Sretan im njihov dan! Danas slave svi očevi

Sretan im njihov dan! Danas
slave svi očevi

Dan očeva simbolično se obilježava kako bismo slavili ulogu i ljubav očeva i očinstvo, očinske veze te utjecaj očeva u društvu. U katoličkoj Europi je povezan s blagdanom svetog Josipa, odnosno svecem zaštitnikom očeva.

No prvi Dan očeva koji je simbolično proslavljen, održan je 19. lipnja 1910. godine, u YMCA u Spokaneu, u Washingtonu. Ideja je krenula iz SAD-a, kada je mlada žena po imenu Sonora Smart Dodd započela tradiciju u čast svog oca koji je sam odgojio šestero djece. Ovaj praznik nije odmah postao sveopće prihvaćen i popularan sve dok nije uvjerio proizvođače proizvoda kao što su kravate i muška odjeća te duhanski proizvodi da im je to sasvim solidna marketinška prilika. Ali lijepo je znati da jednom, iza komercijalizacije, postoji lijepa i topla priča.

Obilježavanje Dana očeva

Američki datum proširio se diljem svijeta, a danas najmanje 86 zemalja slavi Dan očeva. Ovisno o tradiciji, religiji i običajima, datum se razlikuje u mnogim zemljama. Uz Hrvatsku, Portugal, Španjolska, Italija, Švicarska, Honduras… slave Dan očeva na dan sv. Josipa, 19. ožujka. Ostale zemlje imaju svoje dane – na primjer, Tajland slavi 5. prosinca, rođendan kralja Bhumibola Adulyadeja.

Svakodnevno svjedočimo važnosti uloge očeva i koliko nas je ona oblikovala kroz život, utjecala na naše stavove, uvjerenja i odnos prema svijetu, ali i nama samima. Nakon mnogih ružnih vijesti kojima smo svjedočili, prava je radost, koja ulijeva povjerenje i vjeru da budućnost ima tako dobar potencijal, prisjetiti se koliko oko nas postoji divnih očeva.

Posebno nam se sviđa način na koji brojne poznate osobe utječu na svoje mališane i odnose se prema njima. Nerijetko smo u medijima svjedočili preslatkim prizorima zaigranosti poznatih očeva i njihovih malih nasljednika. Preslatke scene zaigranosti, opuštene šetnje, zabavni i nježni prizori iz svakodnevice pa čak i povijesni trenuci na crvenom tepihu, scene su koje se pamte.

U nastavku smo izdvojili 7 poznatih osoba čija je očinska uloga tako simpatična, a djeca su im neodoljivi mali ljudi.

Ashton Kutcher

Ryan Reynolds

Bradley Cooper

Prince William

John Legend

Matthew McConaughey

Justin Timberlake

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori