Boris Štok: “Što sam stariji i zreliji, to si manje predbacujem, manje je očekivanja i frustracija”
Boris Štok: “Što sam stariji i zreliji, to si manje predbacujem, manje je očekivanja i frustracija”

Boris Štok: “Što sam stariji i zreliji, to si manje predbacujem, manje je očekivanja i frustracija”

Boris Štok rado je viđeno ime naše glazbene rubrike. Premda revno pratimo njegove nove glazbene projekte, od našeg posljednjeg razgovora prošle su četiri godine. Njegova nova pjesma, u kojoj je snage udružio s glazbenom divom Terezom Kesovijom i nadolazeći nastup u zagrebačkom klubu Peti kupe, zakazan za 16. studeni bili su sjajan povod za naš novi razgovor.

Boris Štok
  • Ovih dana radijske etere osvaja vaša balada Kao nekada, nastala u suradnji s neponovljivom Terezom Kesovijom. Kako je došlo do ove suradnje?

Čim sam napravio melodiju i tekst, onako melankoličnog i šansonijerskog ugođaja odmah mi je bilo jasno da to mora biti duet i nisam imao dilema koga pitati. Nazvao sam Terezu, pjesma joj se odmah svidjela i bilo je samo pitanje vremena kada i kako ćemo realizirati suradnju/duet. Trebalo je malo vremena da nam se usklade termini snimanja u studiju i spota, ali znao sam od prvog trenutka što i kako želim da zvuči i sve je prošlo vrlo ugodno i uz puno smijeha i grljenja haha. Želim spomenuti i mojeg suradnika i prijatelja Darka Terlevića koji je sa mnom napisao glazbu te s kojim zajedno potpisujem i produkciju. Htio sam dobiti onaj vintage talijanski i francuski zvuk i mislim da se u tome uspjelo!

Boris Štok
  • Prvotne reakcije su uistinu sjajne, kakav je vaš dojam? Koliko su vam bitne kritike?

Hvala na komplimentima, istina… od prvih preslušavanja pjesme svi su odmah jako emotivno reagirali na pjesmu pa vjerujem da će s vremenom ući ljudima pod kožu. Ja sam sretan da je glazba našla put do publike i da sam dijelom velike glazbene priče Tereze Kesovije, jako mi to osobno imponira. Slušajući i gledajući kako pjeva pjesmu s odmakom, čini mi se kao da je sve moralo biti baš ovako i kao da sam pjesmu pisao baš njoj. Kritike su uvijek bitne ali ne i presudne, ipak ti daju dobar “feel” da radiš i dalje s jednakim entuzijazmom. Moja glazba i to što radim je vrlo subjektivno, sve što radim je dio putovanja i ja se tome predajem svim srcem bez kalkulacija pa gdjegod odvede. Imam jedan drugačiji senzibilitet prema svijetu i vjerujem da se to čuje u mojoj glazbi.

Boris Štok
  • Jedan ste od rijetkih domaćih glazbenika koji se može pohvaliti suradnjama s jakim imenima hrvatske glazbene scene (kao što su Josipa Lisac, Matija Dedić, Yaya, grupa Meritas…). Imponira li vam to?

Naravno! Ali glazbu ne radim planski, sve suradnje dogodile su se jer su pjesme tako “pitale”. Iznimno mi laska da sam surađivao i pjevao sa takvim genijalcima i glazbenicima..nedavno sam nastupio na festivalu Šibenske šansone s Ante Gelom na gitari, a u pripremi je i album gdje pored Matije Dedića gostuju još neka velika imena poput Elvisa Stanića, Ive Popeskića itd.

Boris Štok
Boris Štok
  • Dugo ste godina na sceni, kada se osvrnete na svoje početke, jeste li zadovoljni kojim se tijekom razvila vaša karijera?

Uvijek želiš više i veseliš se novim izazovima, tko zna gdje će me sve to odvesti, bitno je da se snima i svira, ali ovo što je do sada snimljeno i ostvareno je u neku ruku moj život, zapis vremena i ideja. Što sam stariji i zreliji kao osoba, to si manje predbacujem, manje je očekivanja i frustracija. Svu energiju ulažem u rad i nastojim raditi bolje i drugačije, pa što bude. Život nije utrka i svatko ima svoj put i ne uzimam ništa zdravo za gotovo, jako sam zahvalan na prilikama.

Boris Štok
  • Osobno se niste odlučili da vam glazba bude isključivi izvor prihoda. Može li se danas uopće živjeti od glazbe ako niste spremni na kompromise, odnosno ako ostajete vjerni svojim glazbenim postulatima?

Osobno, nisam opterećen financijama i ne razmišljam o tome kad radim glazbu. To je luksuz koji si mogu dopustiti jer imam stalan posao već 20-ak godina pa se glazbi prepuštam ne radeći kompromise. Vjerujem da se može pristojno živjeti samo od glazbe ako ste kao ja, i autor i izvođač pa ne ovisite o drugima već o vlastitom radu i tantijemama, koncertima, ali da to ovisi i o stilu muzike i popularnosti, moj je dosta specifičan pa je i doseg publike drugačiji.

Boris Štok
Boris Štok
  • Zagrebačka publika uskoro će vašu novu pjesmu moći čuti uživo na nastupu u Petom kupeu. Što nam spremate?

Bit će pravi klupski koncert s puno plesa i zabave, presjek cijele moje karijere od grupe Quasarr do danas. Puno je pjesama i jedva da stane sve u dva sata svirke. Ja ću se sigurno zabaviti, jer se veselim svakom susretu sa publikom, pogotovo u Zagrebu gdje često nastupam.

Boris Štok
  • A što si priželjkujete u budućnosti? Imate li neki san koji biste voljeli ostvariti?

Ma samo neka smo svi zdravi, optimistični i sretni, da se i dalje radi i svira dobra glazba…treba okusiti sve mirise i okuse ovoga svijeta! Volio bih da imamo svi malo više vremena za one lijepe stvari u životu, familiju, putovanje, druženje i umjetnost….da nismo stalno u nekoj jurnjavi za novcem i obvezama.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori