Journal Man: Napravite ukusne keto tortilje za samo 15 minuta

Proljeće je vrijeme kada mnogi odluče krenuti u bitku s kilogramima koje su nakupili tijekom zime kako bi bili spremi za ljeto i plažu. Međutim, ove godine, osim zbog uživanja u blagdanskoj hrani, većina nas je dobila nekoliko kilograma zbog karantene. Zatvoreni fitness centri, velike zalihe hrane koje smo napravili na početku karantene te prejedanje uzrokovano stresom ili dosadom protekla dva mjeseca ostavili su traga na našim tijelima. S obzirom na to da se život polako počeo vraćati u normalu, mnogi su posegnuli za keto dijetom kako bi što prije izgubili višak kilograma. Ako ste i vi odlučili početi s ketogenom prehranom te tražite što bolje zamjene za obični kruh i tjesteninu, imamo prijedlog za vas – keto tortilje od kokosovog brašna.

Keto tortilje od kokosovog brašna

Kokosovo brašno jedno je od najboljih brašna za keto prehranu jer sadrži svega 21 gram ugljikohidrata na 100 grama brašna što je 3.5 puta manje od običnog bijelog brašna. Osim kokosovog brašna, ove tortilje sadrže i Psyllium ljuskice kao zamjenu za jaja. Psyllium ljuskice izvrsne su za probavu, a u ovom receptu tortiljama daju njihovu mekanu teksturu. Količine napisane u receptu dostatne su za 6 tortilja koje će prosječno imati 66 kalorija, 3.3 grama masti, 2 grama proteina te 7 grama ugljikohidrata, od čega samo 2 grama šećera. Recept za ukusne, mekane tortilje od kokosovog brašna pročitajte u nastavku.

keto tortilje od kokosovog brašna 3

Sastojci:

  • 16 grama Psyllium ljuskica
  • 60 grama kokosovog brašna
  • 240 mililitara tople vode
  • 15 mililitara maslinovog ulja
  • 1 gram sode bikarbone
  • 1 gram soli

Postupak:

  • U posudi vilicom dobro pomiješajte kokosovo brašno i Psyllium ljuskice. Smjesi dodajte vodu, maslinovo ulje i sodu bikarbonu te miješajte vilicom dok se smjesa ne ujedini. Dodajte sol i nastavite mijesiti tijesto rukom. Tijesto će biti vlažno, ali bi postupno trebalo početi gubiti vlagu te biste nakon jedne minute trebali moći napraviti kuglu. Ako vam se tijesto nakon jedne minute bude previše lijepilo za ruku, dodajte još malo Psyllium ljuskica i nastavite mijesiti. Nakon što završite mijesiti, ostavite tijesto da odstoji 10 minuta.
  • Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i formirajte kuglu od svakog. Uzmite dva lista papira za pečenje te stavite jednu kuglu tijesta između njih. Pritisnite tijesto rukom te ga nastavite valjati s valjkom ili bocom do promjera otprilike 20 centimetara. Kako biste napravili savršeno okrugle tortilje, uzmite poklopac od lonca te pritisnite tijesto s njim. Uklonite gornji list papira za pečenje i odstranite višak tijesta. Nakon što ponovite postupak sa sva četiri komada tijesta, od viška tijesta koje vam je ostalo trebali biste moći napraviti još dvije tortilje.
  • Zagrijte tavu s malo maslinovog ulja. Pažljivo odlijepite tijesto s donjeg lista papira za pečenje te ga prebacite na tavu. Tijesto pecite s jedne strane 2 do 3 minute, a s druge strane minutu.
  • Tortilje možete jesti odmah ili ih držati do tri dana u zatvorenoj posudi.

Foto: Unsplash

1