Journal Man: adidas Stan Smith tenisice kao bezvremenska klasika
Journal Man: adidas Stan Smith tenisice kao bezvremenska klasika

Journal Man: adidas Stan Smith tenisice
kao bezvremenska klasika

adidas Stan Smith tenisice doista su kultni klasik u muškoj garderobi čija popularnost i dalje ne jenjava. Silueta je prvi put puštena u prodaju kasnih 60-ih, a potom je preimenovana u adidas Stan Smith u ranim 70-ima. Tijekom godina, sveamerička udobna obuća evoluirala je od atletskih tenisica do modne ikone, pojavljujući se na pistama, izazivajući suradnje i inspirirajući brojne varijacije na tu temu.

Zanimljivo je kako u početku model uopće nije nosio ime koje nosi danas, nego je nosio naziv „adidas Robert Haillet“ po francuskom tenisaču koji je u njima nastupao od 1965. Nakon njegovog umirovljenja, adidas je trebao novo zaštitno lice i pronašao ga u Stanu Smithu.

Stan Smith

Tenisice Stan Smith svoju titulu dobivaju od istoimene teniske zvijezde. Stan Smith osvajač je dvaju Grand Slamova (1971. i 1972. godine), a bio je i najbolji igrač svijeta 1972. te poprilično uspješan u parovima. Međutim, onima manje upućenima u sport poznatiji je po tenisicama koje je nosio. Kao da je znao da će njegovo ime zauvijek biti zapisano na ovim tenisicama, Stan je zatražio naknadu od adidasa za korištenje njegovog imena što je u to doba bilo neviđeno, ali je i preraslo u jednu od prvih suradnji takve vrste u povijesti. Ubrzo je njegov portret s brkovima i raščupanom kosom dodan na jezik tenisica. Dizajn ovih bijelih kožnih tenisica tada je postao klasik koji do danas nije izašao iz mode i koji je uveo Stana Smitha u pop-kulturu.

Bezvremenska klasika

Tajna uspjeha adidasovog Stan Smith modela leži u funkcionalnom, jednostavnom dizajnu, kvalitetnim materijalima i naposlijetku u osobi koja nosi njihovo ime – legendarnom tenisaču Stanu Smithu. Ove tenisice pojavile su se 60-tih godina na teniskim terenima i ubrzo našle svoj put na ulicama diljem svijeta.

Tijekom osamdesetih, ove tenisice postaju iznimno popularne, a trend se nastavlja i tijekom devedesetih kada ih prihvaća skateboarderska kultura. Godine 1988. Stan Smith su ušle i u Guinessovu knjigu rekorda s čak 22 milijuna prodanih primjeraka, dok broj prodanih tenisica raste i danas.

Stan Smith tenisice su u svijetu tenisica bezvremenski komad koji uvijek izgleda dobro, bez obzira tko ga nosi i kako. Ovaj model umjesto klasičnih adidasovih pruga ima tri probušene linije, a izrađen je od kože koja je izdržljiva i lako se održava. Iako je 40 godina gotovo nepromijenjen, dizajn Stan Smith nastavlja svoj razvoj i jača utjecaj na pop-kulturu. Svaki par tenisica odiše jedinstvenim šarmom i pravi je odabir za nadolazeće toplije dane.

Nova generacija

Kultne tenisice Stan Smith već desetljećima redefiniraju sve ono što tenisica može biti. Ikonska silueta koja predstavlja oličenje bezvremenskog dizajna ostala je u osnovi nepromijenjena više od pola stoljeća – sve do danas kada adidas Originals predstavlja Stan Smith, Forever. Nova generacija tenisica adidasov je temelj na putu da stane na kraj gomilanju plastičnog otpada kroz reciklirani PRIMEGREEN gornji dio i ekološki prihvatljiviju konstrukciju.

Ulična popularnost Stana Smitha tek je počela, a mi vam u nastavku donosimo poznate muške osobe koje ovaj model lako kombiniraju i jednostavno obožavaju.

Stil bez napora

David Beckham

Justin Timberlake

Henry Frye

Kanye West

Kanye West

Ryan Reynolds

Foto: Instagram, adidas, Profimedia.hr

Preporuka

Zatvori