Vrhunski satovi s potpisom svjetskih brendova koje želimo nositi ove sezone
Vrhunski satovi s potpisom svjetskih brendova koje želimo nositi ove sezone

Vrhunski satovi s potpisom svjetskih brendova
koje želimo nositi ove sezone

Svojim najnovijim kreacijama, predstavljenim na sajmu Watches & Wonders u Ženevi, Rolex prikazuje svoju stalnu težnju za izvrsnošću. Stalno prisutan izazov koji se očituje u ambiciji brenda da usavrši svaku komponentu, preispita svaku metodu i ovlada svakim aspektom stručnosti u izradi satova.

Predstavljeni satovi ilustriraju želju za novim izumom uz očuvanje osjećaja kontinuiteta, za inovacijama uz vođenje računa o tradiciji i za iskorištavanjem tehnologije u odvažnom stvaranju. Kroz takve napore – potpomognute „superlativnom” vizijom koja prožima cijeli proces stvaranja do najsitnijih detalja – uzorni satovi nastaju i prevladavaju. Satovi koji s vremenom postaju ikone. U nastavku vam donosimo njihove ovogodišnje novitete.

OYSTER PERPETUAL COSMOGRAPH DAYTONA

Amblematičan stil i tehnička izvedba  Cosmograph Daytone učvrstili su kultni status ove kreacije daleko izvan staza automobilskih utrka. Kako bi obilježili 60. godišnjicu sata, Rolex je odlučio predstaviti novu generaciju modela i osigurao da legenda živi dalje.

Jedinstven dizajn kućišta i prednje strane karakterizira kronograf od njegovog prvog predstavljanja, a sada je ponovno promijenjen uz suptilne dorade brojnih detalja. Brojčanik je dobio novu grafičku ravnotežu, a skladne kombinacije boja naglašavaju kontrast između brojčanika i podbrojčanika, odnosno njihovih prstenova. Kućište Oyster je redizajnirano, a njegov profil je istaknut refleksijom svjetla na nogicama i stranicama kućišta. Na verzijama s prstenom Cerachrom, prsten je obrubljen tankom trakom od istog metala kao i središnje kućište.

Od ove godine, Cosmograph Daytona opremljen je kalibrom 4131. Ovaj novi kronografski mehanizam, evolucija kalibra 4130, uključuje niz glavnih inovacija koje je Rolex unio u svoje mehanizme, uključujući Chronergy escapement. Posebna pažnja posvećena je estetici. Kalibar ima izrezani oscilirajući uteg i potpuno nove završne obrade – posebno na mostovima, koji su ukrašeni Rolex Côtes de Genève, reinterpretacijom dobro poznatog ukrasa u izradi satova. Kalibar 4131 omogućuje Cosmograph Daytona mjerenje vremenskih intervala putem funkcije kronografa, uz prikaz sati, minuta i sekundi. Prestižan i kultni sat, Cosmograph Daytona od platine 950 sada ima prozirnu stražnju stranu kućišta, kao i oscilirajući uteg od 18-karatnog žutog zlata.

ROLEX COSMOGRAPH DAYTONA
ROLEX COSMOGRAPH DAYTONA

OYSTER PERPETUAL 1908

Elegantan, klasičan i izrazito suvremen, model 1908 ovjekovječuje Rolexov odvažni duh. Kreacija ovog modela rezultat je opsežne interne stručnosti brenda i nepokolebljive predanosti izvrsnosti. Rolex je otkrio novu Perpetual kolekciju s Perpetual 1908, imenom danim modelu u znak počasti godini kada je Hans Wilsdorf osmislio naziv Rolex za potpis svojih kreacija i registrirao marku u Švicarskoj.

Ovaj elegantan i nenametljiv sat ima tanko kućište okrunjeno prstenom koji je dijelom kupolast, a dijelom blago nazubljen. Izrađen u 18-karatnom žutom ili bijelom zlatu, kućište je opremljeno prozirnom stražnjom stranom koja omogućuje pogled na otkrivenu tehničku sofisticiranost i ukrase na mehanizmu.

Posebno elegantan brojčanik, intenzivne bijele ili crne boje, ovisno o verziji, ukrašen je arapskim brojevima 3, 9 i 12 i fasetiranim oznakama sata. Također, tu je i mali brojčanik za sekunde, s riječima “Superlative Chronometer” iznad njega u obliku luka. Satna kazaljka je karakteristična po krugu neposredno ispred vrha, dok je kazaljka za minute oblikovana kao dvosjekli mač.

Model je opremljen smeđim ili crnim remenom od aligatorove kože, opremljen Dualclasp, dvostrukom preklopnom kopčom. Model 1908 opremljen je kalibrom 7140, koji je predstavljen ove godine. Na čelu tehnologije izrade satova, ovaj mehanizam uključuje Chronergy escapement, oprugu nemirnice Syloxi i amortizere Paraflex. Također je vrijedan pažnje po svojim mostovima koji su uređeni s Rolexom Côtes de Genève, reinterpretacijom dobro poznatog ukrasa u urarstvu. Kalibar 7140 omogućuje modelu 1908 da prikazuje male sekunde, kao i sate i minute.

rolex Perpetual 1908
rolex Perpetual 1908
rolex Perpetual 1908

OYSTER PERPETUAL YACHT-MASTER 42

Lagan i robustan, novi Yacht-Master 42, u RLX titanu, saveznik je onih koji uživaju u slobodi. Posebno prilagođen zahtjevima i izazovima natjecateljskog jedrenja, pruža iznimne performanse. Novi model ovog nautičkog sata po prvi je put predstavljen od RLX titana, posebno čvrste, ali lagane legure, te je postavljen na Oyster narukvicu.

Nova verzija ističe se svojom tehničkom satenskom završnom obradom – satenskom završnom obradom s vidljivim zrncima, značajkom Rolexovih satova u RLX titanu – koja se proteže do srednjih stranica kućišta, rubova karika narukvice i strana poklopca kopče.

Zakošeni gornji rubovi srednjih ušica imaju sjajnu završnu obrada, dok je štitnik krune poliran. S dvosmjernim rotirajućim prstenom opremljenim umetkom Cerachrom u mat crnoj keramici s izdignutim i poliranim brojevima i podjelom, Yacht-Master 42 u RLX titanu ostaje vjeran estetici izvornog modela, predstavljenog 2019. godine. Krasi ga intenzivan crni brojčanik s finom satenskom završnom obradom, a njegova narukvica Oyster opremljena je udobnom produžnom vezom Easylink.

Nova verzija Yacht-Master 42 opremljena je kalibrom 3235, mehanizmom koji je na čelu tehnologije izrade satova, što mu omogućuje prikaz datuma, kao i sati, minuta i sekundi. Kao i svi Rolex satovi, Oyster Perpetual Yacht-Master 42 nosi certifikat Superlative Chronometer, koji osigurava izvrsne performanse na zapešću.

rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 42
rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 42

OYSTER PERPETUAL SKY-DWELLER

S dvije vremenske zone i godišnjim kalendarom Saros, Sky-Dweller je elegantan i pouzdan suputnik svjetskih putnika. Raspon je ažuriran brojnim poboljšanjima koja ilustriraju ulogu koju izvrsnost igra čak i u najsitnijim detaljima. Rolex mijenja stil svog modela Oyster Perpetual Sky-Dweller, poznatog po jednostavnosti korištenja i modernog dizajna, uvođenjem estetskih i tehničkih poboljšanja. Ovaj sat za svjetske putnike nudi se posebno u verziji od 18-karatnog bijelog zlata na narukvici Oysterflex.

Ovo je prvi put da verzija Sky-Dweller kombinira ovaj plemeniti metal, koji se vraćen u Rolex asortiman, s crnom narukvicom od elastomera. Druge dvije predstavljene varijante uvode dvije nove boje brojčanika za model. Bijela Rolesor verzija (kombinacija čelika Oystersteel i bijelog zlata), postavljena na narukvicu Oyster, ima mint zeleni brojčanik, boju do sada rezerviranu za Datejust. A varijanta izrađena u 18-karatnom Everose zlatu ima plavo-zeleni brojčanik. Suptilna kombinacija dva tona, potonji je dostupan samo na predstavljenoj referenci, nadopunjen narukvicom Oyster.

Sky-Dweller sada je opremljen kalibrom 9002. Evolucija kalibra 9001, ovaj novi mehanizam uključuje neke od glavnih inovacija koje je Rolex unio u svoje mehanizme, uključujući Chronergy escapement. Kalibar 9002 omogućuje Sky-Dwelleru prikaz datuma i mjeseca, kao i dodatne vremenske zone u 24-satnom formatu te sati, minuta i sekundi.

rolex Oyster Perpetual Sky-Dweller
rolex Oyster Perpetual Sky-Dweller

OYSTER PERPETUAL GMT-MASTER

Model Oyster Perpetual GMT-Master II dostupan je ove godine u dvije nove verzije koje signaliziraju povratak 18-karatnog žutog zlata modelu. Prva je žuta verzija Rolesora, odnosno kombinacija čelika Oystersteel i žutog zlata, dok je druga u potpunosti izrađena od ovog plemenitog metala.

Obje verzije krasi dvobojni, 24-satni graduirani monoblok umetak prstena Cerachrom u novoj, sivoj nijansi i crnoj keramici. Na brojčaniku je naziv “GMT-Master II” u puderasto žutoj boji. Ove nove verzije postavljene su na narukvicu Jubilee, opremljenu kopčom Oysterlock i udobnom produžnom vezom Easylink.

Nove verzije GMT-Master II pokreće kalibar 3285, mehanizam koji je na čelu tehnologije izrade satova, što mu omogućuje prikaz datuma i dodatne vremenske zone u 24-satnom formatu, kao i sate, minute i sekunde. Kao i svi Rolex satovi, Oyster Perpetual GMT-Master II nosi certifikat Superlative Chronometer, koji osigurava izvrsne performanse na zapešću.

rolex Oyster Perpetual GMT-Master II
rolex Oyster Perpetual GMT-Master II

OYSTER PERPETUAL EXPLORER 40

Linija Explorer proširena je dolaskom novog modela promjera 40 mm. Nudeći poboljšanu čitljivost, ovaj sat nosi sve kvalitete koje su Explorer, jedan od prvih profesionalnih satova marke, učinile referencom tijekom desetljeća postojanja. Jednostavan, robustan i otporan na koroziju, novi Explorer 40 izrađen je od čelika Oystersteel, Rolexove legure.

Explorer 40, kao i Explorer 36, vjerni su izvornom modelu lansiranom 1953. nakon prvog uspješnog osvajanja vrha Mount Everesta. Crni lakirani brojčanik nosi brojke 3, 6 i 9, zajedno s profesionalnim kazaljkama, a sve je čvrsto povezano s identitetom ovog sata koji utjelovljuje duh avanture i ustrajnosti. Izrađen od čelika Oystersteel i postavljen na narukvicu Oyster, Explorer 40 nudi izvrsnu čitljivost u svim okolnostima, zahvaljujući svom Chromalight zaslonu koji emitira dugotrajni plavi sjaj u tamnim uvjetima, a na dnevnom svjetlu je uočljiv zbog svoje posebno svijetle bijele nijanse.

Explorer 40 opremljen je kalibrom 3230, mehanizmom koji je na čelu tehnologije izrade satova, koji pruža bitne funkcije – sate, minute i sekunde. Kao i svi Rolex satovi, Oyster Perpetual Explorer 40 nosi Superlativni kronometarski certifikat, koji osigurava izvrsne performanse na zapešću.

rolex Oyster Perpetual Explorer 40
rolex Oyster Perpetual Explorer 40
rolex Oyster Perpetual Explorer 40

OYSTER PERPETUAL

Vibrantna kreacija pršti bojama, vitalnošću i pozitivom – novi lakirani brojčanik Oyster Perpetual od 31 mm, 36 mm i 41 mm prošaran je raznobojnim mjehurićima koji radosno spajaju pet nijansi uvedenih u asortiman 2020. godine.

