S Joškom Lokasom o Arsenu Dediću, karijeri i novim kvizaškim emisijama koje sprema
S Joškom Lokasom o Arsenu Dediću, karijeri i novim kvizaškim emisijama koje sprema

S Joškom Lokasom o Arsenu Dediću, karijeri i novim kvizaškim emisijama koje sprema

Na malim ekranima nam je već preko 25 godina, jedno od naših omiljenih lica s televizije – Joško Lokas. Oni malo stariji sjećaju ga se s Upitnika, kvizaške emisije s kojom je započeo karijeru, dok ga novije generacije gledaju kao voditelja Potjere te njezine inačice Superpotjere. Da mu kvizovi nisu jedina strast, Joško nam je otkrio u ekskluzivnom intervjuu povodom jedinstvenog glazbenog projekta kojeg upravo sprema.

Joško Lokas

O Arsenu

  • Jedan ste od organizatora novog glazbenog projekta Arsen, Čovjek kao ja. Kako je došlo do stvaranja tog projekta, recite nam malo više o čemu je točno riječ i mislite li da bi mogao postati godišnji događaj?

Sve ste točno naveli tako da ću vas rado nadopuniti. Organizatori događanja Arsen, Čovjek kao ja smo Ana Radišić, Mislav Donaj i ja. Suorganizatori bez koji bi ovaj projekt bio nezamisliv su Grad Šibenik, TZ Šibenik i Tvrđava kulture Šibenik, a veliko hvala i sponzorima koji su prepoznali projekt. No sve to bez obitelji Dedić, Gabi, Lu i Matije ne bi imalo nikakvog smisla. Tako da je ova cijela priča krenula tek kada smo imali pristanak obitelji. Nakon što s Matijom definirali detalje oko glazbe projekt je počeo živjeti.

Ideja je bila od samog početka, i na tom smo putu i dalje, kako bi trebalo okupiti različite glazbenike i različitim žanrovima predstaviti Arsena najširoj javnosti. Prirodna scena za tako nešto je Šibenik koji u svojoj kulturnoj ponudi već godinama privlači pažnju probranim stranim i domaćim izvođačima. Kada smo na samom početku počeli slagati cijelu priču i maštali o cijelom glazbenom događaju s našim glazbenim producentom Nikšom Bratošom, on je izustio rečenicu boutique event. U tom trenutku cijeli ovaj događaj tako i tretiramo. Mi smo u pregovorima od samog početka bili s više izvođača od onih koji će nastupiti jer je ljeto kada većina njih nastupa po svuda tako da smo od svih koje smo kontaktirali dobili potvrdu o nastupu ili ove ili sljedeće godine. Samim time sam vam odgovorio i na drugi dio vašeg pitanja. Nadamo se kako će ovo postati tradicija, ali ne želimo se zaletavati. Nakon prve godine, konkretno 12. i 13. srpnja, odlučit ćemo kako dalje bez obzira na to što već sad imamo potvrdu eminentnih izvođača i za sljedeću godinu, ali da ponovim prvo ova. Ova godina nam je najbitnija.

Joško Lokas
Joško Lokas i Ana Radišić
  • Arsen Dedić jedan je od najvećih umjetnika s naših prostora. Kako vi gledate na njegov opus i značaj na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Kada nam je Gibonni poslao video u kojem se biranim riječima izrazio o Arsenu, spomenuo je jednu bitnu činjenicu referirajući se na ime samog glazbenog događanja koje nosi ime po prvom Arsenovu albumu Čovjek kao ja…Rekao je nitko ne može biti Čovjek kao on. Arsen je po svemu bio jedinstven. Za početak, Arsen je jedan od najvećih pjesnika kojeg imamo u Hrvatskoj i ne postoji događaj ili event koji bi pokrio njegov opus i utjecaj. Ne samo da je utjecao na domaću glazbu nego je cijelu regiju obilježio svojim radom. I sam Gibonni je rekao u tom videu, trebali bismo ga imati 365 dana i s tim se potpuno slažem, ali od nekud smo morali krenuti. Neka Arsen, Čovjek kao ja bude čuvanje imena i značaja pjesnika koji nas je svojom ostavštinom zauvijek zadužio.

Dozvolite da citiram i svoje kolege organizatore…

Ana Radišić:

Osobno je ovo za mene jedan od najdražih projekata u karijeri. Arsen, Čovjek kao ja s moje strane je “hvala” najdražem gradu djetinjstva kao i autoru koji je zaslužio da ga slavimo glazbom i umjetnošću na najvišoj mogućoj razini. Sva znanja i iskustvo koje imamo te ljubav prema glazbi ćemo se potruditi dati publici u Šibeniku koji je kao takav najljepša moguća pozornica.

Mislav Donaj:

Kako bi Arsen rekao: ‘Ne može strah biti temelj u životu, nego hrabrost’ mi se čini kao prvi razlog zašto smo ovo pokrenuli. Ušli smo u projekt s puno više travarice i bevande nego Excela. Jer dužni smo to napraviti. I zbog njega, a i zbog svih koji bi sudjelovali da mogu, od Gine Paola, Montena, Štulića, Balaševića do Sergia Endriga ili Okudžave. A zato što ‘mali narodi trebaju samo velike pjesnike…’. A on je naš Cohen i naš Brel. Moramo to čuvati.

