Journal Man: Mjesta u Zagrebu na kojima možete isprobati sportsko penjanje

Journal Man: Mjesta u Zagrebu na kojima
možete isprobati sportsko penjanje

Sportsko penjanje jedan je od najvećih fitness trendova u 2020. godini. Gotovo 25 milijuna ljudi diljem svijeta bavi se ovim sportom, najviše u Japanu i SAD-u, a zbog svoje iznimne popularnosti jedan je od pet sportova koji će ove godine po prvi put biti uvršteni u program Olimpijskih igara.

Bavljenje sportskim penjanjem zahtijeva iznimnu snagu gotovo svakog mišića u tijelu. Penjači se moraju kretati okomito i horizontalo, a nekada čak i vise naglavačke držeći se za stijenu sa svega nekoliko prstiju. Osim snage, za sportsko penjanje važni su izdržljivost, fleksibilnost i psihička spremnost. Uz to, bitan element sportskog penjanja je i druženje.

Sportsko penjanje može se prakticirati u prirodi na suhim stijenama i u dvoranama. Penjanje u prirodi zasigurno je atraktivnije od penjanja na umjetnim stijenama, ali je ipak rezervirano za one malo iskusnije. Za penjanje su vam potrebni udobna odjeća, posebne cipele (tzv. penjačice) te, ovisno o vrsti penjanja, uže i sigurnosno remenje. Ukoliko nemate nešto od opreme, budite bez brige jer ju možete iznajmiti u dvoranama. 

Ako vas zanima ovaj sport, ali ne znate gdje ga isprobati, za vas smo istražili na kojim se mjestima nalaze dvorane za sportsko penjanje. Sve dvorane, osim standardnih članarina, posjetiteljima nude opciju jednokratnog treninga i pohađanje tečaja penjanja.

Fothia Velesajam

Fothia Velesajam najveća je bouldering dvorana u Hrvatskoj. Bouldering je oblik sportskog penjanje koji se izvodi na manjim stijenama bez uporabe sigurnosnog užeta i remenja. Neka vas to ne prestraši jer se ispod stijena nalaze debele strunjače koje ublažavaju potencijalne padove i svode rizik od ozljeda na minimum. Dvorana se nalazi u 25. paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Fothia dvorana za penjanje 2

Fothia Zapad

Za one koji se ne boje visina tu je Fothia Zapad koja se nalazi na Jankomiru. U ovoj dvorani možete isprobati lead penjanje, odnosno penjanje po visokoj stijeni za koje je potrebna sigurnosna oprema. Prilikom lead penjanja jedna osoba penje se uz stijenu, dok se druga osoba nalazi na tlu, pridržava uže i osigurava penjača prilikom pada.

The Hive

Ako živite na istoku grada, najbliža dvorana za penjanje vam je The Hive smještena u blizini Veterinarskog fakulteta. Ovu dvoranu osnovala je skupina entuzijasta koja je 2017. godine nakon višemjesečnog rada na zapuštenoj zgradi otvorila prostor s umjetnom stijenom koja zadovoljava najviše standarde. The Hive posjetiteljima pruža mogućnost lead penjanja iboulderinga.

The Hive dvorana za penjanje

Foto: Instagram, Fothia, The Hive

Učitati još
Zatvori