Ljekovito bilje u vašoj kuhinji

Većina vas je upoznata s ljekovitim svojstvima različitog široko raširenog bilja od kojeg se već generacijama spravljaju blagotvorni čajevi. U najmanju ruku ste čuli za kamilicu, mentu, lipu, žalfiju, maslačak i slično, a možda vam je ostava već prepuna sušenih listića ovih biljaka i redovito prakticirate njihovo korištenje kada vam je potrebno.

ljekovitobilje

Upotreba ljekovitog bilja jedan je od najstarijih oblika medicine, a i danas se koristi kao jedan od primarnih načina liječenja. Najčešće se tu radi o jednostavnijim tegobama i pripravcima u kućnoj radinosti, no nesumnjivo je kako određene znalački kombinirane biljke liječe i teže oblike bolesti.

Osim što njima možete ublažiti bolove, regulirati rad srca i krvotoka, probavni sustav, smirivati živčani sustav, bilje djeluje i antialergijski, antidepresivno, opušta, regenerira organizam i jača imunitet.

Suho lišće i cvijeće ljekovite žalfije upotrebljava se kao čaj za liječenje. Jedna žličica toga čaja prelije se šalicom kipuće vode i pusti da stoji 10 minuta. Upotrebljava se za ispiranje grla ili usta pri različitim slabijim upalama.

Ljekovito bilje u kuhinji

Za priređivanje čaja od kamilice uzima se cvijet tako da se žličica cvijeta prelije šalicom vrele vode i ostavi da stoji desetak minuta. Blagotvoran je te se upotrebljava za smirivanje različitih vrsta boli i smetnji, posebice u želucu. Čaj se može upotrebljavati i za obloge očiju zatim može služiti za ispiranje usne šupljine i grla, kao i žalfijin čaj

Pelin je poznata ljekovita biljka koja raste diljem cijele zemlje. Čaj od pelinova lišća priređuje se kao čaj od kamilice – jedna žličica suhog lišća i grančica prelije se šalicom vrele vode. Čaj se pije ohlađen, gorak, nezaslađen, protiv nervoze, neraspoloženja i slično.

Stolisnik u sebi sadrži eterično ulje koje ima i ugodan miris. Kažu u priručnicima da je to najljekovitija biljka. Kombinacija čaja s pelinom, žalfijom i kičicom za pojačanje apetita i danas se preporučuje tuberkuloznim bolesnicima.

Ljekovito bilje u kuhinji

Čaj od lipe upotrebljavamo protiv prehlade, protiv upale grla i dušnika, protiv hunjavice, protiv boli u leđima i zglobovima. Dokazano je da lipov i bazgov cvijet sadrže ljekovite tvari koje pojačavaju znojenje kojim se izbacuju razni otrovi iz organizma.

Metvica je svakome poznata biljka, raste u svim našim krajevima, a lišće joj ima miris po mentolu. Odlično se uklapa u sve mješavine čajeva, posebice u kombinaciju s lipom kad postaje djelotvoran lijek protiv prvih simptoma bolesti.

Čaj od koprive, kao i svaki drugi pripravak od ove biljke, iznimno su ljekoviti te efektivni u izbacivanju toksina iz tijela. Okusom pomalo trpka, možda bi vam bolje odgovarala ako biste od nje skuhali juhu.

Saznajte više na: Savjetnica.com

Foto: Shutterstock

0