Zahvalnost kao način života

Zahvalnost kao način života

zahvalnost-1

Svaki svoj novi dan započinjem zahvalnošću i još dok ležim u krevetu zahvalim se što sam se probudila, na dobrom i kvalitetnom snu.

I na još jednom danu koji je ispred mene i kojeg ću kreirati baš onako kako ja to želim, jer to zaista je tako.

Zahvalnost je svakako jedan od načina kojima možete promijeniti svoj stav i doživljaj života. I svakako je odličan uvod u promjenu u trenucima velike tuge i strahova. Ona je poput svjetla na kraju tunela koje vas može izvući iz tamnih prostorija vašeg života prema onim boljim, svjetlijim i ispunjenijim.

Zahvalnost svakako počinje kao neuvjetovana reakcija na one dobre trenutke koje proživljavate, onim osjećajem kada napravite i doživite nešto što vam je predivno i kada jednostavno cijelo vaše tijelo obuzme osjećaj zahvalnosti na tome, a možda to tako niti ne nazovete u trenutku u kojem se događa.

Dok odrastamo taj osjećaj tumačimo kao osjećaj divljenja prema nekome ili nečemu čak i prije nego što naučimo reći hvala. Kasnije kroz život ‘ulovimo’ se kako zahvaljujemo na mnogim stvarima na kojima uopće niti nismo zahvalni, zbog čega dolazi do miješanja različitih emocija i stanja. No uvijek možete iz početka pronaći zahvalnost u vašim srcima. Samo se prisjetite iskustva koje vam je bilo ugodno poput uživanja u odmoru na mjestima koja volite, zalaska sunca, pogleda na mjesec i zvijezde, ukusnih zalogaja, finog vina, druženja sa dragim ljudima, nježnog dodira, mekog zagrljaja, poljupca, pomoći koju ste dobili ili pružili, šum valova, miris proljeća, kapljica kiše na vašem licu i sličnih prelijepih trenutaka.

Prisjećam se upravo kako mi je jučer, u silnoj gužvi koju sam imala oko posla, moj sin pokucao na vrata i donio šalicu toplog čaja i upravo je to taj predivan osjećaj ljubavi i zahvalnosti. U trgovini dok sam kupovala hranu i pokušavala isprazniti košaricu, gospodin koji je stajao iza mene, podigao je košaricu i rekao: „Evo da vam bude lakše isprazniti da se ne saginjete sto puta!“, to su ti ugodni trenuci kad jednostavno osjetite zahvalnost u dubini sebe i kada je ‘hvala’ zaista to što treba i biti, ne samo riječ koju smo naučili kada smo bili mali, već osjećaj koji dolazi iznutra.

zahvalnost-2

Zahvalnost kao način života

Zahvalnost ne treba biti rezultat onog što nam se dešava, već naš stav koji njegujemo prakticirajući je, što znači da smo zahvalni svima i svakoj situaciji bez obzira bilo to vrijedno zahvalnosti ili ne, bezuvjetno, bez obzira na zasluge. Zahvalnost zamjenjuje frustraciju mirom, spokojem i radošću jer sve što vam se događa u životu ili je lekcija ili blagoslov i ako ste putem smatrali nešto nepravednim, lošim ili štetnim shvatit ćete da je to samo rezultat vaše percepcije, nerazumijevanja ili nemogućnosti prihvaćanja.

Dr. Joan Z. Borysenko lijepo je napisala: „Zahvalnost je impuls koji naše mentalne mehanizme može preokrenuti od opsesije do spokoja, od beznađa do kreativnosti, od straha do ljubavi.” Kao što i sposobnost da budemo prisutni u sadašnjem trenutku dolazi sasvim prirodno kroz zahvalnost i pomaže nam da usporimo korak, otvorimo osjetila za svijet koji nas okružuje i osvijestimo utjecaj koji imamo na svaki trenutak našeg života koji će tek uslijediti.

