Journal Man: Kućne biljke koje će uspjeti i potpunim početnicima

Journal Man: Kućne biljke koje će
uspjeti i potpunim početnicima

 

 

 

 

 

 
 

 

 
View this post on Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Boys with Plants (@boyswithplants) on

Razlozi zbog kojih biste trebali nabaviti kućnu biljku su brojni. Biljke će, između ostalog, pročistiti zrak u vašem domu, pokazati vašim prijateljima i obitelji da ste sposobni brinuti se o nečem živom, a također je dokazano i da smanjuju stres. Uz to, biljke će biti odličan ukras u vašem stanu kojem će dati toplinu te ćete se uz njih osjećati opuštenije. Međutim, što ako su vaši prijašnji pokušaji uzgoja biljaka neslavno propali?

Vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da vam je biljka uvenula ubrzo nakon što ste ju kupili. Suhi, smeđi listovi počnu se pojavljivati preko noći te idućih nekoliko tjedana postupno preuzimaju cijelu biljku sve dok ona ne postane simbol vašeg neuspjeha. Upravo zbog toga, ali i zbog manjka vremena koje mogu posvetiti uzgoju biljaka, mnogi potpuno odustanu od pravih biljaka te nabave njihove vjerne imitacije. No, ako ste početnik ili imate loša iskustva s održavanjem biljaka na životu, ne biste trebali odustati od njih, već biste trebali nabaviti otporne biljke koje ne zahtijevaju puno brige.

Kućne biljke za početnike

Biljke koje su izrazito osjetljive na vlagu, temperaturu i svjetlost, poput orhideje, ne bi trebale biti vaš izbor ako ste početnik ili mislite da im nećete moći pružiti dovoljno pažnje. Biljke koje biste trebali nabaviti su one koje će preživjeti nekoliko dana bez zalijevanja i mogu tolerirati nisku količinu svjetlosti kako ih ne biste morali neprestano premještati. U nastavku smo odabrali pet biljaka koje ne zahtijevaju puno brige te su izrazito otporne na sve uvjete, a također će biti odličan ukras u vašem domu.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac je sobna biljka jarko zelene boje s bijelim mrljama čiji intenzitet ovisi o količini svjetla kojeg biljka prima. Ova biljka je gotovo neuništiva. Čak i ako živite u stanu s malo danjeg svjetla, zlatni puzavac se neće osušiti, iako bi bilo najbolje da ga stavite ispred velikog prozora. Zlatni puzavac može doseći dva metra te izrazito brzo raste, stoga je odličan izbor za one koji žele što više i u što kraćem vremenu zazeleniti svoj prostor.

 

 

 
 

 
View this post on Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 
 

 

A post shared by Plants & Design Together (@craigmilran) on

Filodendron

Filodendron je jako sličan zlatnom puzavcu te ih mnogi ljudi ne razlikuju. Međutim, za razliku od zlatnog puzavca, filodendron ima tamnije listove koji nisu toliko sjajni. Filodendron također jako dobro tolerira malu količinu svjetlosti, ali će puno bolje rasti na jakom indirektnom svjetlu. Ova biljka se može uzgajati i u vodi te nakon toga bez problema presaditi u zemlju.

Sanseverija

Sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, ne samo da odlično izgleda, već je i jedna od biljaka koje zahtijevaju najmanju količinu brige. Tamnozeleni mesnati listovi koji mogu izrasti do 100 centimetara prošarani su svjetlijim nijansama zelene čiji intenzitet ovisi o količini svjetlosti koja dopire do biljke. Sanseverija izvrsno pročišćava zrak te uz CO2 odlično apsorbira benzene i formaldehide što ju čini idealnom biljkom za život u gradu.

Sukulenti

Za razliku od prethodno spomenutih biljaka, sukulenti zahtijevaju nešto veću količinu svjetlosti pa ih je najbolje držati blizu prozora. S obzirom na to da spadaju u istu skupinu biljaka kao i kaktusi, sukulenti zadržavaju vodu u listovima, stabljici i korijenu pa ih nije potrebno često zalijevati. Vjerojatno najteži posao kod kupovine sukulenta je odabir vrste. Naime, postoji toliko različitih vrsta sukulenata da ćete se vjerojatno teško odlučiti za samo jednu.

Zmajevac

Zmajevac je izrazito prilagođen uzgoju u zatvorenom prostoru, pa ni ne čudi što je jedna od najčešćih biljki koje možemo vidjeti po stanovima i uredima. Zmajevcu ne odgovara jaka svjetlost, pa ga ne bi trebalo izravno izlagati suncu. Baš kao i sanseverija, ova biljka odlično čisti zrak od štetnih spojeva.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori