Hrvatski eko dizajnerski proizvod s dozom iznenađenja

ekoteka post 34xy

Ekoteka je inovativan i višestruko nagrađivan brand dizajnerskih proizvoda koji su nastali spajanjem otpadnog tekstila, recikliranog papira i organskih materijala. Osmišljeni su s ciljem da budu u potpunosti iskoristivi te da se u njihovoj proizvodnji koristi što više odbačenih i starih materijala.

Korištenjem otpadnog tekstila smanjujese količina smeća koje svakodnevno stvaramo. Tekstil na koricama teke i bloka bio je svojedobno višak i roba s greškom namijenjena smeću. Također, ovo je tekstil dobiven iz bačenih košulja, poderanih hlača, premalih majica, haljina iz mladosti i kuhinjskih krpa, a skrojen i pažljivo odabran uz pomoć dizajnera u društvenom poduzeću Humana Nova.

Kako bi proizvod bio potpuno ekološki prihvatljiv ljepenka na kojoj se nalazi tekstil izrađena je od 100% recikliranog papira. Papir korišten za izradu teke i bloka reciklirani je papir Cyclus offset primjeren grafičkim rabotama. Ekoteka etiketa izrađuje se ručnim postupkom reciklaže papira. Također je velika pozornost pridana i korištenju boja u proizvodnji – brend koristi boju Greentec Sheetfed offset baziranu na biljnim uljima, karakterističnu zbog svog visokog sjaja i otpornosti na trošenje.

naslovna xy1

Zanimljiva etiketa ekoteke rađena je ručnim postupkom reciklaže. Stari je papir namočen i ostaviljen da stoji preko noći. Drugi dan je usitnjen u blenderu, dodane su u njega sjemenke smreke te je ostavljen da se suši na situ. Ekoteka etiketa u potpunosti je razgradiva etiketa koja nam daje drvo.

Smreku uglavnom povezujemo s božićnim drvcem, a vrlo malo s kiselim kišama i potkornjacima koji uništavaju velike dijelove šume smreke na Velebitu. Smreka je seksi drvo kojoj nisu potrebni klima uređaji i ovlaživači zraka. Dovoljno je da barem jednom dnevno zahvati pokoja zraka sunca.

ekoteka slider xy 35

Odvojite etiketu s proizvoda i zataknite je u zemlju. Povremeno zalijte s malo vode. Sjemenke možete i odvojiti i saditi ih zasebno. Naša je preporuka da posadite cijelu etiketu i uzgojite si vlastitu smreku ili više njih. Tegla sa smrekom će savršeno pristajati uz vaš uredski fikus.

Kakve sve Ekoteke i Ekoblokove možete nabaviti saznajte na ekoteka.info te pratite Facebook stranicu.

0