Začinsko bilje u svakodnevnoj prehrani

Sigurni smo kako neki od vas sa zanimanjem prate različite kulinarske emisije kojih je sve više na televizijskim kanalima. I možda uzdišete kad ugledate kako neki od kuhara znalački trgaju listiće bilja u svojem bujnom kuhinjskom “vrtu”, a ne razmišljate kako biste mogli i sami uzgojiti, ili jednostavno održavati, vlastito bilje.

začinsko bilje

Već zasađeno začinsko bilje dostupno je u brojnim supermarketima, trgovinama zdrave prehrane ili na tržnicama. Među najraširenijim i najdostupnijim su bosiljak, ružmarin, vlasac, kopar i menta, no potraga za egzotičnijim biljem bi također mogla rezultirati pozitivnim ishodom.

Bosiljak

Bosiljak je zasigurno najpopularnija biljka koja se koristi u kuhinji. Aromatični listovi bosiljka imaju slatkast miris, pomalo su oštroga okusa, a iznimno su bogat izvor vitamina K, A i C. Bosiljak je i odličan odabir ako želite smršaviti zbog njegove niskokaloričnosti, ali i činjenici da se zbog specifične arome u jelima smanjuje dodatak masnoća i soli u jelima. Najčešće ga se koristi svježeg, u kombinaciji s mediteranskim jelima te umiješanog u pesto ili umake s rajčicom.

ružmarin

Ružmarin

Ova aromatična mediteranska biljka dodatak je mnogim jelima i zato je dobar saveznik u kuhinji. Najbolje se kombinira uz mesna ili jela s povrćem, svjež ili sušen, a njegovi igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Najbolje ga je sitno nasjeckati kako bi se što bolje stopio s jelom ili kao stručak dodati pri kuhanju jela te ga po završetku izvaditi.

Vlasac

Vlasac je začin koji se najčešće koristi svjež, kao omiljen dodatak siru i vrhnju ili salatama. Dok raste u kuhinji vrlo je otporan i samo se “šiša” škarama  te ubacuje u jela. Okusom podsjeća na mladi češnjak, ali je puno blaži te zato toliko obožavan.

Začinsko bilje u kuhinji

Kopar

Kopar se izvrsno slaže s jelima s dodatkom vrhnja za kuhanje, a također s krumpirom ili lososom. Omiljen je začin skandinavskih zemalja zbog svog neobičnog, ali jakog okusa, te ga oni najviše koriste u konzerviranju ribljih jela. Sadrži značajnu količinu vitamina C, a pomaže pri smirivanju želučanih tegoba.

Menta

Menta je puno uobičajeniji dodatak pićima, pogotovo u koktelima i čajevima. No odlična je i u salatama zbog svojeg okusa mentola koji osvježava, a tradicionalan je dodatak istočnjačke kuhinje. Djeluje vrlo blagotvorno na organizam zbog čega se često susreće u različitim pripravcima diljem svijeta.

Začinsko bilje u kuhinji

Nabrojano začinsko bilje najčešće se koristi svježe, u pripremi različitih umaka, gulaša, ubačeno u salatu ili kao dodatak sendvičima, no ono se može i sušiti. Pogotovo kad shvatite da ga nećete uspjeti u cijelosti iskoristiti svježeg. Tada samo otrgnite listiće, operite ih, posložite ih na čistu krpu i stavite na toplo mjesto da se sasuše nakon čega ih prstima možete izmrviti, spremiti u teglicu i koristiti duže vrijeme.

Ono što im istovremeno zadržava svježinu i produžuje trajanje je zamrzavanje. Listići se mogu spremati u vrećice za zamrzavanje ili zamrzavati u kockice leda, što će nekom bilju dati zanimljiv izgled i poslužiti kao odličan trik u kuhinji, pogotovo ako se radi primjerice o menti koju želite iskoristiti u nekom koktelu.

Foto: Shutterstock

1