Journal Man: Najljepši filmovi i serije s potpisom kultnog Paola Sorrentina

Journal Man: Najljepši filmovi i serije s
potpisom kultnog Paola Sorrentina

Otkad je 2013. godine osvojio Oscara za najbolji međunarodni film, Paolo Sorrentino uvrstio se među redatelje do čijih novih filmskih djela uvijek odbrojavamo. Uz zlatni kipić, policu mu krase i nagrade iz Cannesa te Venecije, a iako je stvarao i godinama ranije, riječ o njegovom radu odjeknula je filmom The Great Beauty odnosno La Grande Bellezza. Mnogima je od nas to jedan od naljepši filmova prošlog desetljeća, međutim, Sorrentino ima i više od toga za ponuditi.

Sorrentinov se rad nerijetko uspoređuje s legendarnim Federicom Fellinijem, a stilizirani dojam njegovih filmova, pomalo neobični likovi i fantastična glazba zaštitni su znak negove filmografije.

The Consequences of Love / Le conseguenze dell’ amore

Devet godina prije nego što se probio u svjetsku redateljsku arenu, Sorrentino je snimio psihološki triler koji je bio uvertira u njegove daljnje uspjehe. The Consequences of Love odnosno Le conseguenze dell’amore film je koji je redatelju donio nagrade za najbolji film, režiju i uloge. Prije nego što je stvorio Jepa Gambardella, Sorrentino je Tonia Servilla oživio na platnu kao Titta Di Girolama, srednjovječnog i usamljenog bogataša i biznismena koji stanuje u Luganu u jednom švicarskom hotelu. Nakon desetak izgubljenih godina, Titta počinje razgovarati s djelatnicom hotela, Sophijom što mijenja njegov život od temelja.

The Great Beauty / La grande bellezza

Film koji je 2013. godine doslovce preko noći lansirao Sorrentina u najpoželjnije režisere svog vremena. Zadobio je internacionalnu pažnju i ovacije publike i kritike, a sve je kulminiralo nagradom Oscar za najbolji međunarodni film. Ova talijanska art drama prati 65-godišnjeg Jepa, kazališnog kritičara, novinara i nostalgičara, neobičnog bon vivanta koji se još od mladosti nije okušao u svojem spisateljskom talentu. Kreativna blokada tijekom godina ga je transformirala u čovjeka koji ganja društvenu kremu. Film Paola Sorrentina predstavlja moćnu i evokativnu priču o hedonizmu i izgubljenoj ljubavi, ali i izniman portret današnjeg Rima, gdje je život svojevrsni performans, a grad njegova pozornica.

Youth

Sorrentino se 2015. okrenuo snimanju svog drugog filma na engleskom jeziku u kojem je glumila izvrsna hollywoodska glumačka postava: Michael Caine, Harvey Keitel Rachel Weisz, Jane Fonda i drugi. Radnja prati Freda (Caine), umorivljenog glazbenog skladatelja koji odlazi na odmor u šivarski spa sa svojim dugogodišnjim prijatljem Mickom (Keitel). U hotelu se oboje susreću s neobičnim životnim prilikama, ali i drugim jednako atipičnim likovima. Film je osvojio nominaciju za Oscara za najbolju originalnu pjesmu, bio je nominiran i za Zlatni globus u kategoriji pjesme i najbolje sporedne glumice (Fonda), a natjecao se i za Zlatnu palmu u Cannesu.

The Young Pope

Godinu dana nakon filma Youth, Sorrentino je izbacio dramsku seriju The Young Pope s Judeom Lawom i Diane Keaton u glavnim ulogama. Jedna je ovo od najboljih serija unazad posljednjih nekoliko godina i preporučili bismo je svakome tko voli gledati svakojake britke intrige i radnju iza kulisa. U ovom slučaju iza kulisa Vatikana gdje pratimo kontroverznog Papu Pia XIII koji se tvrdoglavo suprotstavlja vatikanskim upraviteljima, pronalazeći svojeg glavnog savjetnika u časnoj sestri Mary koju glumi Diane Keaton. Serija je dobila dvije nominacije za Emmy i tako postala prva talijanska TV serija kojoj je to pošlo za rukom, dok je Law bio nominiran za Zlatni globus.

The New Pope

Svojevrsan nastavak prethodne uspješnice je The New Pope, mini serija koja je izašla početkom 2020. godine. U njoj je Sorrentino vratio Jude Lawa kao papu Pia XIII i predstavio Johna Malkovicha kao novog papu – Ivana Pavla III. Serija je izazvala jednako pozitivne reakcije publike. U Vatikanu vlada nelagodna atmosfera – papa Pio XIII. nalazi se u komi zbog čega je doveden engleski aristokrat Sir John Brannox koji preuzima titulu poglavara i vodi svoju filozofiju.

The Hand of God / È stata la mano di Dio

The Hand of God - Paolo Sorrentino

Sorrentino ove godine izbacuje novi film koji je već oduševio publiku u Veneciji na festivalu! The Hand of God navodno je njegovo najosobnije djelo dosad za koje ga je inspiriralo vlastito djetinjstvo. Nostalgičan pogled na odrastanje osamdesetih godina u centru je njegove noe coming-of-age drame. Super su vijesti što film izlazi na Netflix u studenom, a zašto će to vjerojatno biti najljepši film jeseni pročitajte ovdje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori