Journal man: Animirani film Dalibora Barića ušao u utrku za Oscara

Journal man: Animirani film Dalibora
Barića ušao u utrku za Oscara

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa jedan je od 27 filmskih naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma.

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa

Članovima Akademije zaduženima za izbor animiranih filmova slijedi gledanje barem polovice prijavljenih naslova. Nominirat će ih se pet, a koji će to biti znat će se vjerojatno krajem ožujka, s obzirom na to da je sama dodjela Oscara pomaknuta na kraj travnja. Američki filmski portal The Wrap objavio je kako se, s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom, prije tjedan dana mislilo da će se za nominaciju za Oscara u toj kategoriji boriti samo 13 naslova, no broj je povećan na 27 i među njima je hrvatski film zagrebačke produkcijske kuće Kaos i producenta Ivana Katića. Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.

Autor je oduševljen

“Osjećaj nakon ove vijesti? Nestvarno. Neočekivano. Sve što kažem, zvuči predvidljivo, ali trenutno je to sve što mogu. Sretni smo, iscrpljeni od euforije. Želim odspavati i razmisliti ovih dana o svemu.”, izjavio je tim povodom redatelj Dalibor Barić i dodao: “Koliko sam shvatio iz vijesti koju je objavio The Wrap, kategorija dugometražnih animiranih filmova ove godine je proširena na još 14 međunarodnih filmova, i mislim da je pri odabiru bitnu ulogu imao i Annecy film festival, zatim Animafest Zagreb, kao i Asifin Annie Awards, budući da je film ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’ imao svjetsku premijeru na Annecyju, a domaću na Animafestu, te je zatim pozvan od strane Asife na sudjelovanje u natjecanje za Annie Awards. Što se tiče naše inicijative, mislim da dobar dio posla počiva na vjeri i upornosti producenta filma Ivana Katića.”

Foto: HAVC

Učitati još
Zatvori