Journal Man: Coffee table knjige koje svaki muškarac treba imati

Journal Man: Coffee table knjige koje
svaki muškarac treba imati

Kritičari  koncepta coffee table knjiga (koje su usko vezane za uređenje interijera) ističu kako je knjiga u toj ulozi dovedena do banalnosti. Smisao knjige je čitanje, ona je riznica znanja i jamac slobode čovjekovog uma pa zašto onda banalizirati knjige i svesti ih na ukras u prostoru?

Takvo shvaćanje zapravo je jednostrano promatranje coffee table koncepta jer  je ta ideja upravo i osmišljena s tim ciljem, odnosno da knjiga uvijek bude na dohvat ruke, da se njen sadržaj ponudi u slobodnim trenucima dok ispijamo kavu ili samo sjedimo u dnevnom boravku i razmišljamo.

Naravno, ovdje je važna i forma i sadržaj. Stoga se za coffee table knjige biraju one atraktivnog izgleda, tvrdih, finih korica, ali i zanimljivog sadržaja. Prelistavanje takvih knjiga ostavlja trag, zapravo mnogo dublji od onih knjiga koje se pročitaju u jednom dahu jer “ponavljanje je majka znanja”.

Coffee table knjige u interijerima su od 16. stoljeća

Zanimljivo je da coffee table knjige nisu trend koji se tek nedavno pojavio kako bi upotpunio prostor i ukrasio ga već je u domovima (pogotovo imućnih i obrazovanih ljudi) prisutan još od 16. stoljeća. Koncept knjige namijenjene prvenstveno za svakodnevno iščitavanje, spomenuo je Michel de Montaigne u svom eseju iz 1581. “Po nekim stihovima Vergilija”.

U Velikoj Britaniji, pojam coffee table knjiga korišten je (u smislu kako ga danas poznajemo) barem od 19. stoljeća, a posebno je do izražaja došao 1950-ih godina. Zanimljiva crtica iz pop kulture svjedoči o tome kako je najprodavanija coffee table knjiga svih vremena Madonnina knjiga – Sex iz 2011.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dhipta Adi Pamungkas (@dhiptadi) on

Coffee table knjige

Uređenje interijera puno govori o osobi koja u tom prostoru boravi. Boje, stil i interesi koji zaokupljaju pažnju i vrijeme osobe. Kako biste bili okruženi detaljima koji vas uveseljavaju, pretvaraju vaš prostor u zonu za uživanje i opuštanje, predlažemo 10 knjiga koje bi svaki muškarac trebao imati u svom dnevnom boravku.

National Geographic Rarely Seen: Photographs of the Extraordinary

Escapizam u svom najboljem izdanju. Od prirodnih fenomena, tajanstvenih životinja, do umjetnih enigmi, svjetski fotografi najljepših fotografija, daju nam uvid u najuzbudljivije kutke svijeta kroz svoje posebne naočale.

Greatest of All Time: A Tribute to Muhammad Ali

Ovaj hommage boksačkoj legendi i kulturnoj ikoni dostojan je dodatak svakoj zbirci. Ova proslava njegova života kroz slike, suvenire, izvorne eseje i intervjue zahtijeva više od brzog prolaska kroz stranice.

Tree Houses. Fairy Tale Castles in the Air

Snovi svakog dječaka, pretvoreni su u arhitektonski zapanjujuću stvarnost. Prekrasne slike osvojit će svakoga željan alternativnog načina života.

The World Atlas of Coffee

Samo zato što se zove stolić za kavu ne znači da bi kava trebala biti tema vaših odabranih knjiga. Međutim, svaki gospodin koji je zainteresiran za dobivanje maksimuma od svoje posebne jutarnje đalice kave može imati koristi od stručnosti svjetskih majstora za proizvodnju kave.

Goodwood Revival

Ova glamurozna vremenska kapsula motornih utrka zabilježena je u nizu nostalgičnih i prekrasnih slika. Besprijekoran spoj mode i moto sporta.

1000 record covers

Neophodna za bilo kojeg glazbenog obožavatelja, ova knjiga otkriva omote nosača zvuka kao i očaravajuća umjetnička djela te ikone i simbole u svijetu glazbe koji su obilježili cijela razdoblja, a danas i dalje inspiriraju i izazivaju oduševljenje.

Letters of Note: Correspondence Deserving a Wider Audience

Uz komunikaciju Leonarda Da Vincija, Roalda Dahla i Elvisa Presleya, između ostalog, ton ove knjige kreće se od humorističnog tona do srceparajućih dijelova. Ovdje ćete čak pronaći i pisma od Virginie Woolf do kraljice Elizabete II., a tu je zabilježen trenutak prvog korišteja izraza “OMG” u pismu Winstona Churchilla, a posebne osjećaje izaziva Gandhijevo pismo upućeno Hitleru gdje ga moli za mir. Ova knjiga je snažna i po tome što podsjeća na moć pisane korespondencije na koju smo u svijetu digitalizacije i brzog tempa gotovo zaboravili.

One Savile Row: The Invention of the English Gentleman

Povijest bezvremenske elegancije sažeta je u ovom djelu. Ovdje ćete pronaći sve o legendama poput Gievesa i Hawkesa, prikaz kolekcija od 18. stoljeća do današnjih dana (knjiga je objavljena 2014.). Također, ovdje su opisani prohtjevi i standard elitne klijentele tijekom niza desetljeća. Modni dodaci bez kojih je nemoguće izgraditi klasičan muški stil ovdje su predstavljeni na način koji izaziva užitak kod čitatelja.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori