Olovka kao inovativni hrvatski ekološki dizajnerski proizvod

Olovka Fabula, hrvatski dizajnerski proizvod, pokazuje kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada. Pritom se koriste iskorišteni listići čaja, ostaci kave i otpadne latice iz cvjećarnica.

Fabula_inspirira 1

Pretpostavimo da jedan kafić u prosjeku proizvede 30 kg otpada mjesečno: taj se otpad može reciklirati i ponovno iskoristiti za proizvodnju 3000 olovaka. Materijali se dodatno obrađuju kako bi se dobila čvrsta olovka delikatne zrnate površine i nešto većeg volumena, uslijed čega savršeno leži u ruci. Pored toga, uslijed samog pisanja, Fabula se može našiljiti i time nahraniti biljke, umjesto da se ostaci bacaju u koš za smeće.

Ideja_za recikliranje_ostataka_kave 3

Kada olovka Fabula postane prekratka za uporabu, njezin vršak može se staviti u vodu kako bi se posadila mlada biljka goji, kamilica ili šumske jagode. Ta nova biljka raste iz sjemena smještenog u samom vršku olovke. Tako da umjesto da se olovku samo baca u smeće, bubrenjem sjemena preko noći i sadnjom u zemlju, prostor u kojem se boravi, može se ukrasiti novom biljkom. Olovke Fabula ujedno je, stoga, didaktičko sredstvo kojim se kolegama ili djeci ukazuje na brigu za okoliš, te ih se i potiče na kreativno promišljanje.

Fabula_sadi_nove_inspirativne_biljke 2

Kampanja za olovku Fabula na platformi Indiegogo kreće danas te proizvodnju ovog revolucionarnog dizajna možete podržati i tim putem. Sredstva će se iskoristiti za finalizaciju stroja koji se koristi u proizvodnom procesu. Fabula se trenutačno izrađuje ručno, pomoću kalupa, što je izrazito neučinkovit proces s obzirom na vrijeme potrebno za izradu olovke.

Kao inovativni eko dizajn, Fabula je dobila nagradu A’Design Award u kategoriji održivih proizvoda, projekata i zelenog dizajna za 2014. – 2015. Projekt Fabula trenutno se nalazi u predinkubaciji u Tehnološkom parku Varaždin gdje se upravo sastavlja proizvodni stroj i razvija projekt. Po dovršetku stroja, započet će proizvodnja prvih olovaka Fabula, a podupiratelji projekta za nagradu će dobiti svoj primjerak.

Osiljci_hrane_biljke 5

0