Journal Man: Espadrile za toplu sezonu koja je pred nama

Espadrile – od radničke do obuće za plažu

Espadrile su tradicionalno sandale s gornjim dijelom od platna i potplatom od esparto užeta. Prvobitno su ih nosili radnici u Španjolskoj i Francuskoj, no s vremenom se ovaj model obuće značajno razvio. Gornji dio platna zadržan je i proširen na široku lepezu različitih, uglavnom prirodnih materijala, a potplati su sada izrađeni najčešće od jute.

Espadrile su možda jedan od najstarijih oblika obuće koji se i danas rado nose. Iako se mislilo da su postojali u nekoj formi tisućama godina ranije, postoji dokument iz 1322. koji je prvi dokumentirao “espardenyes”, što je katalonsko ime za ovu obuću s trakom esparto.

Esparto je tvrda trava koja se koristi za izradu užeta. Budući da je esparto endem u zapadnom Mediteranu, Francuska i Španjolska predvodile su proizvodnju cipela s esparto soledom, a sama riječ “espadrille” potječe od okcitanskog jezika u regiji Occitania na jugu Francuske.

Porast popularnosti espadrila tijekom 20. stoljeća značio je da su neki proizvođači trebali pronaći isplativiju zamjenu za esparto konopac. Juta, biljna vlakna koja su uobičajena u Bangladešu, uvijena je ili pletena da bi stvorila potplate većine modernih espadrila. Bangladeš izvozi jutu čak u područja poput Francuske ili Španjolske, gdje su rođene izvorne esparto espadrile.

Kako se nose espadrile?

Poput svih modnih trendova, popularnost espadrila je ciklična, te se sredinom šezdesetih i dvadeset godina kasnije pojavljuje na nogama Jamesa Bonda – Seana Conneryja kao dopuna pastelnim odijelima Don Johnsona kao Sonny Crockett u Miami Viceu. Espadrile su opet u usponu posljednjih sezona pa skladno kombiniraju i uz odijela kao i uz casual kombinacije.

Muške espadrile su savršena alternativa za mokasine i izgledaju sjajno u kombinaciji s trendi skinny jeansom. Zamotajte rubove traperica tik iznad gležnja i dodajte majicu ili košulju s ruskom kragnom kako bi upotpunili izgled.

Za formalnije prigode, odlučite se za espadrile s gornjim dijelom od kože i u tom slučaju izbjegavajte traperice. Spojite jednostavnu majicu ili košulju i sve zaokružite odijelom, odnosno sakoom koji naglašava uspjeh.

Krajnja uporaba espadrila također je prešla s rada na slobodno vrijeme. Tako da bez dvoumljenja možemo reći kako je zapravo riječ o najpopularnijoj obući za plažu. No, ugodne šetnje gradom u espadrilama, u toplije doba godine, nisu neuobičajen prizor. Čak su i sve prihvaćeniji komad muške garderobe tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci s obzirom koliko su ugodne i udobne.

U nastavku smo izdvojili najzanimljvije modele espadrila koje će upotpuniti stil elegantnih muškaraca u sunčanom periodu koji je pred nama.

 

Foto: Instagram, Mr Porter

0