3 divne tradicije na raskošnim indijskim vjenčanjima

3 divne tradicije na raskošnim
indijskim vjenčanjima

Vjenčanje poznatog američkog pjevača Nicka Jonasa i glumice Priyanke Chopre prošlog je tjedna pratio cijeli svijet. Divna vjenčanica i još raskošnije tradicionalne sari haljine zasigurno su inspirirale mnoge buduće mladenke koje se tek spremaju za svoj veliki dan. Indijska vjenčanja obilježena su šarenim ritualima i tradicijama koje su do danas bitan dio sklapanja braka. Moderna indijska vjenčanja su raznolika, a s obzirom na porast međukulturalnih brakova zanimljivo je promatrati fenomen stapanja kultura koje kreiraju nove obrasce raskošnih obreda. Cijela manifestacija traje i do tjedan dana, a lista uzvanika nerijetko dosege i preko tisuću uzvanika. U nastavku donosimo 3 tradicije bez kojih raskošno indijsko vjenčanje ne može proći.

Šarena indijska vjenčanja

Mnoge tradicije u ovoj kulturi povezane su s modnim izričajem i to se ne odnosi samo na žensku populaciju već i na djecu i muškarce. Indijske obitelji su velike, stoga će planiranje savršene nošnje za poseban dan krenuti i mjesecima unaprijed kako bi spretne ruke krojača dizajnirale unikatne komade u kojima će se slaviti danima. Odijela i halje od najfinijeg brokata, svile i čipke s izvezenim perlicama  ručno se izrađuju mjesecima prije ceremonije. Vjenčanica je uglavnom crvena sa zlatnim detaljima, a vjeruje se da je upravo to boja plodnosti i prosperiteta koja će mladencima osigurati dug i sretan život. Ukrašavanje nakitom od zlata važan je dio tradicije, šareni cvjetni aranžmani poput onih iz filmova, brojni sljedovi najfinijih specijaliteta i slatkiša..

Ukrašavanje tijela

Večer prije vjenčanja ženski dio obitelji okuplja se kod mladenke kako bi joj priredile popularnu ceremoniju ukrašavanja ruku i stopala. Henna ili mehdi je tehnika ocrtavanja tijela poznata u indijskoj i arapskoj kulturi. Na našim prostorima kana se koristi za bojanje kose, a radi se o biljnom prahu koji u dodiru s vodom stvara pastu. Crtanje hennom nije nimalo lako, stoga se za prigodu unajmljuju spretne majstorice koje su tehniku svladale do detalja. Henna se stavlja u plastične vrećice i kroz tanki otvor na vrhu, istiskuje se brzim pokretima, a suši se nekoliko sati. Nakon nanošenja boja joj je svijetlo narančasta, a drugoga jutra pigmentira u jarko crvenu. Njeguje kožu i ima specifičan miris koji se smatra poželjnim kako bi prva bračna noć protekla opuštenije. ‘Tetovaža’ već nakon sedam dana počinje blijediti,. Osim za vjenčanja stavlja se i za druge vesele prigode i blagdane.

Jutti Chupai umjesto bacanja buketa

Indijska vjenčanja po mnogo čemu se razlikuju od onih u zapadnim kulturama. Svečanost započinje dolaskom cijele povorke koja uključuje mladoženjine prijatelje, članove obitelji  i rođake. Indijska vjenčanja održavaju se u hramu pod baldahinima koja su razapeta na četiri stupa. Tamo se ujedno događa i razmjena vijenaca koji se stavljaju oko vrata, a simboliziraju vječnu predanost supružnika. Prije ceremonije mladenci skidaju cipele, a mladenka nakon svadbe ne baca buket, ali zato mladoženju čeka iznenađenje. Buduće šogorice tradicionalno će sakriti njegove cipele u igri poznatoj kao Jutti Chupai. Dok se uzvanici zabavljaju u promatranju mladoženje u nevolji, ‘bridesmaids’ će za svaki neuspjeli pokušaj pronalaska povisiti cijenu ‘otkupnine’ cipela.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori