Da danas možeš raditi ono što voliš potvrđuje nam i osobni trener Davor Ilič
Da danas možeš raditi ono što voliš potvrđuje nam i osobni trener Davor Ilič

Da danas možeš raditi ono što voliš potvrđuje nam i osobni trener Davor Ilič

Uvijek iznova ostajemo zadivljeni onima koji spremno izlaze iz svoje doze komfora i uljuljanog načina života te su spremni okrenuti novo životno poglavlje. Onima koji su spremni slijediti svoje strasti te od njih uspješno izgraditi karijeru.

Jedan od njih zasigurno je Davor Ilič, osobni trener pod čijom sam se paskom i osobno našla proteklih mjeseci. U poslu ga prati glas da je strog, ali pravedan, a na ove “optužbe” odgovara sa smiješkom. Razgovori vođeni s ciljem skraćivanja muka između vježbi (odnosno pokušaji da se eskiviraju iste) otkrili su kako Davor nije samo trener, već i organizator vjenčanja. Ovaj neobičan spoj bio je sjajan povod i za naš službeni razgovor.

  • Davor Ilič… osobni trener, organizator vjenčanja, bivši plesač….već ova najava sugerira kako razgovaramo s jednom zanimljivom osobom. No, kako bi nam se ti osobno predstavio?

Uvijek je jako nezahvalno pričati sam o sebi, ali kad se osvrnem unazad moram priznati kako sam imao šarolik i jako neobičan životni put do sada. Osnovnu i srednju školu završio sam u rodnoj Puli. Od malena sam zaljubljen u pokret i ritam, a ta me ljubav uvela u svijet plesa. Dugo godina sam se bavio Latino Caribbean Show Danceom u kojem sam postigao i zapažene rezultate te sam postao i svjetski prvak.

Nikako se nisam mogao zamisliti kako radim uredski posao, kratko sam radio i u pulskoj zračnoj luci, zatim u uredu Istarske županije, međutim taj moj pozitivni nemir vraćao me uvijek mojoj prvoj ljubavi – plesu i pokretu.

Tako sam se odlučio otisnuti u trenerske vode. Ubrzo sam otvorio svoj Fitness centar GET A LIFE u Puli gdje sam podučavao razne programe, Zumbu, Muscle pump, Total body, Functional training, Emom…. te privatne treninge. Paralelno sam završio i Fitness Učilište.

Nastavio sam se educirati i usavršavati na raznim workshopovima, seminarima i radionicama na fitness konvencijama u Hrvatskoj i svijetu. Obožavam ovaj posao jer zahtijeva permanentnu i kontinuiranu edukaciju. Šalim se sa svojom prijateljicom kako je naš posao kao Pandorina kutija, što više “kopaš” i ideš u dubinu nema kraja :).

  • Godinama si u Puli imao uhodan posao, no odlučio si stvari potrpati u kofer i krenuti ispočetka. Što te nagnalo/motiviralo na selidbu u Zagreb i novu poslovnu avanturu?

Da točno, godinama sam imao svoj uhodani fitness centar u Puli, točnije 15 godina. Dugo sam promišljao o njegovom zatvaranju i promjeni te vjerujte mi nije bila laka odluka. Tu su moji klijenti s kojima sam proveo 15 prekrasnih godina. Zajedno smo se veselili i tugovali, funkcionirali smo kao mala fitness obitelj… Otkazao sam najam, rasprodao opremu i stavio ključ u bravu. Imao sam onaj gorko-slatki osjećaj.

Međutim, većina mojih poslovnih kontakata, a i prijatelja živi u Zagrebu. Želio sam promjenu te napraviti zaokret u karijeri, a ipak da ostanem u sferi fitnessa i treninga. Kada se kockice same poslože, dobio sam poziv od svoje poslovne partnerice Matee Vuga. Prezentirala mi je ideju o EMS ( elektro mišićna stimulacija) te da zajedno otvorimo studio EASY FIT i voila od rujna prošle godine sam stanovnik Zagreba.

Smatram da nikad nije kasno za poslovni zaokret. Bitno je pokazati znatiželju. Konstantno istraživanje i edukacija nužni su svakom poslu pa tako i ovom. Treba pratiti trendove i primjenjivati ih u praksi.

Treba se nekad usuditi i riskirati.

  • A kako se jedan osobni trener našao u svijetu vjenčanja? U čemu posebno uživaš prilikom organizacije vjenčanja?

Moram priznati kako sam osoba od puno interesa, sve što je novo i drugačije me privlači. Uz to sam i veliki esteta te uz to u “kriznim situacijama” reagiram jako brzo. Ovaj posao obuhvaća sve to. Nisam nikad ni pomislio da bih radio u organizaciji vjenčanja pogotovo prije 15 godina kada ta industrija nije bila tako popularna ni razvijena kao danas. Kao i za  sve u mom životu, povodio sam se instinktom.

Jedan dan mi je zazvonio telefon, s druge strane čuo se nepoznati glas. Nakon predstavljanja i njegove izjave kako je dobio moj broj po preporuci, uslijedilo je pitanje želiš li raditi u organizaciji vjenčanja? Naravno, odgovor je bio DA.

Početak nije bio bajkovit kako se na prvu možda učinilo. Ja sam zamišljao kako ću okolo jurcati u crnom odijelu sa bubicom u uhu i dijeliti zadatke, znate kao u američkim filmovima (smijeh). Posao se sastojao od poliranja bešteka i vaza, čišćenja cvijeća, uklanjanja granja, šivanja pokidanih haljina, rješavanja tonskih problema, čišćenja ispred crkve … čak sam se puno puta našao i ulozi psihologa i električara (smijeh).

Sad nakon 15 godina bavljenja ovim poslom ništa me ne može iznenaditi. Moram napomenuti kako je dan vjenčanja jako stresan za mladence te želim da sve prođe glatko 1/1. Sam dan D zahtijeva fokus na puno polja kako situacija ne bi izmakla kontroli, koordinacija ljudi, glazba, protokol, fotkanje i uz to ako ako su uključene neke posebne želje, efekti itd…

Često nam samo mjesto održavanja ceremonije donese iznenađenja, npr. kad smo morali malim brodovima doći do otoka gdje se održavalo vjenčanje, ja u odijelu nosim cvijeće, a uzburkano more. Došao sam mokar kao miš i tako sam odradio čitavo vjenčanje (smijeh).

  • Što te posebno veseli u životu?

U životu za mene najveću vrijednost imaju obitelj, rodbina i moji prijatelji. Znam kako je već pomalo klišej, ali jako sam zahvalan na mom malom krugu velikih ljudi. Što sam stariji to više uviđam vrijednost tih par ljudi oko sebe koji čine moji svijet. Bez njih ne bi ništa bilo isto jer su uz mene u svim mojim životnim fazama.

Naši dnevni rituali uključuju ćakulu uz kavicu, pretresamo kako nam je prošao dan ili planiramo nešto zajedno. Iako smo većinom treneri nije nam strano otići vikendom na čašu Aperola ili pak na vikend u wellness. Putujemo i ujedno planiramo nova putovanja jer nam je zajedničko stvarati uspomene i planirati nove avanture. Rekao bih kako me veseli kad su prijatelji oko mene jer nije bitno gdje si nego s kim si.

  • Ljeto je pred vratima, svi traže neki magičan način da zabljesnu na plaži. Znamo da magičnog štapića nema, no imaš li koji savjet za nas kako se motivirati na vježbanje?

Dakle, moramo razbiti jedan vrlo uvriježeni mit. Ne treniramo kako bismo dobro izgledali na plaži, ne treniramo za bikini niti za ta dva tjedna u godini. Treniramo kako bismo bili zdravi, funkcionalni, izdržljivi, za pravilo držanje odnosno posturu, otporniji smo na stres, bolje spavamo itd… Lista je podugačka. A kao pozitivna posljedica, uz adekvatnu prehranu dođe do lijepo oblikovanog tijela. Znam, znam nije popularno mišljenje, ali je istinito. Kako motivirati ljude?
Kažem im samo krenite, a ja ću se pobrinuti za sve ostalo.

Motiv vas pokreće, a rutina daje rezultate.

  • Kad smo kod savjeta, koja su općenito tri najvažnija savjeta koje nam možeš dati kao osobni trener?

Kad smo kod savjeta:

1. Redovitost – redovitost i rutina dolazaka na treninge
2. Postavite pred sebe realne zadatke (namjerno neću reći ciljeve jer trening je cjeloživotno putovanje. Možete doći do željenog rezultata, ali ga onda treba održavati)
3. Promjene, željeni six pack itd… događaju se za stolom. Prehrana ne smije biti zbrčkana i neplanirana. Iz mog iskustva klijenti se najteže nose s ovim segmentom

Nadam se da je bilo bar malo od pomoći.

Zahvaljujemo Kazališnoj kavani Kavkaz na ustupljenoj lokaciji.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori