Najveći sajam organske hrane u svijetu

Biofach je međunarodni sajam ekoloških proizvoda koji se održava svake godine u veljači u Nürnbergu, jedan je od najvećih takve vrste u svijetu, a ove je godine slavio svoj 25. rođendan! Posjet takvom sajmu svakako je zanimljivo iskustvo. Na jednom mjestu ćete pronaći više od 2200 izlagača iz više od 76 različitih zemalja, a posjetitelja je znatno više – preko 42 tisuće iz 135 zemalja svijeta! Gotovo cijeli svijet na jednom mjestu, može li bolje?

Biofach

Ovdje ćete doći sklopiti posao ili pokupiti neku novu ideju. Ni jedno ni drugo nije teško pronaći. Zemlje poput Perua, Meksika, SAD-a, Kolumbije, Španjolske, Portugala, Austrije, Brazila i mnogih drugih nude vam svoje proizvode na dlanu. Sajam traje 4 dana i karta stoji oko 50 eura, ali za taj novac možete biti sigurni da ćete dobiti uvid u sve najnovije trendove organske proizvodnje koje možete zamisliti!

biofach6

Sam ulazak na sajam ne ostavlja vas ravnodušnima. Sa svih strana šire se razni mirisi, boje, zvukovi, a o okusima da ne pričamo… Naime, svaki izlagač na svom izložbenom mjestu nudi da degustirate njegove proizvode, što je zaista zanimljivo iskustvo za vaše nepce. Malo slatkog, malo slanog, od čajeva i napitaka, do sireva i salama, egzotičnog voća, čokolada, sladoleda, pa sve do neobičnih namirnica iz dalekih krajeva svijeta za koje nikad niste ni čuli.

Biofach

Svako izložbeno mjesto je priča za sebe jer se izlagači trude na najljepši mogući način pokazati svoje proizvode. Talijani osvajaju sa svojim izborom tjestenina, umaka od rajčice, sireva, salama, Francuzi pak sirevima i vinima, odličnim keksima i kolačima, dok ćete na kineskom dijelu pronaći sve vrste čajeva i neobičnih bobica. Bilo je nekoliko izlagača iz Hrvatske koji su također plijenili pozornost svojim organskim delicijama. Probali smo i najkvalitetniji i najskuplji pršut na svijetu – španjolski pata negra, od autohtone pasmine crne svinje, a ljubazni Španjolac ga reže samo za vas. U indijskom dijelu paviljona prekrasne Indijke kuhaju svoja tradicionalna jela s curryjem čijem mirisu je teško odoljeti.

Biofach

Jedno od dojmljivih iskustava bilo je isprobavanje biljke koje se zove Jackfruit ili nangka. Jackfruit ima najveći plod od svih plodova koji rastu na drvetu i može biti težak i do 36 kilograma, a dugačak do 90 centimetara! Čišćenje traje dugo, ali isplati se jer je okus rajski. Japanci su naravno najpoznatiji po zelenom čaju te ćete na njihovim štandovima pronaći najkvalitetnije vrste zelenih čajeva, a sve ih možete i isprobati. Uvijek ljubazni i nasmijani Japanci će vam vrlo rado friško pripremiti vrhunski organski matcha čaj. Na sajmu je nikad nije dosadno: s jedne strane Tajlanđani kuhaju svoja tradicionalna jela, Mađari plešu i pjevaju, svi su veseli i na svakom dijelu se događa nešto zanimljivo.

Biofach

Jedan dio sajma posvećen je i organskoj kozmetici. On se zove Vivaness i to je jedna sasvim druga priča. To je sajam za osobnu njegu i wellness. Tamo je sve puno mirnije, tiše, mirisnije i ljepše. Prekrasno uređeni izložbeni prostori, sa svakim od izlagača možete sjesti i popričati, popiti kavu, a dobit ćete i testere tako da možete sami isprobati njihovu kozmetiku.

Nakon toliko dana intenzivnog istraživanja paviljona preostaje vam samo da se vratite kući puni pozitivnih dojmova i novih ideja.

Biofach

Tekst: Barbara Medić

0