Journal Man: Kako usporiti gubitak kose?

Journal Man: Kako usporiti gubitak kose?

Postoji glasina koju ste možda čuli, a u kojoj nema previše istine. Naime, nije istina da umate vaše šanse za gubitak kose ako je istu izgubio otac vaše majke. Kao i kod bilo čega drugoga, geni vaše majke mogu igrati ulogu, ali ona čini samo polovicu vaše priče jer gene koji uzrokuju ćelavost možete naslijediti i od oca. Postoji približno 200 različitih gena koji reguliraju rast vaše kose, tako da je vaša kombinacija gena oba roditelja uistinu jedinstvena. Prije nekoliko desetljeća, najtočniji način za utvrditi svoj izgled bio je gledanje u stare fotografije svojih predaka. No, sada postoji više znanstvenih načina za predviđanje gubitka kose. Ovih dana vaš liječnik može izvući DNK iz sline unutar vašeg obraza i pokazati koliko ste osjetljivi na dihidrotestosteron [poznat kao DHT], hormon kojeg kreira testosteron. Ovaj bris također vam može otkriti koje su vaše šanse za ćelavost i koliko se brzo ona može dogoditi.

Što konkretno uzrokuje gubitak kose?

Gubitak kose može započeti čim završi pubertet, ovisno o vašoj nasljednoj osjetljivosti na DHT. Znači, nije proizvodnja DHT-a ta koja uzrokuje gubitak kose, nego naslijeđena osjetljivost na DHT. Oni s visokom osjetljivošću prvi će osjetiti slabljenje folikula kose. To rezultira stanjivanjem oko tjemena i uz liniju kose, te svjetlijim pigmentom u kosi. Ponašanja koja povećavaju proizvodnju DHT povećat će gubitak ovisno o osjetljivosti. Ta ponašanja uključuju pušenje, suplemente kreatina, vježbe otpornosti i vježbe s utezima, stres te uzimanje anaboličkih steroida.

Kako napreduje gubitak kose?

Petina muškaraca doživjet će značajan gubitak kose do 20. godine, a taj postotak raste proporcionalno dobi. Stručnjaci kažu da se značajan gubitak neprestano povećava s godinama – 30 posto muškaraca će ih doživjeti ćelavost u 30-ima, 40 posto u 40-ima itd. Ova se matematika pokazuje istinitom za muškarce u 90-ima. Ako zadržite većinu kose do srednje dobi, tada je vaša osjetljivost na DHT vjerojatno na niskoj strani, što znači da imate sporiju stopu gubitka kose.

Simptome postupnog gubitka kose ponekad je teško primijetiti dok ne nestane gotovo polovica kose. Najočitiji su znakovi stanjivanje i povlačenje linije kose. No, gubitak kose može biti rašireniji i uravnoteženiji – tada se to naziva „nevidljiva ćelavost“, budući da kosa postupno postaje sve manje gusta dok iznenada taj manjak kose nije vidljiv golim okom. Gubitak kose je kronično, progresivno stanje koje se s vremenom pogoršava bez liječenja. Također, možda ste primijetili da muškarci, kada su ćelavi, nikada ne gube kosu oko bočnih strana i zatiljka. Nepoznato je zašto su ti folikuli imuni na DHT, ali to objašnjava zašto su to folikuli koji se koriste za transplantacije.

Kako ojačati folikule i usporiti ispadanje kose?

Bez obzira na osjetljivost na DHT, s vremenom ćete vjerojatno doživjeti gubitak kose. To je dio starenja. Međutim, možete usporiti stopu ispadanja. Započnite s tim da se pobrinete za to da se naspavate baš svaku noć. Smanjite konzumiranje alkoholnih pića i pušenje te izbjegavajte određene lijekove koji mogu ometati rast i snagu kose. I, kao što je spomenuto, izbjegavajte dodatke poput kreatina koji će povećati proizvodnju DHT-a i tako ubrzati gubitak kose.

Osim promjena u ponašanju, gubitak kose možete usporiti uzimanjem rutinskih dodataka prehrani. Stručnjaci preporučuju dodatke prehrane koji sadrže biotin. Također, sugeriraju upotrebu proizvoda za njegu kose koji sadrže kofein i ekstrakte zelenog čaja. To može pomoći u jačanju folikula i spriječiti ispadanje kose. Čim ispravite štetno ponašanje, počet ćete povećavati dugovječnost svoje kose, bez obzira na vašu razinu osjetljivosti na DHT. Možda ćete ju i dalje gubiti, ali odanost ovom režimu kupit će vam vrijeme.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori