Kako se ustvari igrati s djecom?

bebe-igra-7

Da bi stvorili jaku vezu sa svojim djetetom, važno je koliko vremena provodite s njime.

Vrijeme provedeno s djetetom će mu omogućiti da emocionalno sazrije, te će stvoriti otvoren odnos među vama. Igranje s malom bebom je jako važno, a kada se radi o novorođenčetu pažnju treba obratiti na neverbalne znakove. Odgovarajte na sve što beba radi, te joj puno pričajte. Beba možda ne može govoriti, ali vas može slušati, a to obožava, zato joj pričajte što više.

Osim priče, bebe vole i kada ih se imitira – važno je samo da pratite bebu i njene želje, ako je aktivna, budite i vi aktivni u igri, ako je mirna, posvetite se mirnim aktivnostima koje će joj bolje odgovarati.

bebe-igra-4

Kada beba počne okretati glavu i biti nemirna, znači da joj je dosta onoga što sada radite. Ova pravila vrijede za djecu do godine dana. Što se tiče uzrasta od prve do treće godine, to su djeca koja znaju što žele, a to će vam i znati pokazati. Ovom uzrastu je najbolje predlagati ono što odgovara djetetovom karakteru, ali na kraju će dijete samo izabrati ono što želi. S ovim uzrastom se najbolje igrati pretvaranja, tako da pustite dijete da samo dijeli uloge i pravila, a vi budite tu da ih pratite, ali i da kroz igru potičete dijete na razmišljanje i učenje. U igri sa djetetom budite opušteni, i potpuno se prepustite igri.

bebe-igra-5

Uključite dijete u one aktivnosti koje vi volite, pa tako primjerice ako volite raditi kolače, neka i dijete radi s vama, tako da vam pomaže i da zajedno s vama mijesi i na kraju ukrašava. Dijete će biti i više nego ponosno i sretno. Djeca od treće do sedme godine sama mogu smisliti kako ćete provesti zajedničko vrijeme, te će vam jasno i glasno dati do znanja što bi ona htjela. Ono što je vaš zadatak u igranju s djecom ovog uzrasta je da ih pratite. Budite spremni da igrate iste igre sa svojim djetetom, te da ih ponavljate. U ovom životnom razdoblju djeca su jako maštovita, te će se igre sigurno sastojati od omiljenih likova iz crtića, a na vama je da ih potičete i da zainteresirano sudjelujete.

bebe-igra-6

Pokažite djetetu da ste doista zainteresirani, pa kada vam primjerice pokazuje neku svoju kolekciju, nemojte samo klimati glavom i osmjehnuti se, nego pitajte dijete neke detalje i uključite se u potpunosti, kako bi to i dijete osjetilo. Izađite zajedno van i družite se! Kad god je lijepo vrijeme, gledajte kako bi mogli provesti vrijeme u prirodi ili parku, ali provodeći vrijeme zajedno sa svojim djetetom.

Od sedme do dvanaeste godine su zabava i igra i dalje važne, ali komunikacija ima veću ulogu. Na vama je da potičete djetetovu komunikaciju, tako da ako se primjerice vašem djetetu sviđa slušati glazba ili gledati televizija, dopustite mu, ali ga istovremeno pitajte da vam kaže nešto o glazbi koju voli. Ako imate različit ukus, budite otvoreni za vrijeme razgovora i učite dijete da je normalno da imate različite ukuse. Možda vam se neće baš sviđati što ponekad govori vaše dijete, ali nemojte se prepirati i imajte poštovanje za njegovo mišljenje.

Slušajte svoje dijete pažljivo, obzirno mu odgovarajte i budite strpljivi prilikom rješavanja bilo koje situacije. Vaše dijete će to znati cijeniti, a to će vam i pokazati.

Foto: Instagram (@kcstauffer)

1