Što je to superhrana?

Dosad ste se sigurno susreli s terminom “superhrana” ili “superfood”, ali znate li točno o čemu je riječ?
Superhrana neupitno zaslužuje prefiks “super” zbog svojih dobrobiti za zdravlje organizma. To su plodovi iz prirode koji se uzgajaju na raznim stranama svijeta u kojima im odgovaraju uvjeti za rast i razvoj.

Superhrana

To ne sprječava proizvođače da strogo kontroliraju uzgoj, obradu i pakiranje proizvoda, u kojima nutritivne vrijednosti moraju biti maksimalno očuvane. Osim toga svi proizvodi moraju proći razne rigorozne kontrole i testove kako bi mogli biti certificirani kao veganski, organski, bez GMO-a, bez glutena i ostalih aditiva. Najčešće ih nalazimo u prahu što ih čini jednostavnima za dodavanje u vodu, smoothieje, sokove i slično.

Različite vrste superhrane različito utječu na organizam. Jedna je skupina odlična za detoksikaciju, jedna za energiju, a treća za imunitet.

Superhrana

Goji

Vrste superhrane:

Zelena boja nas okružuje. To je boja prirode, boja života. Zelena superhrana sadrži visok udio klorofila koji pomaže u opskrbi krvi kisikom. Osim toga potiče metabolizam i probavu; a najbolja je u detoksikaciji organizma, jer ima mogućnost vezati na sebe teške metala, a zatim ih izbaciti iz organizma (chlorella, spirulina, ječmena trava, pšenična trava). Važno je spomenuti da su ječmena i pšenična trava iznimno bogate folnom kiselinom pa se posebice preporučaju trudnicama.

Superhrana

Spirulina

Voće i orašasti plodovi čine najveći dio superhrane. Bogati su antioksidansima koji se bore protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidansima su posebice bogate koštice marelice i suha murva koje imaju antikancerogena svojstva. U tu skupinu spada i kakao, kojeg zovu i “hranom za bogove” upravo zbog njegove dobrobiti za zdravlje. Osim toga kakao je uz guaranu, konoplju, chiu i macu prava superhrana za energiju!

Superhrana

Kakao

Za poboljšanje općenitog stanja organizma najbolje je koristiti reishi, tradicionalnu japansku “gljivu besmrtnosti”. Puna je vitamina i minerala pa je odlična za jačanje imuniteta. Uz nju su za imunitet jednako učinkoviti açai i camu camu. Açai kao superhrana bogata kalijem, vitaminima B i E te camu camu kao najbolji izvor vitamina C.

Uravnotežena prehrana je osnovna za dobro stanje organizma, a superhrana je dodatak koji će vam pomoći da ojačate svoje tijelo i imunitet!

Superhrana

Više saznajte na: Biosvijet.hr putem čijeg webshopa sve proizvode možete i kupiti.

Tekst: Andrea Vitlov Kurtin

0