Rolex donosi novi ukras brojčanika za svoju liniju Oyster Perpetual, prepoznatljivu po svojim čistim linijama i univerzalnoj eleganciji. Nazvan “Celebration”, ovaj potpuno novi motiv dostupan je za Oyster Perpetual 31, Oyster Perpetual 36 i Oyster Perpetual 41. Sastavljen od mjehurića različitih veličina obrubljenih crnom, objedinjuje žive boje lakiranih brojčanika predstavljenih 2020. godine – ružičastu , tirkizno plavu, žutu, koraljno crvenu i zelenu.

Oyster Perpetual 31 opremljen je kalibrom 2232, dok su Oyster Perpetual 36 i Oyster Perpetual 41 opremljeni kalibrom 3230. Ova dva mehanizma na čelu tehnologije izrade satova pružaju bitne funkcije – sate, minute i sekunde. Kao i svi Rolex satovi, ovi modeli Oyster Perpetual nose certifikat Superlative Chronometer, koji osigurava izvrsne performanse na zapešću.

rolex Oyster Perpetual Day-Date 36
rolex Oyster Perpetual Day-Date 36

OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 36

Novi Day-Date 36 otkriva brojčanike izrađene od ukrasnog kamena u svjetlucavim tonovima koji dočaravaju atmosferu mediteranske obale. Rolex je predstavio čak tri nove verzije Oyster Perpetual Day-Date 36 sa sjajnim brojčanicima od ukrasnog kamena ukrašenim dijamantnim satnim i rimskim VI i IX oznakama.

Izrađena u 18-karatnom Everose zlatu, prva varijanta predstavljena je s brojčanikom od zelenog aventurina, kamena s fino kristaliziranom površinom. Drugi je izrađen u 18-karatnom žutom zlatu, a brojčanik mu je izrezan od karneola, kamena narančaste boje kojeg karakteriziraju linije različitih oblika i veličina koje tvore vještu kameju uzoraka. Treći, u 18-karatnom bijelom zlatu, ima tirkizni brojčanik s teksturom prirodnih žila. Sva tri su obdarena prstenom s 52 dijamanta briljantnog reza i ugrađenim na legendarnu narukvicu President s elegantnom skrivenom kopčom Crownclaps.

Nove verzije Day-Date 36 opremljene su kalibrom 3255, mehanizmom koji je predvodnik urarske tehnologije, koji im omogućuje prikaz dana i datuma, kao i sati, minuta i sekundi. Kao i svi Rolex satovi, Oyster Perpetual Day-Date 36 nosi certifikat Superlative Chronometer, koji osigurava izvrsne performanse na zapešću.

rolex OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 36
rolex OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 36

OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 36

S tri nove verzije modela Oyster Perpetual Day-Date 36, Rolex donosi neočekivani kreativni zaokret u jedan od svojih kultnih modela. Prikazujući novu emociju svaki dan, sat unosi element spontanosti u svakodnevni život

Izrađeni u 18-karatnom žutom, bijelom ili Everose zlatu, ovi satovi imaju originalno lice. Umjesto da prikazuje dan u tjednu, otvor blende u obliku luka na 12 sati prikazuje inspirativnu ključnu riječ na engleskom – “sretan”, “vječnost”, “zahvalnost”, “mir”, “vjera”, “ljubav” i “nada”. Prozorčić svakodnevno otkriva neki od 31 ekskluzivnog emojija umjesto datuma.

U cijelosti izrađen korištenjem champlevé emajliranja, brojčanik je upečatljiv zbog dubine i intenziteta svojih blistavih boja i ukrasa. Tirkizno plavi, crveni, fuksija, narančasti, zeleni i žuti komadi pristaju zajedno na jednobojnu pozadinu, a svaki predstavlja jedan od ključnih trenutaka u životu. Sate obilježava 10 safira baguette reza u šest različitih nijansi postavljenih prema glavnoj boji brojčanika, koja je tirkizno plava na verzijama u 18-karatnom žutom zlatu i 18-karatnom bijelom zlatu te narančasta na satu u 18-karatnom Everose zlatu.

