Journal Man: Najčešće greške koje muškarci rade kad je u pitanju njega kose

@iamgalla

Kosa je zaštitni znak svakog muškarca jer se radi o adutu koji ne može ostati nezamijećen pa je vrlo važno obratiti pažnju na njezinu pravilnu njegu. Iako se na prvu čini da je kosu vrlo jednostavno i lako održavati, stručnjaci su uočili mnoge greške koje muškarci rade kad je njega kose u pitanju. Osim što je važno redovito posjećivati frizerske salone, bitno je odabrati dobre proizvode za pranje i stiliziranje kose, kao i način na koji se svi ti proizvodi koriste. U nastavku donosimo najčešće greške kad je o njezi kose riječ, a koje biste ubuduće trebali izbjegavati.

Korištenje 2 u 1 šampona

Da bi se kosa pravilo oprala, potrebno je otvoriti pore na vlasištu. Svaka vlas kose prekrivena je vanjskim slojem – kutikulom koja se ‘otvara’ pomoću šampona kako bi se očistila od prljavštine. S druge strane, zadatak regeneratora je da ‘zatvori’ te kutikule pa kada koristite šampon koji u sebi sadrži i regenerator, u principu ne napravite ništa. Kosa će vam djelovati čisto, ali će se brže zamastiti i uprljati. Zbog toga biste kosu trebali prvo oprati šamponom, a zatim staviti regenerator koji ćete na kraju tuširanja dobro isprati vodom.

Preskakanje njege vlasišta

Kosu nije dovoljno samo oprati šamponom; da bi ona bila zdrava i njegovana potrebna je i njega vlasišta. Ovaj korak je još važniji ako koristite gel ili vosak za kosu koji mogu izazvati suho vlasište, iritaciju ili pojavu peruti. Zdravo vlasište potiče snažan i zdrav rast kose pa njegu kose započnite šamponom za vlasište. Za temeljito čišćenje, razmislite o aktivnijem tretmanu poput maske za vlasište koja omogućava aktivnim sastojcima da se u potpunosti upiju.

@mressentialist

Korištenje previše proizvoda za oblikovanje

Imati previše gela ili voska u kosi nikad ne izgleda dobro i privlačno tako da u ovom slučaju vrijedi pravilo ‘manje je više’. Kao i s parfemima, ni s proizvodima za oblikovanje kose ne treba pretjerivati. Za početak, stavite vrlo malo proizvoda na kosu pa postepeno dodajte još ako vam je potrebno. Gel ili vosak dobro je prvo protrljati kroz ruke jer ćete ga na taj način laške ravnomjerno raspodjeliti po kosi. Također, važno je krenuti od korijena kako vam kosa ne bi bila slijepljena.

Korištenje proizvoda na mokru kosu

Prva mana ovoga je da će voda razrijediti proizvod, a to ga čini manje učinkovitim. Ako u uputama nije drugačije navedeno, prije nego što započnete dodavati bilo kakve proizvode, kosa bi trebala biti najmanje osušena ručnikom. To će vam pružiti puno veću kontrolu nad proizvodom. Čak i ako želite wet look, pustite da proizvod učini svoj posao.

Foto: Instagram

0