Gotovo neuništiva biljka

Za nas koji nismo stvoreni za uzgajanje različitog bilja, a silno bismo željeli malo zelenila u životnom prostoru, rješenje dolazi u obliku ove biljke teško izgovorljivog imena ali privlačnog izgleda. Zamioculcas korijen svog imena vuče iz riječi “zamia”, čije je jedno značenje vrlo prikladno – “vječna biljka”. Radi se o tropskoj višegodišnjoj biljci koja dolazi iz područja istočne Afrike, a čije je komercijalno širenje započelo zahvaljujući aktivistima iz Nizozemske.

Zamioculcas

Zamioculcas može narasti od 45 do 60 centimetara što je idealno za sobnu biljku, intenzivne je zelene boje s mesnatim listovima u obliku pera što uvelike doprinosi njezinoj popularnosti. Površina listova je glatka, a cvjetovi koji se pojavljuju u određenim periodima mogu biti svijetlo žuti i smeđi. Što se tiče njezinog uzgoja treba voditi računa o par jednostavnih naputaka kojih se svi mogu držati.

Ako želite da zadrži listove tamnozelene boje, ne držite je na direktnoj svjetlosti. Može opstati na temperaturi od 15 stupnjeva, s tim da su idealni uvjeti oni u kojima se temperatura kreće između 18 i 24 stupnja.

Zamioculcas

Ova biljka se zalijeva jednom mjesečno što je zasigurno odlična vijest za sve zaboravljive! Ako se previše zalijeva listovi joj trunu i mogu požutjeti. Ako se to slučajno i dogodi, najbolje je napraviti pauzu od mjesec dana, ukloniti žute listove i nastavite s mjesečnim rasporedom.

Više saznajte na: Savjetnica.com

Foto: Shutterstock

0