Nove verzije Day-Date 36 opremljene su kalibrom 3255, mehanizmom koji je na čelu tehnologije izrade satova, što im omogućuje prikaz posebne ključne riječi svaki dan u tjednu i pojedinačni emoji svakog dana u mjesecu, kao i sati, minute i sekunde. Kao i svi Rolex satovi, Oyster Perpetual Day-Date 36 nosi certifikat Superlative Chronometer, koji osigurava izvrsne performanse na zapešću.

rolex Oyster Perpetual 36
rolex Oyster Perpetual 31

Tudor

Ove godine TUDOR stvara put u budućnost odajući počast svojoj prošlosti. Novi dodatak liniji Black Bay, Black Bay 54, potpuno je moderan izraz prvog ronilačkog sata marke koji je lansiran 1954. godine. Također, proširujući postojeću Black Bay liniju, TUDOR predstavlja novi model Black Bay s bordo prstenom koji predstavlja najnoviju tehničku i estetsku evoluciju te nove verzije Black Bay 31/36/39/41 u čeliku s fiksnim prstenom.

Novi, otkačeni brojčanik u opal boji pridružuje se liniji Black Bay GMT kako bi se slagao s prepoznatljivim tamnocrvenim i plavim okvirom, a također je opremljen postojanim Manufakturnim kalibrom. Konačno, TUDOR Royal nudi još dvije uzbudljive varijante brojčanika koje se pridružuju liniji: čokoladno smeđa i boja lososa.

BLACK BAY

TUDOR je predstavio novi Black Bay, najnoviju tehničku i estetsku evoluciju simboličnog ronilačkog sata s bordo prstenom. Black Bay prvi je put lansiran 2012. s bordo prstenom, a 2015. dobio je i Manufakturni kalibar. Sada se vraća u trećoj evoluciji nagovještavajući estetsku i tehničku budućnost linije. Nazvan Black Bay, ovaj amblematski dizajn u kolekciji TUDOR još je jedan primjer TUDOR-ovog stručnog upravljanja jednim od najzahtjevnijih standarda u industriji u smislu kronometrije i otpornosti na magnetska polja.

Testiran od strane Saveznog instituta za mjeriteljstvo ili METAS, Black Bay objedinjuje vrhunsku tehnologiju izrade satova s elementima dizajna inspiriranim TUDOR-ovim gotovo sedam desetljeća dugim nasljeđem izrade robusnih profesionalnih ronilačkih satova. Predstavljajući najnovije u Black Bayu, ovaj model ima napredne elemente dizajna, “T-fit” kopču te METAS-ov certifikat Master Chronometer.

tudor black bay trio

BLACK BAY 54

TUDOR predstavlja novi dodatak liniji Black Bay koji utjelovljuje najčišći moderni izričaj prvog ronilačkog sata ovog brenda. Godine 1954. izdan je referentni 7922, danas Black Bay 54 podsjeća na ovaj model s 37 mm kućištem i Manufakturnim kalibrom.

Dok se linija Black Bay odnosi na niz TUDOR-ovih ranih ronilačkih satova, potpuno novi Black Bay 54 najvjerniji je primjer TUDOR-ova prvog ronilačkog sata, referentni 7922. 37 mm kućište zadržava klasične proporcije prošlih godina, a ipak se može pohvaliti tehničkom vještinom TUDOR-ovog vremenskog, Manufakturnog kalibra MT5400 s dopuštenom dubinom od 200 m.

U skladu s formom, jednosmjerni prsten lišen je bilo kakvih stupnjevanih oznaka, podsjećajući na dane ranih 50-ih kada je SCUBA ronjenje bilo u povojima, a TUDOR proizveo sat za one koji su bili dovoljno odvažni da se upuste u ovaj sport u usponu. Novi estetski detalji, međutim, ne zaustavljaju se na dimenzijama kućišta i prstena. Kazaljka za sekunde podsjeća na izgled originala s dizajnom lizalice. Ergonomija je također evoluirala, s redizajniranom krunicom i prstenom, oba imaju povijesne proporcije.

tudor black bay 54

BLACK BAY 31/36/39/41

TUDOR predstavlja novu verziju svoje Black Bay linije u čeliku s fiksnim prstenom. Svi opremljeni Manufakturnim kalibrima, modeli dolaze u četiri veličine, s narukvicom s pet karika i kopčom za brzo podešavanje.

