Journal Man: Klasici koje morate pogledati do četrdesete

Neki filmovi zauvijek ostave trag u svjetskoj kinematografiji, a njihove snažne priče postanu dio opće kulture, odgajajući tako generacije, ali utječući i na filmaše.

Neki od tih filmova učiniti su prekretnicu u načinu snimanja, pristupu glumi ili režiji.

Ono što im je zajedničko jest da otvaraju vidike i šalju snažnu poruku koja je svevremenska.

U nastavku pročitajte o kojim je filmovima riječ, koje ukoliko već niste, svakako biste trebali pogledati do svoje četrdesete godine. A ukoliko ste ih pogledali, svakako ih se s vremena na vrijeme podsjetite prateći njihove univerzalne priče.

Klub boraca

Klub boraca je crna komedija koja poseže za slojevitom satirom. Film je trebao prikazati sukob između mladih ljudi i sustava vrijednosti reklamiranja.

Upotreba nasilja u filmu u borilačkim klubovima trebala je biti metafora za osjećaj temeljen na sukobu generacija. Bezimeni protagonist, kojeg je utjelovio Edward Norton, je običan čovjek i nepouzdani pripovjedač koji u borilačkom klubu upoznaje Tylera Durdena kojega je utjelovio Brad Pitt.

Nakon toga je rastrgnut ljubavnim trokutom s Durdenom i Marlom Singer koju tumači Helena Bonham Carter.

Redatelj je namjerno ubacio homoerotični ton misleći kako će publici zbog toga biti neugodno i da neće biti u mogućnosti pogoditi epilog.

Film je jedan od najkontroverznijih filmova koji je 1999. označen kao prekretnica za vizualni stil u filmu i uvod u novi ugođaj američkog političkog života..

Kum

Film Kum jedan je od onih sa snažnom porukom i likovima zbog kojih je jedan od omiljenih filmova čija snaga s godinama ne blijedi. Slojevito i zanimljivo je to štivo koje secira odnose u mafijaškom klanu, unutar obitelji, ali i društvu općenito.

Film je snimljen 1972. prema istoimenom romanu Marija Puza, u režiji Francisa Forda Coppole.

Scenarij su napisali Puzo, Coppola i Robert Towne koji je na koncu ostao nepotpisan.

U glavnim su ulogama Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Richard S. Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden, John Marley, Richard Conte i Diane Keaton.

Radnja je smještena u period od 1945. do 1955. i kronološki prati život fiktivne talijansko-američke obitelji Corleone.

Dobitnik je tri Oscara: za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenarij.

Američki filmski institut rangirao ga je 1997. na treće mjesto liste najboljih 100 filmova ikad snimljenih.

Forrest Gump

Film je snimljen po istoimenom satiričnom romanu Winstona Grooma iz 1985.

Radnja prati život mentalno zaostalog junaka Forresta koji pukim slučajem upozna brojne slavne osobe i sam postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva.

Film je postao jako popularan te se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije.

Pakleni šund

Prošlo je 25 godina otkako je snimljen Pakleni šund.

Scene Johna Travolte i Ume Thurman, Samuela L. Jacksona, Tima Rotha i Amade Plummer te Brucea Willisa odavno su prerasle filmsku priču i smjestile se u opću kulturu te svakodnevicu, a postale su predmet obožavanja, emitiranja i inspiracije brojnim generacijama.

Memento

Memento je triler iz 2000. godine u režiji Christophera Nolana, a baziran je na kratkoj priči njegovog brata Jonathana naslovljenoj Memento Mori.

Glavne uloge igraju Guy Pearce, Carrie-Anne Moss i Joe Pantoliano.

Film je osvojio naklonosti i publike i kritike, a osvojio je i nominaciju za Zlatni globus u kategoriji za najbolji scenarij, te dvije nominacije za Oscar u kategoriji za najbolji scenarij i montažu.

U svojoj standardnoj verziji film prikazuje događaje redoslijedom obrnutim od kronološkog, ali u nekim je državama moguće nabaviti i posebno DVD izdanje na kojem se nalazi i verzija u kojoj je moguće gledati događaje kronološkim redoslijedom.

Koliba u šumi

Pet prijatelja odlazi na odmor u udaljenu kabinu, gdje dobivaju više nego što su tražili, otkrivajući istinu iza kolibe u šumi.

Riječ je o američkoj horor komediji u režiji Drew Goddard, odnosno o njegovom redateljskom debiju, u produkciji Joss Whedona, a napisali su ga Whedon i Goddard.

U filmu glumi Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins i Bradley Whitford.

Radnja prati skupinu studenata koji se povlače u udaljenu šumsku kolibu gdje postaju žrtve zombija u zaleđu i tehničara koji manipuliraju događajima iz podzemnog objekta.

Goddard i Whedon, koji su prethodno surađivali na Buffy Vampire Slayer i Angelu, napisali su scenarij za tri dana, opisujući ga kao pokušaj “revitalizacije” žanra slasher filma i kritičku satiru.

Film je premijerno prikazan 9. ožujka 2012. na filmskom festivalu South by Southwest u Austinu, u Teksasu, a objavljen je u SAD-u 13. travnja 2012., što je iznosilo više od 66 milijuna dolara širom svijeta.

Foto: Screenshot

0