Journal Man: Najpoznatiji celebrity chefovi s malih ekrana

Journal Man: Najpoznatiji celebrity
chefovi s malih ekrana

Za sve ste ove celebrity chefove čuli, a zasigurno ste pogledali barem jednu njihovu emisiju. Možda ih volite, a možda i ne, no jedno se ne može poreći – pripremaju uistinu izvrsnu hranu uklopljenu u zabavne kulinarske showove. Kulinarske emisije su definitivno ugodna razbibriga, a iz njih se uistinu svašta može i naučiti ako se potrudite.

Anthony Bourdain

Pokojni Anthony Bourdain je proputovao cijeli svijet svojom hit emisijom “No Reservations” u sklopu koje je čak posjetio i Hrvatsku. Sve je počelo kuharskim memoarima u kojima je vrlo otvoreno progovorio o neglamuroznoj strani najpoznatijih njujorških restoranima kad je mnogima stao na žulj, ali i postao bestseller zvijezda knjige za koju su se čitatelji otimali.

Među brojnim emisijama “No Reservations” ističe se najviše, a kroz devet sezona snimanja mu je čak priuštila i dva Emmyja te nebrojeno mnogo nominacija. Ovaj chef orijentiran na hedonizam na vrlo realan način prikazuje sliku zemlje u kojoj bi se trenutačno nalazio te smo s njim proživljavali avanture u svim kutevima svijeta, čak i kada su situacije bile daleko od idealnih. Kroz 45 minuta emisije mogli smo saznati sve o kuhinji neke zemlje, a mali nemirni duhovi u nama odmah su poželjeli tamo i otputovati te sve uživo isprobati. Osim “No Reservations”, Bourdainova emisija “Parts Unknown”, na kojoj je radio zadnjih godina prije smrti, također je vrijedna vaše pažnje.

Jamie Oliver

Jamie Oliver je godinama bio i ostao mnogima omiljeno TV kulinarsko lice, dok postoje i oni koji ne mogu smisliti njegovu prpošnost i konstantno uzvikivanje riječi “ljupko”. No, što god mislili o njemu, Jamie je svestrani genijalac koji je svoju priču uspio prodati u nebrojeno mnogo serijala i isto toliko knjiga. Od Golog kuhara, brzih 15-minutnih jela, putovanja Italijom, Amerikom, pokušaja prilagođavanja neprilagođene djece, pokušaja uvođenja zdrave prehrane u škole pa sve do brojnih knjiga koje su mu priskrbile titulu drugog najprodavanijeg autora u Velikoj Britaniji – Jamie je pokušao apsolutno sve. I povremeno predstavio potpune promašaje, no sve je to dio showbusinessa.

U svijetu TV kuhanja je od svoje 24 godine, a gledatelji gotovo da su pratili njegovo odrastanje na malim ekranima. Nekad priprema savršena jela zbog kojih odmah poželimo skočiti u kuhinju i postati chef, nekad smo samo hipnotizirani njegovom spontanom brzinom pripreme hrane i zalijevanja jela maslinovim uljem, no kako god bilo, Jamiejeve emisije se ne propuštaju.

Gordon Ramsay

Nitko ne psuje više od ovog celebrity chefa, ali također ne postoji nitko tko je svoje psovke i eksplozivnu narav uspio ovako dobro prodati. Gordon Ramsay je postao zvijezda malih ekrana kako u Velikoj Britaniji, tako i u cijelom svijetu zahvaljujući brojnim hvaljenim emisijama u kojima se pojavljivao. “Hell’s Kitchen”, “Masterchef”, “Masterchef Jr.”, “24 Hours to Hell & Back”, “Gordon Ramsay: Uncharted”, “The F-Word” samo su neke od njih. Ovaj celebrity chef je 2016. pokrenuo i vlastitu produkcijsku tvrtku, Studio Ramsay, koja razvija razne emisije i formate.

Uz to što je TV zvijezda i vlasnik brojnih restorana po cijelom svijetu, Ramsey je i autor brojnih knjiga od kojih su mnoge postale bestselleri, uključujući i njegovu biografiju, “Roasting in Hell’s Kitchen”.

Heston Blumenthal

Heston Blumenthal istaknuo se kao jedno od najpoznatijih lica molekularne kuhinje. Vlasnik restorana The Fat Duck u blizini Londona, između ostalih, postao je najpoznatiji po svojim čarolijama koje je izvodio na tanjurima sretnika koji su uspjeli dobiti stol u nekom od njegovih lokala. Njegova emisija “Hestonova gozba” bila je jedna od mnogih koje je lansirao, ali jedina koju smo imali prilike gledati na kanalu RTL 2 i 24 Kitchen te koja je unijela malo te magije i u naše domove.

Hrana se pred našim očima rastapala, pretakala, skakala iz tanjura, pretvarala u jestive tapete i jedaći pribor – apsolutna fantazija! Sve su epizode bile tematski inspirirane nekim razdobljem bogate britanske povijesti, a mi smo poželjeli biti tamo s gostima showa i uživati rastavljajući jestivu kućicu od Ivice i Marice ili menu po uzoru na ludi svijet Willyja Wonke. Nažalost, sve je ostalo samo na mašti, no svi željni ludog kulinarskog eksperimenta mogu nabaviti i knjigu Hestonovih gozbi te pokušati rekreirati jela u svom kuhinjskom laboratoriju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori