Zašto volim bio?

Eko, bio, natural, organic… sve su to natpisi koji moje oči privuku poput magneta! Ni sama ne znam zašto, ali oduvijek su me privlačili prirodni proizvodi, bilo da se radi o hrani, kozmetici, ili čak sredstvima za čišćenje.

barbara medić

Barbara Medić

Iako sam rođena i odrasla u Zagrebu, svako ljeto sam provodila na otoku Pašmanu, pa sam tako od malih nogu bila upoznata s okusima prirodne hrane, jer je moja baka imala vrt u koji bi svaki dan došli ubrati svoj ručak. 🙂

02

Još se sjećam okusa tih rajčica koje bih ubrala, obrisala malo rukom i pojela kao jabuku! I danas radim istu stvar i to u vrtu svog svekra također na otoku Pašmanu, što mi pokazuje koliko je život nevjerojatan – jer sam se udala za čovjeka čiji je tata iz istog mjesta kao i moja mama, pa se moja priča s voćem i povrćem iz vlastitog vrta, spontano nastavila. 🙂

01

Početak avanture s organskim i bio namirnicama dogodio se prije 15-ak godina kad sam počela kupovati integralnu tjesteninu, piti zeleni čaj i kupovati dodatke prehrani na prirodnoj bazi, na opće čuđenje članova moje obitelji. Iako sam od djetinjstva jela poprilično zdravu hranu, svaki dan imala skuhan ručak i mamu koja je ekspert u pravljenju svega domaćeg, od kolača, kruha, peciva, palačinki, tjestenina i mlinaca pa sve do marmelada i zimnica, nitko nije bio toliko lud da pije zeleni čaj i jede integralno, jer se u to doba jako malo znalo o tome, a još manje kupovalo i konzumiralo. Ali ja sam oduvijek čitala deklaracije na proizvodima i zanimalo me što se nalazi u njima, a sastojke od kojih bi me zaboljela glava, poput aditiva, umjetnih bojila i konzervansa nikad nisam voljela unositi u svoj organizam. Sestra me uvijek zezala da ću na kraju jesti integralno meso i bila je u pravu!

04

S obzirom da sam se iz Zagreba preselila u Zadar, smanjila mi se mogućnost kupovanja organskih proizvoda, što mi je posebno teško palo kad sam dobila prvo dijete. Suprug i ja često smo iz Zagreba donosili bio slatkiše i ostale namirnice za dijete, poput paste za zube bez fluora i slično. Tijekom moje druge trudnoće, suprug me iznenadio viješću o otvorenju dućana zdrave hrane, zajedno s dugogodišnjim prijateljem! Mojoj sreći nije bilo kraja! To je bilo ostvarenje sna koje se dogodilo spontano, a od osobe koja nikad nije maštala o karijeri, ljubav prema poslu učinila je osobu koja svakim danom sve više razvija i živi svoj posao. Počela sam se baviti nečime što me uveseljava i u čemu svakodnevno uživam! Ugodno s korisnim, ne može bolje!

05

S otvaranjem dućana polako sam se nastavila upoznavati i s ostalim proizvodima iz bio palete, pa sam s vremenom isprobala apsolutno sve! Moj ormar, frižider, kupaonica, cijeli stan prepun je proizvoda s bio certifikatom. 🙂 Na kraju sam postala bio freak pa više ne mogu zamisliti da išta kupim u ‘običnom’ dućanu. To ne znači da sam teški ekstremist, najnormalnije jedem u restoranima i kod prijatelja koji ne kupuju ekološku hranu, ali sam većinu prijateljica uspjela ‘navući’ bar na nešto zdravo, ako ne na hranu, onda na kozmetiku.

06

Iako nisam ni vegan ni vegetarijanac i poštujem svačiji izbor, kao pravi gurman volim sve jesti i probati, pa tako uživam jednako u mesnim i veganskih obrocima. A posebno uživam u sirovoj hrani (raw food) koja mi je otkrila nevjerojatne stvari i čemu ću više pisati u nekom drugom postu. Moj moto je – bitno da je domaće i zdravo! Sve što sami skuhamo od svježih namirnica, još ako su iz ekološkog uzgoja, svakako je bolje od bilo čega kupljenog u supermarketima i zapakiranog u limenke i kutije s rokom trajanja od 5 godina. Ono si što jedeš i u to duboko vjerujem, a to znam i iz vlastitog iskustva. S konzumiranjem zdrave i ekološke hrane, korištenjem bio kozmetičkih proizvoda i unosa prirodnih dodataka prehrani, osjetila sam ogromne promjene na svome tijelu, koži, kosi, imunitetu pa čak i psihi.
Svojim receptima, tekstovima i zanimljivim bio namirnicama pokušat ću vas barem malo nadahnuti da unesete pozitivne promjene u svoj život i osjetite sve blagodati korištenja prirodnih proizvoda!

03

1