Ne možete biti istovremeno nesretni i zahvalni kao što ne možete istovremeno osjećati nezadovoljstvo i frustraciju i ispunjenje i zahvalnost. Jer upravo je bezuvjetna ljubav ključni „sastojak“ zahvalnosti. Zahvalnost nas uči kako davati bez očekivanja da ćemo nešto primiti zauzvrat, no ona nije isto što i osjećaj olakšanja. I naravno da svi imamo probleme, odnosno izazove u životu, no neće biti lakše riješiti ih ukoliko ćemo se prepustiti neodoljivoj moći negativnosti, kukanja i samosažaljenja, što je definitivno lakši i jednostavniji oblik ponašanja. I dok vam takvo ponašanje zamagljuje pogled, dobrota, nada i zahvalnost vam daju bistrinu, otvaraju nova vrata i pokreću stvaranje novih navika.

Možete biti zahvalni na svemu što imate u svojim životima, na poslu, obitelji, prijateljima, toplom domu i osjećati olakšanje jer niste bolesni, no zahvalnost se nalazi duboko unutar vas, a olakšanje pronalazi svoje temlje u strahovima i svemu onome čega se bojite ili pribojavate da se neće dogoditi onako kako bi željeli. Zahvalnost je ta koja će vam iz dana u dan potvrditi da ništa ne može krenuti loše i ‘naopako’ i da se ništa ne mora popravljati, jer je dovoljno dobro baš tako kako je.

zahvalnost-3

“Zahvalnost je impuls koji naše mentalne mehanizme može preokrenuti od opsesije do spokoja…”

Krenite usvajati zahvalnost, počevši od sitnica koje uzimate zdravo za gotovo poput disanja, novog dana, hrane, tople vode i struje i pokušajte na sve u svom životu gledati kao na dar i uvelike ćete na taj način promijeniti svoja razmišljanja, uvjerenja kao i pogled na život. U nekim izazovnim situacijama zahvalnost će vam pomoći da bolje sagledate što vam se dešava i zašto, da se lakše orijentirate rješenjima, a manje problemima, da napustite stare obrasce i zamijenite ih novim znanjima i ponašanjima kako bi ste se dublje zagledali u svoj život i u njemu vidjeli više onog što je dobro i lijepo i tako obogatili svoja iskustva.

Prije puno godina, na jednoj od svojih edukacija, kada sam se prvi puta susrela sa pitanjem na čemu sam zahvalna, nisam se odmah mogla sjetiti odgovora. Od tada svakog dana mogu nabrojati još po nekoliko stvari na kojima sam zahvalna i moj niti jedan dan ne prođe da ujutro ne zahvalim na danu koji je ispred mene i na kraju dana na svemu onome što se u tom danu dogodilo.  Prečesto vidimo stvari koje nisu dobre i za koje mislimo da ne bi trebali biti zahvalni, no i te stvari koje nas ljute, koje su nas razočarale, povrijedile, ponizile i zbog kojih se ne osjećamo dobro, i na njima trebamo biti zahvalni, jer smo iz njih naučili, one su naši podsjetnici i lekcije na kojima još trebamo raditi i na kojima idući puta nećemo pasti, zbog tih stvari i situacija mi smo ono što jesmo.

Danas sam beskrajno i svim srcem zahvalna na onim najtežim i najbolnijim situacijama u svom životu jer su mi upravo te situacije pomogle da volim, naučim, prihvatim, razumijem i budem bolja osoba. I zato ovo sve i dijelim sa vama i podsjećam vas da je pravi trenutak za vježbanje zahvalnosti upravo ovaj sada, kada možda osjećate da se ničega ne možete sjetiti i kada možda baš na ničemu posebno niste zahvalni, samo izgovorite tu malu jednostavnu riječ, hvala.

Foto: Hanny NaibahoBrooke CagleDimitri Tyan

lakoca-zivljenja.hr
info@lakoca-zivljenja.hr

Učitati još
Zatvori