Journal Man: Kako su naši pametni telefoni i satovi zapravo postali novčanici?

@revolutapp

Revolut, digitalna banka koja odnedavno posluje na hrvatskom tržištu, postala je dostupna na Apple Pay usluzi. Da budemo precizniji, to znači da se vaš pametni telefon ili pametni sat sa samo dva klika pretvara u uređaj za plaćanje. Isprobali smo ga na području Zagreba i odlično funkcionira uz svaki POS uređaj na koji se može prisloniti kartica.

Ovaj način plaćanja zapravo je pojednostavljeni način bankarstva koji omogućava slanje i primanje novca preko aplikacije, i to bez naknada, kupnju preko interneta te konverziju u druge valute po trenutnom tečaju. Sama kartica se naručuje preko interneta, a nakon kratkog postupka registracije račun možete koristiti praktički odmah.

Zanimljivo je da je Revolut krajem svibnja uveo i kunu kao legitimno platežno sredstvo pa tako možete plaćati kunama i konvertirati kune bez dodatnih troškova. Novac je unutar aplikacije moguće držati u čak 16 različitih valuta. Prednosti ove aplikacije su odlično korisničko iskustvo, manjak troškova i pravovremene obavijesti. Primjerice, ako platite Revolut karticom odmah će vam na pametnom telefonu stići obavijest o transakciji, a ovaj servis će vaš trošak svrstati u određenu kategoriju poput: restorani, zdravlje, putovanje i slično, što je zbilja odličan alat za praćenje vlastitih troškova.

Jedna od naprednih mogućnosti ove kartice jest ta što je kompatibilna s Apple Pay sistemom. Jednostavno instalirate Revolut aplikaciju i povežete ju s pametnim telefonom i/ili pametnim satom preko aplikacije Wallet. Nakon toga, komotno možete zaboraviti na karticu jer kompletno plaćanje možete izvršiti preko sata ili telefona kojeg samo prislonite na POS uređaj.

@revolutapp

Za sada je ovaj način plaćanja dostupan samo preko Revoluta ili njegovog konkurenta Monesea, no koliko čujemo nećemo dugo čekati da se ovom revolucionarnom sistemu pridruže i domaće banke koje intenzivno rade na unaprjeđenju svojih usluga i pronalasku tehnoloških rješenja koja vaš mobitel ili sat pretvaraju u novčanik.  

Foto: Instagram, Revolut

0