Jerome Mage osobno o prvih 10 godina kultnog brenda naočala – Jacques Marie Mage
Jerome Mage osobno o prvih 10 godina kultnog brenda naočala – Jacques Marie Mage

Jerome Mage osobno o prvih 10 godina kultnog brenda naočala – Jacques Marie Mage

Jacques Marie Mage je u deset godina postojanja izrastao u kultni brend koji stvara rijetke kolekcionarske predmete beskompromisnog ukusa i kvalitete i razvio vjernu zajednicu entuzijasta i kolekcionara. Kolekcionarski predmeti u malim serijama dizajnirani su kao emocionalna veza između prošlosti i sadašnjosti, a svoju inspiraciju crpe iz velikih zanatskih tradicija, dizajnerskih pokreta i kulturnih revolucija povijesti.

Brend povezuje luksuz Los Angelesa s inspirativnom zanatskom tradicijom Japana, intelektualnu i umjetničku vertikalu Pariza s prirodnom vitalnošću života američkih Indijanaca. Kolekcije brenda Jacques Marie Mage inspirirane su kulturama i vremenskim razdobljima, a spajaju moderan dizajn i neusporedivo majstorstvo.

Jacques marie mage

Kultne naočale kratko su bile izložene u Galeriji Kranjčar

Kako bi stvorili naočale besprijekorne kvalitete, vrhunsku majstorsku izradu kombiniraju sa suvremenim metodama proizvodnje, a svaki par naočala prolazi kroz zahtjevan proces kontrole kvalitete. U njima se isprepliću povijesni motivi, dragocjeni materijali i bezvremenski dizajn pa naočale brenda Jacques Marie Mage dodaju puno osobnosti i stila izgledu onoga tko ih nosi. Naočale brenda Jacques Marie Mage mogu se pronaći u optici Oculto koja je poznata po svojoj pažljivo odabranoj ponudi ekskluzivnih svjetskih art brendova naočala.

Kultne naočale Jacques Marie Mage su ovu jesen bile nakratko izložene u Galeriji Kranjčar, a tim smo povodom razgovarali s Jeromeom Mageom, osnivačem brenda.

  • Jacques Marie Mage naočale su stvarno nešto posebno. Ove smo jeseni imali priliku vidjeti bogatu kolekciju JMM naočala u Zagrebu i moramo priznati da su nas ostavile bez daha. Je li ovaj status ikone ono što ste imali na umu kada ste pokretali svoj brend?

Prije deset godina kad smo počinjali s radom činilo mi se da modi najviše nedostaje perspektiva, osobito kada je u pitanju luksuzni segment modne industrije iz kojeg su nestale zanatske vještine i tradicija. Upravo se zato od početka fokusiramo na majstorsko umijeće i kreativnost, kako bismo stvorili rijetke i bezvremenske uspomene koje prenose snažne priče i govore o onome tko ih je izradio, jednako onoliko koliko govore i o kolekcionaru. U konačnici, ovaj nas projekt poziva da budemo znatiželjni.

  • Vaši okviri su, baš kao i skulpture, izrezani iz komada biljnog acetata, a zatim ručno oblikovani. Koliko je vremena potrebno da jedan okvir poprimi svoj konačni oblik i prijeđe put od bloka acetata do Jacques Marie Mage naočala? Gdje se odvija ova ekskluzivna proizvodnja?

Naočale Jacques Marie Mage ručno su izrađene u Japanu i Italiji, u ateljeima koji su prožeti bogatim stoljetnim nasljeđem iz zlatnog doba proizvodnje naočala. Sve su komponente naočala proizvedena po narudžbi isključivo za Jacques Marie Mage. Svaki par naočala nastaje kroz proces od 300 koraka, kroz ručni rad, umješnost i stručnost gotovo 100 zanatskih rukotvoraca. Za izradu jednog para, od dizajna do isporuke, potrebno je otprilike 18 mjeseci.

Jacques marie mage
  • Vaš brend proizvodi ograničena izdanja naočala i velika je stvar posjedovati ih. Jesu li JMM naočale postale kolekcionarski primjerci poput umjetnina ili nakita?

Naša je misija oduvijek bila stvoriti rijetka i jedinstvena iskustva koja bude sva osjetila i, na etičan i filantropski način, proizvesti kolekcionarske predmete koji predstavljaju primjer umjetnosti i zanatske ručne izrade.

  • Nasljeđe je značajna inspiracija za vaš brend. Odajete počast povijesti američkog Zapada, likovnoj umjetnosti Art Decoa, zanatskom umijeću japanskih majstora. Je li odavanje počasti Art Decou vaš hommage vlastitom francuskom nasljeđu?

Vjerujem da je to aspekt koji odražava moje vlastito nasljeđe. Moje zanimanje za društvenu i kulturnu povijest Francuske proteže se stoljećima i ne uključuje samo Arts Decoratifs nego i Empire Style, kao i mnoge avangardne umjetničke i filmske pokrete iz prve polovice 20. stoljeća.

Jacques marie mage
  • Pročitali smo da vaš brend crpi hrabrost i inspiraciju iz velikih epova i antijunaka naše zajedničke povijesti. Kako nam dizajn, umjetnost i drugi kreativni oblici pomažu integrirati i transformirati ta iskustva i priče?

Mislim da svoju kolektivnu kulturnu povijest poštujemo pričajući te bezvremenske priče pa i kroz perspektivu vješto izrađenih predmeta koji ističu i podržavaju globalnu zajednicu umjetnika i zanatskih rukotvoraca.

  • Vaš će brend uskoro proslaviti desetu godišnjicu postojanja. Kad pogledate unatrag, biste li sve ponovili?

Ponosan sam na ono što smo postigli u posljednjih deset godina i veselim se onome što ćemo učiniti tijekom sljedećeg desetljeća.

Jacques marie mage

Sunčane i dioptrijske okvire Jacques Marie Mage možete razgledati i isprobati, uz kompletnu kontrolu vida, u optikama Oculto u Zagrebu, Ljubljani i Splitu.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori