Čudotvorne sjemenke konoplje

Sjemenka konoplje koristi se već najmanje 5000 godina kao hrana za ljude. Radi se o cjelovitoj namirnici koja sadrži visoki udio proteina, ugljikohidrata, netopivih vlakana, vitamine i minerale. Zbog svojeg sastava u konačnici sadrži idealan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, svih 20 aminokiselina, vitamine A, B i E, minerale i vlakna (željezo, bakar, cink, magnezij, mangan, fosfor, kalcij, kalij). Ono što je zanimljivo je da sadrži najveći udio najlakše probavljivog proteina u prirodi (globulina edistina).

sjemenke konoplje

Važno je naglasiti kako, u skladu s različitim striktnim režimima prehrane na snazi za mnoge, sjemenka konoplje ne sadrži: kolesterol, gluten, trans masti, laktozu, herbicide, pesticide, kemikalije i slično. Prehrambeni proizvodi od sjemenke konoplje 100% su prirodni, ne sadrže nikakve dodatne kemijske i laboratorijske pripravke, kao što su aditivi, umjetne boje, umjetne arome, pojačivači okusa, konzervansi, emulgatori, itd.

Zbog toga bi njeno korištenje u prehrani bilo iznimno korisno svima koji žele obratiti pozornost na ono što jedu, a sjemenka konoplje dolazi u različitim oblicima pogodnima za različite načine unošenja. Od hladnog prešanog ulja, proteina u prahu, oljuštenih ili prženih sjemenki, brašna, raznih namaza, pa sve do različitih pića te čak čokolade.

Ulje konoplje, primjerice, ima idealan omjer omega 3 i 6 višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, a sadrži i vitamine A i E. Možemo ga koristiti svakodnevno kao začin i/li dodatak u slanim i slatkim jelima. Ne smije se kuhati, jer na taj način gubi svoja nutritivna svojstva, a čuva se na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Za detoksikaciju organizma, lijepu kožu, bolju probavu, smanjenje kroničnih bolova u kostima, zglobovima i mišićima, svako jutro prije obroka, uzmite 1 čajnu ili jušnu žlicu ulja.

sjemenke konoplje

Konopljin proteinski prah također sadrži sve što i ulje, ali uz sve to i vitamine B 1, 2, 3, 6 i 9, minerale poput cinka, željeza, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, mangana i bakra i netopiva dijetalna vlakna! Koristi se kao svježe pripremljen napitak/shake, u kombinaciji s vodom, mlijekom, sokom od svježe iscijeđenog voća ili povrća, jogurtom, kefirom… Slobodno ga dodajte u kaše, guste juhe ili namaze, jedino što se ne smije kuhati, jer kao i ulje konoplje kuhanjem gubi nutritivna svojstva. Preporučena dnevna količina konopljinog praha su 4 jušne žlice!

Konopljino brašno ima isti sastav kao ulje i proteini, i to je jedino brašno koje, osim što ne sadrži gluten, ima idealan omjer višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina! Konopljino brašno se koristi kao dodatak drugim brašnima u omjeru 1:5 (maksimalno 20%) za pečenje slanih i slatkih pekarskih i slastičarskih proizvoda (kruh, peciva, keksi, kolači, palačinke, omlet, pizza). Čuvajte ga na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Za sve dodatne informacije o sjemenkama konoplje možete posjetiti stranicu Zdravi pinklec.

Foto: Shutterstock

0