Journal Man: Napeti filmovi o najslavnijim političkim skandalima

Svaki politički skandal obilježio je jedan period u povijesti i sasvim sigurno ostavio traga, bilo na društvu, ekonomiji, kulturi i ili drugim aspektima. Upravo su političke spletke ili životi prominentnih političara nerijetko inspiracija brojnih nagrađivanih filmova koje uvijek volimo pogledati. Politički filmovi nude nam pogled u pozadinu događaja, ključne osobe, igre moći i zavrzlame koje su se odvijale iza kulisa.

Izdvojili smo nekoliko najpoznatijih napetih političkih filmova koje morate pogledati.

All the President’s Men

Liste izvrsnih političkih filmova jednostavno ne mogu početi i završiti bez ovog naslova.’All The President’s Men’ jedan je od najslavnijih političkih filmova snimljenih po stvarnim događajima. Datira iz 1976. godine i u njemu glume glumački elikani poput Lize Minnelli, Jane Fonde, W. Beattyja Roberta Redforda Dustinna Hoffmana i drugih. Film prikazuje aferu Watergate koja je sedamesetih godina apsolutno prokrenula američke političke elite i krugove. Dvojica novinara Washington Posta nanjušili su i raskrinkali jednu od najvažnijih političkih tajni u administraciji predsjednika Richarda Nixona zbog koje je Nixon i pao. Predsjednikova je administracija dala ilegalno prisluškivati demokrate, a kad je skandal izbio na površiu morao je odstupiti s funkcije.

Bridge of Spies

Filmovi s potpisom Stevena Spielberga uvijek zaplijene pažnju, a posebice kad obrađuju političku intirgu. Upravo je takav naslov ‘Bridge of Spies’ u kojem je glavnu ulogu ostvario mnogima omiljeni Tom Hanks. Hanks je utjelovio Jamesa Donovana, odvjetnika koji odjednom mora podnijeti možda najveći politički teret SAD-a. Njegov se život sasvim mijenja kad ga CIA zaposlu da s Rusima uđe u ključne političke pregovore o puštanju zarobljenog pila na slobodu.

The King’s Speech

Colin Firth glavni je protagonist drame ‘The King’s Speech’ koja je osvojila čak četiri Oscara među kojima su kipići za najbolji film, režiju i mušku ulogu. Istinita priča smještena je u London u tridesete godine prošloga stoljeća i prati vojvodu od Yorka, princa Alberta. Albert se još od djetinjstva borio s mucanjem zbog čega je teško držao javne govore i govorio u društvu. Kako bi mu pomogla, njegova supruga koju je utjelovila fantastična Helena Boham Carter, pokušava mu pronaći logopeda. Međutim, iako Albert počinje shvaćati uzrok svog problema, istovremeno društvo propitkuje kako njegova mana šteti imidžu kraljevske obitelji i može li on uopće postati kralj.

Milk

Za mnoge Sean Pennova najbolja filmska uloga bila je upravo u filmu ‘Milk.’ Filmska biografija prikazuje život gay aktivista Harveyja Milka, među prvim otvoreno gay osobama koje su ušle u političke krugove i utrke. Film prati njegov dolazak u New York 172. godine, kandidaciju za gradsku vlast i protivnike i vođe konzervativaca. Film je privukao ogromnu pažnju publike i kritike, zadobio osam nominacija za Oscara i donio Pennu nagradu za najboljeg glumca.

Primary Colors

‘Primary Colors’ jedna je od najpopularnijih političkih drama uopće. Radi se o pravoj satiri koja prati predsjedničkog kandidata Jacka Stantona kojeg je utjelovio John Travolta i njegovu političku kampanju. ‘Primary Colors’ jedna je od najpopularnijih političkih drama uopće. Radi se o pravoj satiri koja prati predsjedničkog kandidata Jacka Stantona kojeg je utjelovio John Travolta i njegovu političku kampanju. Iako film nije službeno deklarira kao snimljen po stvarnim događajima i ljudima, sasvim je jasno da govori o Billu Clintonu, njegovoj prvoj kampanji i ‘prljavom vešu’ koji mu prijeti u političkoj karijeri. Uz Travoltu su glumili i Emma Thompson, Kathy Bates, Billy Bob Thornton i drugi.

Charlie Wilson’s War

Još jedna politička drama u kojoj glumi Tom Hanks, a ovog mu se puta pridružuje genijalne Julia Roberts. Film potpisuje Aaron Sorkin, najslavniji scenarist današnjice koji je režirao novi ‘The Trial of the Chicago 7.’ Radnja prati kongresmena Charlieja Wilsona i agenta CIA-e Gusta Avrakotosa koji su zaslužni za Operaciu Cyclone. Tajna operacija zapravo je bila pomoć i naoružanje Afganistanu u afganistansko-sovjetskom ratu. Uz Hanksa, važnu ulogu ima Philip Seymour Hoffman, a u filmu glumi i Amy Adams.

The Trial of the Chiacago 7

 ‘The Trial of the Chicago 7’ brzo postao jedan od najiščekivanijih filmova 2020. godine. Godine u kojoj su nam brojni napeti filmski naslovi uskraćeni usred pandemije. Publika žedna tempom brzih, nevjerojatno zabavnih i potresnih filmova odgledat će ‘The Trial of the Chicago 7’ i po nekoliko puta. Radnja filma smještena je u 60-te godine prošloga stoljeća – u SAD-u obilježenim Vijetnamskim ratom, pokretima za ljudska prava, antiratnim prosvjedima i političkim šokovima. U takvom ozračju pratimo suđenje sedmorici odnosno osmorici ljudi koji pripadaju raznim lijevim organizacijama. Sve naše dojmove i detalje o filmu otkrijte ovdje.

Foto: IMDb

0