Açai bobice – vaš partner u mršavljenju

Açai bobice nisu novost u svijetu superfooda. Stanovnici amazonskih nizina ih koriste u svojoj prehrani već tisućama godina. U nekim plemenima predstavljaju i do 40% od ukupnog unosa hrane. Popularnost açaija u Brazilu tolika je da je prisutan gotovo u većini jela i pića, pa ćete ga tamo naći u sokovima, smoothieju, doručku, slatkišima… što i nije teško za razumjeti s obzirom da açai spada u voće koje ne samo da je zdravo nego ima i super okus.

acai2

No, možete li stvarno izgubiti na težini konzumirajući açai? Mit o čudesnom mršavljenju s açai bobicama prati ih otkad su se prvi puta pojavile na tržištu superhrane. Pretpostavlja se da su tako učinkovite u gubitku težine jer reguliraju osjećaj sitosti zbog bogate količine vlakana koju sadrže. Naravno da nećete smršaviti uzimajući samo açaibobice jer ništa ne može zamijeniti zdravu prehranu i dovoljnu količinu kretanja. Ali ako ste odlučni u promjeni načina života i želite nešto što će vam olakšati proces skidanja kilograma i to na prirodan način, acai je svakako dodatak koji će vam pomoći u tome.

acai4

Açai bobice su čudesne amazonske bobice koje su odlične i u borbi protiv stresa! S obzirom da se radi o voću jako je neobično da imaju nizak udio šećera, a bogate su masnoćama i to onim zdravim, naravno. Udio masnoća u açai prahu čine uglavnom nezasićene masne kiseline poput omega-9, oleinske, palmitinske i omega-6 linoleinske kiseline. One doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi ukoliko iz prehrane izbacite zasićene masnoće. Açai u prahu je također izvrstan izvor vlakana, a sadržava i određeni udio proteina, te minerale poput kalcija, željeza, kalija i magnezija. Posebno je bogat izvor E vitamina koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, te čini vašu kožu i kosu ljepšima.

acai3

Svježe ubrane açai bobice izuzetno su osjetljive i kvarljive, stoga nakon berbe moraju biti obrađene u roku od najviše 24 sata. PlanetBIO açai u sebi sadrže mnogo hranjivih tvari, jer ubrzo nakon branja se suše zamrzavanjem. Proces se zove liofilizacija, voda ispari toliko brzo da hranjiva vrijednost voća ostaje gotovo nepromijenjena. Açai bobice rastu na palmama. Divlja palma može doći do 25 metara ili više. Najlakše ćete ju vidjeti ako posjetite Brazil. Njihova srčika je specijalitet, a od listova se izrađuju šeširi, košare, metle pa čak i krovovi.

acai1

PlanetBIO prah od açai bobica

Predlažemo da açai prah uvrstite u svakodnevnu prehranu, dodavajući ga u smoothie, zobenu kašu, jogurt, voćnu salatu, cijeđene sokove, deserte, pudinge, sladolede… izbor je neograničen! A osim ugodnog okusa uživati ćete u svim blagodatima açai praha, a možda skinete i koji kilogram i uspješno pripremite svoje tijelo za plažu.

PlanetBIO proizvode možete pronaći u Bio svijet trgovinama ili na njihovom webshopu.

Tekst: Barbara Medić
Foto: PlanetBIO, Barbara Medić

0