Top savjeti za organizaciju vjenčanja bez stresa

Top savjeti za organizaciju
vjenčanja bez stresa

A post shared by Mary Leest (@maryleest) on

Najbajkovitiji, ali istovremeno i najstresniji period u životu je planiranje vjenčanja. Iako djevojčice sanjaju svoje vjenčanje cijelog života, u trenutku kada te iste djevojčice postanu žene i suoče se s morem obveza koje su dijelom organizacije vjenčanja, bajka poprimi neugodno ozbiljan ton. Perfekcionistima je vjenčanje utoliko stresnije i kompliciranije jer sve mora biti savršeno. No, individualne težnje za lijepim i savršenim romantičnim događajem dodatno su ojačane pritiskom okoline i trendovima koje nije jednostavno pratiti. Ljestvica je odavno visoko postavljena. Na sam dan vjenčanja ne samo da mladenka mora izgledati zanosno i čarobno, već mora misliti na udobnost i očekivanja svojih uzvanika. Kako bi uskladile sve zadaće koje su stavljene pred njih, mladenke moraju potražiti savjete iz različitih izvora. Pronalaze se pomno osmišljeni planeri u kojima su hodogrami sa zadacima, traže se ponude, osmišljava cjelokupan scenarij, scenografija, glazbena pozadina i još milijun detalja koji će učiniti vjenčanje posebnim.

Ono što će dodatno zakomplicirati pripreme je činjenica da su dijeta i vježbanje sastavni dio priprema za vjenčanje. I to ništa manje važan dio priprema za vjenčanje od ugostiteljske ponude ili cvijeća. Ipak će fotografiranje i snimanje iz svih kuteva, close upovi, ali i činjenica da su sve oči toga dana uprte u mladenku nametnuti potrebu za savršenom linijom i haljinom koja je mora pratiti na najbolji mogući način. Iz tog razloga nemali je popis savjeta za prehranu koja jamči besprijekoran izgled u vjenčanici. Čak neki fitness centri u svojoj ponudi imaju upravo program za buduće mladenke i jamče isklesano tijelo o kojemu su buduće mladenke sanjale cijelog života. Detox prije vjenčanja, tjelovježba prije vjenčanja, prehrana prije vjenčanja… Sve to nameće dodatni pritisak mladenkama i čini njihov raspored još zgustnutijim. Psiholozi naglašavaju kako je jedan od najvećih strahova žena onaj da neće stati u vjenčanicu stoga su spremne na poduhvate koji njihovom psihofizičkm zdravu uopće ne idu u prilog.

Kako bi mladenke izgledale zadovoljno, lijepo i zdravo, a bez pretjeranog izlaganja dodatnom stresu podsjećamo na nekoliko jednostavnih pravila koja svi znamo, ali ponekad zaboravimo na njih. Pogotovo kada smo zatrpani obvezama i izloženi stresu.

Unutarnji mir

Iako će nekima zvučati kao fraza, no postizanje unutarnjeg mira izuzetno je važno za ljepotu, ali i metabolizam. Kvalitetan san jamči i držanje kilograma pod kontrolom. Poznat vam je osjećaj bezvoljnosti, manjka energije i umora kada vam nedostaje sna, a potom  pokušavate nadoknaditi energiju slatkišima i brzom hranom koja pozitivno utječe na raspoloženje, ali negativno na vitku liniju. Stoga, barem u periodu prije vjenčanja pokušajte biti u krevetu na vrijeme i opustite se. Tako ćete barem izbjeći stroge režime prehrane i nezdrave last minute dijete koje će vam narušiti zdravlje i uzrokovati jo-jo efekt. Ovako ćete na zdrav način spriječiti nagomilavanje kilograma. Također, pokušajte izdvojiti barem 10 minuta dnevno za meditaciju. Vidjet ćete koliko ćete se osjećati divno i skladno. A tako ćete i lakše odrađivati i sve ostale zadatke.