  • Znamo da će u sklopu projekta u Šibeniku nastupati razni glazbenici poput Gibonnija, Matije Cveka, Natali Dizdar, ali i Matije i Lu Dedić. Čemu se najviše veselite?

Iskreno, svim izvedbama jer nismo do sada imali priliku u jednom takvom ambijentu čuti u različitim izvedbama toliko izvođača koji će izvoditi Arsenove pjesme, ali ono što posebno veseli  što ćemo u gradu imati velik broj besplatnih koncerata pa dozvolite da nabrojim sadržaj u Šibeniku kroz ta dva dana (12.07./13.07).

U Kući umjetnosti Arsen započinjemo press konferencijom u petak naš program. Nakon toga će se oba dana održavati paneli gdje će domaćin biti naš Mislav Donaj uz sjajne sugovornike Zorana Predina i Saše Lošića Loše. Također u Kući umjetnosti Arsen Slušat ćemo filmsku, kazališnu i glazbu za tv serije u jazz aranžmanima koje će zajednički svirati Matija na klaviru, Zvonimir Radišić trio te gudački kvartet Vortex strings.

Onda u gradskoj knjižnici djeca će imati radionice crtanja inspirirana Arsenovim stihovima, klapa Sebenico ispred krstionice pored gradske katedrale na svoj će način interpretirati Arsena. Kristijan Beluhan će pokazati kako zvuči “jutro uz Arsena”. Jazz trio Zvonimira Radišića interpretirat će filmsku glazbu na trgu Ivana Pavla II, dok će Vortex strings gudački kvartet klasičnim repertoarom uljepšati staru jezgru točnije samostanski vrt sv. Lovre. Jako je puno programa i nadam se kako će Šibenik tih 48 sati disati Arsena.

O karijeri

  • Karijeru ste gradili na televiziji, prvo s Upitnikom, sad s Potjerom i Superpotjerom, a čuli smo da spremate i neki novi kvizaški projekt. Možete li nam otkriti malo više?

Svoje televizijsko ime izgradio sam kvizom Upitnik koji je emitiran od 1997. do 2004. godine skoro svaki dan. Od 1997. godine neprestano se bavim kvizovima što kao autor, voditelj, urednik, ili producent. Kvizovi su moj život i imao sam sreću da sam mnoge osmislio i još veću sreću da sam na ovaj ili onaj način bio dio najvećih svjetskih formata: Jeopardy, Potjera (Chase) i Superpotjere (Beat the chasers)

Što se tiče novih autorskih projekata imam ih nekoliko. Liga prvaka s Tarikom Filipovićem, Moja sreća je veća s Enisom Bešlagićem i Solo i Imam pitanje sa svojom ekipom iz Clinice studia i Cinema studio productiona.

Liga prvaka treba bi pronaći najboljeg u regiji. Moja sreća je veća, jedan punokrvni game show bi trebao uveseliti ljude u studiju koji ako imaju sreće mogu postati natjecatelji i doći do neočekivanih bogatih nagrada. Solo je novi Upitnik i popuno je tehnološki napredan u odnosu na sve trenutno što se nudi u eteru i pripada upravo ovoj digitalnoj eri koju živimo. Imam pitanje je dnevni kviz znanja koji za cilj ima dovesti natjecatelje u međusobnu interakciju u kojoj bi se znanjem međusobno eliminirali.

Joško Lokas
  • Kvizaški formati jako privlače gledatelje, a tome svjedoči i ogromna gledanost Superpotjere. Kao netko tko je u tome već preko 20 godina, što dobra kvizaška emisija treba imati da bi bila uspješna?

Mehaniku igre, money tree, raznovrsna igriva pitanja, potreban show element, odlične natjecatelje jer bez natjecatelja nema kviza i vrlo dobrog voditelja koji ima mjeru u nastupu i koji razumije kvizaški mindset.

  • Niste se samo u kvizaškim formatima okušali. Producent ste i se serijala Nestali, a evo organizirate i jedinstven glazbeni projekt. Nikad nije kasno za neke nove pothvate, stoga, postoji li neko područje u koje se još niste prepustili, a voljeli biste?

Ima ih jako puno, ali evo izdvojit ću nešto… Volio bih napraviti board game tako da sam sve više sklon ideji da kviz Imam pitanje napravim prvo kao board game pa onda kao televizijski projekt.

  • I za kraj, pozovite publiku u Šibenik na Arsen, Čovjek kao ja i recite što nas očekuje!

Uz navedene sadržaje po samom gradu koje sam gore spomenuo rado ću vam predstaviti i dva koncerta na tvrđavama.

12. srpnja koncert na Tvrđavi Barone počinje u 21:00 i na njemu će nastupiti Matija i Lu Dedić, Saša Lošić Loša, Zoran Predin, Tina Vukov, Lea Dekleva, Marija Mirković, BluVinil, Josip Palameta, Ivana Husar i Kristijan Beluhan.

Večer kasnije 13. srpnja na tvrđavi sv. Mihovila s početkom u 22:00 sata kreće koncert na kojem će također biti sin Matija i unuka Lu uz Gibonnija, Matiju Cveka, Amiru Medunjanin, Natali Dizdar, Miju Dimšić, Alena Slavicu i Matu Grgata. Mislim kako ćemo u dvije večeri čuti četrdesetak Arsenovih pjesama i nekoliko nastalih pod njegovim neposrednim utjecajem.

Foto: Damira Kalajžić

Učitati još
Zatvori