlosti bile izrađene od čipke, nosile su se u Europi još od 1640-ih. Stoga kada govorimo o oxfordicama, bez imalo dvojbe možemo tvrditi kako je riječ o vječnom klasiku.

U Velikoj Britaniji su postale vrlo popularne krajem 19. stoljeća, prije nego što se njihov šarm proširio na Ameriku. Do 1910. svatko tko je bio važno ime, nosio je Oxfordske cipele u čipkama, a 1920-ih muškarci su počeli nositi oxfordice s malo povišenijim potplatom, za postizanje sportskog izgleda.

Je li teško pretpostaviti odakle oxfordicama ime?

U skladu sa svojim imenom, cipelu su izvorno nosili studenti na Sveučilištu Oxford, a kako je stil postao sve popularniji, moderni mladi ljudi, i muškarci i žene, otkrili su udobnost oxford cipela. I osim što njihova jednostavna elegancija osvaja na prvu, udobne su i vrlo prilagodljive za svaku priliku. Njihov krasan dizajn privlači muškarce svih generacija, vjerne profinjenom izgledu.

Neki tvrde da ipak oce cipele potječu iz Irske i Škotske. Čak i danas, mnogi oxford cipele nazivaju “balmorals” po Balmoral dvorcu. U Sjedinjenim Američkim Državama, “Balmoral” je često sinonim za “Oxford”, dok je u Velikoj Britaniji “balmoral” oxford bez šavova.

Cipela se razlikuje po tome što su jezičci s navojem prošiveni na vrhu cipele – način kreiranja poznat kao “zatvorena vezica”. Ovaj dizajn je elegantan, i čini cipelu oxfordice malo više formalnom od berby izdanja.

Tradicionalna oxford cipela je jednostavna i može sadržavati neke pojedinosti, kao što su prošivene kapice na prstima koje, ukrašene rupice urezane u kožu, i krilca- kapica u obliku slova ‘W’ koja se svija od nožnog prsta kako bi izgledala ptica šireći krila.

Ovih dana, moderni muškarci odabiru oxford cipele jer njihov klasični look prati niz različitih stilova, od odijela do casual jeans izdanja. Kad je riječ o odijelima, par smeđih oxford cipela spojen s odijelom bolje ugljena, bijelom košuljom i mornaričkom kravatom jedna je od najljepših kombinacija. Međutim, ako idete za casual izgledom, jednostavne oxfordice ravnih potplata, savršeno će se uklopiti s lijepim parom klasičnih traperica. Čak možete ići za tamnocrvenom bojom oxfordica kako biste zaista upotpunili vaš stil.

Oxford cipele godinama ostaju jedan od najtraženijih modela cipela. Uz bezvremensku privlačnost i stil koji uvijek ostavlja dobar dojam, one ne samo da upotpunjuju vašu odjeću, već i ljubav i pažnju koja proizlazi iz njihove izrade znači da su i najudobniji par cipela koje ćete ikada posjedovati.

S obzirom da je sezona svečanosti i proslava pred nama, u nastavku donosimo najzanimljivija izdanja ovog upečatljivog modela cipela uz koji ćete svaku kombinaciju učiniti posebnom. Odaberite idealni par za sebe i zablistajte tijekom svečanosti koje su pred vama. Ostavit ćete dojam istinskog gentlemana.

J.M.Weston

Edward Green

George Cleverley

Tom Ford

Kingsman

John Lobb

George Cleverley

Dunhill

Berluti

George Cleverley

Berluti

Foto: Instagram, Unsplash, Mr Porter

Učitati još
Zatvori