Tri prijedloga za planinarenje u okolici Zagreba

julijske alpe

Proljeće je odlično vrijeme za aktivniji i nešto brži život. Dolazi ljeto, upisuje se u teretane, na razne sportove, želimo postati fit i postići što bolju formu. No, ne bi trebali zanemariti i blagodati koje nam donosi boravak u prirodi te kakav sve utjecaj ima na naše fizičko, no i psihičko zdravlje.

Pješačenje i planinarenje je najbolji izbora i za one koji žele pobjeći od užurbanog načina života, no i za one koji žele poboljšati svoju kondiciju. U okolici Zagreba nalazi se nekoliko lokacija koje su idealne i za početnike, i amatere, no divna priroda i ne baš najlakši uspon zadovoljavaju i one koji se planinarenjem bave dugo i kontinuirano.

Into the Wild

Into the Wild

Prvi i logičan izbor svakog zagrepčana jest Medvednica. Medvednici je gora za koju slobodno možemo reći da Zagreb s njom aktivno živi svaki dan u svako doba godine. Ova zaštićena oaza donosi više izletišta koje nudi razne mogućnosti rekreacije, aktivnog odmora, izleta i svega onoga što modernom čovjeku treba za zdraviji život, opuštanje od stresa… Najviši vrh Zagrebačke gore smješten je na visini od 1033 m nv, dok je podnožje na nekih 300 m nv što je dovoljan izazov i za one spretnije i akrivnije penjače.

promjene-velika2

Dvadeset kilometara zapadno od Zagreba nalazi se park Žumberak koji djeli Hrvatsku od Slovenije. Žumberak je prepun ljepota. Prateći najjednostavniji pravac kroz gorje, onaj kroz koji nas vode asfaltne vijuge, trajno se susrećemo s nekom od vodenih manifestacija kojima Žuberak obiluje. Potoci i oni manji toci, točići, brbljaju uz samu cestu te će vaše pješačenje i boravak u prirodi učiniti magičnim. Vjerovali ili ne, ovdje postoje nenaseljena sela (kolikogod to tužno i nevjerojatno zvučalo). Stanovništvo Žumberka potječe dijelom od Uskoka koji su se povlačili pred Turcima i naselivši lakše obranjivu geografiju, donijeli u ovaj kraj i dijalekt iz našega Primorja. tako da ako nekim slučajem i nabasate na nekog od stanovnika, nemojte se iznanaditi ako ga nećete odmah razumijeti.

Zapadno od Zgareba je vrh i popularna destinacija planinara Oštrc, nalazi se u blizini Samobora, tridesetak kilometara od centra Zagreba. Uspon do vrha je relativno lagan, a velik dio puta može se prijeći automobilom pa je dobro odredište i za obitelji s manjom djecom.

Do Oštrca se možete uspeti iz nekoliko smjerova. Najpopularniji je onaj iz Ruda koji vodi preko planinarskog doma (530 m) na Velikom dolu (sat vremena hoda), gdje možete predahnuti i prezalogajiti. Do Velikog dola se može po bijelom putu doći i automobilom tako da odaberite ovu opciju ako niste u formi ili imate malo vremena. Od Velikog dola do doma na Oštrcu postoje dvije varijante puta: strmiji Hofmanov put (pola sata hoda) ili laganija varijanta preko livada (do sat vremena hoda).

Za one malo ambicioznije preporuča se uspon iz Ruda preko Ptičjeg vrha (sat i pol hoda) koji nudi zamamne vidike na Samoborsko gorje. Ukoliko niste sigurni kojim putem iz Ruda krenuti, slobodno se raspitajte kod lokalnih mještana koji su navikli na izletnike i planinare. Treća opcija uspona je iz sela Smerovišće (sat i pol hoda), a početni dio tog puta vodi strmom asfaltiranom cestom kroz šumu pa preko pješčanih obronaka do Velikog dola. Prvi dio puta se može također prijeći automobilom.

Ove tri lokacije dobar su početak aktivnijeg i zdravijeg života. A ako se ‘zakačite’ na planinarenje, zapamtite da sve tri destinacije tijekom zime donose još magičniji i spektakularniji doživljaj pod bijelim prekrivačem. A do tada možete steći zavidnu kondiciju i zimu dočekati spremni.

Foto: Instagram, Facebook, Into the Wild

 

0