Journal Man: Kako spriječiti opadanje kose?

Journal Man: Kako spriječiti
opadanje kose?

Mnogi imaju problema s ispadanjem kose. I muškarci i žene. A to nipošto ne znači da ćete čim na četki nađete poveći busen vlasi naglo oćelaviti. Ispadanje kose prirodni je tijek ljudskog života, a ono može biti povezano s izmjenom godišnjih doba, genima, lijekovima, prekomjernom težinom, nedostatkom željeza i još mnogo toga. Prije nego što umislite da ste počeli ubrzano gubiti kosu, imajte na umu da svatko gubi kosu. Općenito govoreći, većina ljudi gubi oko 50 do 100 vlasi dnevno no ta je količina toliko mala s obzirom na to da imamo oko 100.000 vlasi na tjemenu. Naime, svaka folikula proizvodi jednu vlas koja tijekom mjesec dana naraste 1,2 cm, a ista nakon 2-6 godina ispadne. U svakom trenutku, 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje.

Kako spriječiti opadanje kose?

S dolaskom jeseni mnogima počne ubrzanija zamjena vlasi tako da nam se čini da od rujna do listopada intenzivnije otpadaju vlasi, a posebno su s time pogođeni muškarci jer su tu i prve naznake prorjeđivanja kose. Istraživanja pokazuju da već oko tridesete godine 70 posto muškaraca i 50 posto žena počinje uočavati prve znakove prorjeđivanja kose. U pravilu muškarci gube kosu, dok se ženama ona stanjuje. Većina muškaraca počinje gubiti kosu zbog genetskog poremećaja, tj. nasljednog ispadanja kose poznatog pod nazivom androgenetska alopecija. Na ovu bolest više utječu geni s majčine nego s očeve strane, a samo ćelavljenje započinje s opadanjem kose oko čela i stvaranjem visokih zalistaka. Za razliku od muškaraca, žene iznimno rijetko oćelave. Zapravo se kod žena ispadanje kose svodi na stanjivanje vlasi čiji proces u nijednom pogledu nije povezan s duljinom kose.

Vlasi možete ojačati prehranom bogatom proteinima te raznim biljnim preparatima, no također pomoć možete potražiti i kod proizvođača čiji su proizvodi postali najjači suborci u borbi protiv ćelavljenja i slabljenja vlasi. Donosimo naš izbor proizvoda, a o kojima se najviše (pozitivno) priča!

Vichy

Vichy Dercos Aminexil Clinical for Man

Tinktura, Kopriva

Aromatica, Šampon za jačanje i rast

Kozmetika Afrodita

Foto: Unsplash, Kozmetika Afrodita, Aromatica, Tinktura, Vichy

Učitati još
Zatvori