Modeli Black Bay 31/36/39/41 donose jedinstvenu estetiku liniji Black Bay. Zakrivljena kućišta imaju kombinaciju završnih obrada koje podižu sat na suvremeni način i nude dizajn koji malo odstupa od ikoničnog duha alatnih satova brenda kako bi prigrlio sofisticiran, svestran, unisex chic izgled i dojam. Opremljeni Manufakturnim kalibrom, ovi su modeli na vrhuncu tehničke profinjenosti izrade satova. Još jedna važna značajka za optimalnu udobnost je narukvica s pet karika koja dolazi s TUDOR “T-fit” kopčom, za brzo podešavanje, u svim veličinama. Novitet za ovu godinu je niz brojčanika s efektom sunčevih zraka koji dodatno guraju sat u stilskom smjeru. Ovisno o tome je li brojčanik plave, antracit ili svijetle boje šampanjca, zapis minuta prikazan je u kontrastnoj boji koja dočarava određenu toplinu dizajnu.

Ovisno o tome je li brojčanik plave, antracit ili svijetle boje šampanjca, zapis minuta prikazan je u kontrastnoj boji koja dočarava određenu toplinu dizajnu.

tudor black bay 31/36/39/41

BLACK BAY GMT

TUDOR je proširio liniju Black Bay GMT novim, otkačenim brojčanikom u zapaljivoj boji koji se slaže s prepoznatljivim bordo i plavim prstenom. TUDOR Black Bay GMT napravljen je od pravih materijala. Prvo, ima nevjerojatno funkcionalnu komplikaciju s više vremenskih zona – također poznatu kao GMT funkcija – koja uspostavlja lokalno vrijeme bez gubljenja vremena u dvije druge vremenske zone. Prepoznatljiv po svom rotirajućem prstenu, koji je posudio svoju tamno plavu i tamnocrvenu kombinaciju boja od drugih modela u liniji Black Bay, ali u mat verziji, Black Bay GMT također je počast ranim danima ove visoke estetike.

Sada je TUDOR dodao opciju potpuno novog opal brojčanika koji savršeno nadopunjuje kultnu shemu boja Black Bay GMT. Opal nije sasvim bijel, umjesto toga postoji blagi srebrnasti prizvuk na brojčaniku. Kroz galvanski proces, mat bijelo-sivi završetak se nanosi na brojčanik, a okviri za oznake sati su potamnjeni kako bi se stvorio zamjetan kontrast. Osim što podsjeća na procvat komercijalnog zrakoplovstva sredinom stoljeća, šarmantni opal brojčanik vrlo je čitljiv.

tudor black bay gmt

TUDOR ROYAL

Sa svojom integriranom metalnom narukvicom, nazubljenim prstenom ili s dijamantima, i automatskim mehanizmom, linija TUDOR Royal je utjelovljenje svestranog i pristupačnog sport-chica, a sada postoje još dvije uzbudljive varijante brojčanika koje se pridružuju liniji: čokoladno smeđa i svijetla boja lososa.

Uz prvoklasnu tehničku izvedbu i profinjenu estetiku, ova linija nalazi se na raskrižju između klasičnih i sportskih satova, dok novi brojčanici nude neočekivanu i izuzetnu estetiku. Royal je bio naziv koji je TUDOR prvi put upotrijebio 1950-ih kako bi naglasio vrhunsku kvalitetu svojih satova, koja stoji do danas. Dolazi od nehrđajućeg čelika ili zlata i čelika i nudi se u četiri veličine s ukupno trinaest mogućih brojčanika za svaku osobnost.

tudor royal

Foto: PR

Učitati još
Zatvori