A post shared by Mary Leest (@maryleest) on

Mudro planiranje

Ne žurite već počnite s pripremama na vrijeme kako se ne biste zatrpavali obvezama. Ne pretjerujte s multitaskingom jer vam je poznato kako to na kraju završi. Pozovite partnera, prijateljice i članove obitelji koji vam mogu pomoći i preuzeti dio obveza na sebe, a vi samo provjerite je li sve odrađeno u dogovoreno vrijeme. Ne brinite unaprijed i ne očajavajte ukoliko stvari ne idu u smjeru u kojem ste očekivali. Sve na što možete utjecati, popravite, a ono na što ne možete utjecati pokušajte zamijeniti nekim drugim rješenjima. Ovako ćete imati više vremena za sebe, nećete se osjećati iscrpljeno i moći ćete razmišljati o zdravoj prehrani i hidriranosti. To je od ključnog značaja za blistav ten bez podočnjaka i ravan trbuh. U mudro planiranje uvrstite i izbjegavanje nedokučivih ciljeva. Ukoliko imate atletsku građu tijela, ne možete očekivati kako ćete u vjenčanici izgledati poput latino boginje zanosnih oblina. Stoga, odaberite kroj haljine koji vam najbolje pristaje. Ukoliko imate predivne i isklesane noge, nemojte razmišljati trebate li odstupiti od tradicionalnih dugih vjenčanica već pronađite neku koja će naglasiti vaš najjači adut. A ukoliko imate jake ruke, pokrijte ih romantičnim rukavima i opušteno plešite, pozirajte i uživajte u svom vjenčanju. 

Prehrana

Leća, kvinoja, umak od guacamole, svježe voće i napitci s limunom pomoći će da trbuh izgleda ravno, odnosno da izbjegnete toliko neželjenu nadutost. Izbacite šećere iz vaše prehrane i ne zaboravite pritom da sokovi nisu dobro došli na vašem jelovniku. Osim ako je riječ o cijeđenim sokovima. Uvijek i svuda nosite bočicu vode sa sobom, a jutro započnite s toplom šalicom vode i limuna. Doručak neka vam bude najvažniji obrok u danu. Smanjite količinu hrane tijekom svakog obroka, ali imajte na umu da unošenje premale količine hrane uzrokuje usporavanje metabolizma. Stoga, ne pretjerujte. Očistite se od slane hrane, zaboravite na alkohol i konzumirajte više proteina. Kreirajte plan prehrane i pretvorite obroke u zdrave zalogaje u koje ćete  uložiti ipak malo više vremena nego u odlazak do najbliže pekarnice. Skuhajte povrće, grilajte plodove mora, uživajte u mirisima sezonskog voća koje ćete pretvoriti u sočne voćne salate. Unesite šarenilo u svoj tanjur i zdjelice. Kava može pomoći kada vam zatreba malo više energije za sve pripreme koje će učiniti vaše vjenčanje bajkovitim, ali ipak ne pretjerujte s kofeionom. Radije se više bavite agrumima, čajevima i vodom. Ukoliko ipak volite malo puniji okus od vode, poigrajte se listićima mente, kockicama dinje, lubenice i krastavca i oplemenite svoju magičnu vodu kojom ćete se hidrirati tijekom dana. Tako uz jednostavan način izbjegnite komplicirane dijete i unesite zdravlje u svoju dnevnu rutinu. Neka priprema za vjenčanje posluže kao novi početak zdravih navika uz koje ćete se i inače osjećati lijepo i zadovoljno.

Tjelovježba

Uz pravilnu prehranu, posvetite se postizanju najbolje verzije sebe uz tjelovježbu. Osim što će vam pomoći da zategnete tijelo, učinit će da se oslobodite stresa i započnete ili završite svoj dan s oslobođenom dozom hormona sreće koja će učiniti da pripreme za vjenčanje ipak budu opuštenije. Trčanje u kombinaciji s kardio vježbama najbolja su odluka. Uživat ćete u vremenu posvećenom samo sebi i rezultatima uloženog truda.

A post shared by Mary Leest (@maryleest) on

Fokusirajte se na ciljeve

Imajte na umu kako je vaš cilj pamtiti svoje vjenčanje kao najljepši dan u životu. Stoga ga nikako ne dozvolite upropastiti pretjeranom strepnjom i brigom. Budite što opušteniji i pretvorite pripreme, ali i sam dan vjenčanja u pravu zabavu za sve koje volite gdje ćete vi, kao i vaš partner biti zvijezde koje svojom ljubavlju i pozitivnom energijom inspiriraju sve ostale. Kada vas počne obuzimati panika, zastanite, duboko udahnite i zapitajte se vrijedi li.

Foto: Instagram, Unsplash

Preporuka

Zatvori