Journal Man: Kako odabrati pravi smartwatch?

Journal Man: Kako odabrati
pravi smartwatch?

Zadnjih nekoliko godina svjedočimo strelovitom porastu popularnosti smartwatcheva. Od uređaja  koje smo mogli vidjeti samo u sci-fi serijama i filmovima poput Star Treka, smartwatchevi su danas postali gotovo neizostavan dodatak sportašima i rekreativcima koji ih koriste za praćenje aktivnosti, ali i onima koji žele primati obavijesti i poruke te slušati omiljenu glazbu bez potrebe za vađenjem mobitela iz džepa ili torbe. Kako novi modeli smartwatcheva izlaze gotovo jednako često kao i novi modeli smartphoneova te se lako pogubiti među brojnim proizvođačima, donosimo vam vodič koji će vam olakšati kupnju novog gadgeta.

Koji OS ima vaš smartphone?

Izbor smartwatcha uvelike ovisi o tome koji smartphone posjedujete. Većina smartwatcheva ovisi o smartphoneu kao primarnom uređaju jer ga koriste za spajanje na internet i pohranjivanje podataka s aplikacija. Ukoliko posjedujete iPhone, najsigurniji izbor je Apple Watch jer je potpuno integriran u Apple ekosustav što znači da će spajanje i dijeljenje podataka sa svim Apple uređajima biti iznimno jednostavno i pouzdano. Smartwatcheve proizvođača poput Samsunga, Huaweia i Garmina također je moguće povezati s iOS uređajima, ali oni ne nude ni približno jednaku iskustvenu kvalitetu kao Apple Watch. Ako posjedujete Android smartphone, vaš izbor je mnogo teži. Naime, jedini smartwatch koji nije moguće upariti s Android uređajima je Apple Watch.

Korištenje bez mobitela

Mali broj smartwatcheva ima ugrađen čip za mobilne mreže, što korisnicima omogućava da u njih stave micro SIM ili eSIM karticu kako bi mogli obavljati pozive, slati poruke i mailove te imati pristup internetu bez povezivanja sa smartphoneom. Ova funkcionalnost je izvrsna za sportske aktivnosti kada ne želite nositi mobitel sa sobom, ali svejedno želite ostati povezani. Međutim, trebate imati na umu da će baterija smartwatcha trajati iznimno kratko ukoliko ga budete koristili za komunikaciju.

@skagendenmark

Baterija

Najveći nedostatak smartwatcheva u odnosu na klasične satove je njihova baterija. Uz umjereno korištenje, baterija će vam trajati do dva dana, iako ćete je u većini slučajeva morati puniti svaki dan. Kako je praćenje sna jedna od funkcionalnosti smartwatcheva koju korisnici najviše koriste, punjenje noću često nije opcija, no zbog njihove male baterije punjenje ne bi trebalo trajati više od sat ili dva. Ukoliko planirate često koristiti mogućnosti smartwatcha, izaberite neki s većom baterijom i zaslonom koji prikazuje samo nužne obavijesti kad ga ne koristite ili se potpuno gasi.

Praćenje aktivnosti

Ako je praćenje osnovnih aktivnosti poput broja koraka i otkucaja srca razlog zbog kojeg kupujete smartwatch, možda je bolje da se opredijelite za fitness tracker koji će vam omogućiti praćenje tih aktivnosti za znatno manju cijenu. Ako su vam bitni GPS, automatsko praćenje kretanja i potrošnje kalorija u različitim sportovima te detaljni podaci o zdravlju, razmislite o smartwatchevima koji su primarno namijenjeni za praćenje sportskih aktivnosti. Ovakvi satovi uglavnom su većih dimenzija pa ih vjerojatno nećete nositi svaki dan, ali ćete ih i rjeđe morati stavljati na punjenje.

Suunto

Beskontaktno plaćanje

Iako funkcionira kao i beskontaktno plaćanje putem smartphonea, vaša banka vjerojatno nema aplikaciju namijenjenu korištenju na smartwatchu. Zbog toga Apple, Google, Garmin, ali i mnogi drugi proizvođači korisnicima pružaju mogućnost beskontaktnog plaćanja putem vlastitih aplikacija. Ako vam je ova funkcionalnost privlačna, prije kupnje smartwatcha provjerite podržava li vaša banka aplikaciju za plaćanje koja će se nalaziti na vašem novom satu.

Tekst: Ivan Mihanović

Foto: Instagram, Suunto, Unsplash

Preporuka

Zatvori