U francuskom stilu: čokoladni tart s medom i začinima

Čokoladni tart s medom i začinima

Lagane ljetne outfite zamijenili smo jesenskim, promjena vremena nagnala nas je i da s osvježavajućih deserata prijeđemo na nešto u čemu možemo uživati u toplini doma uz šalicu kakaa, ili ugodnu času vina. 

Ovaj put nam slastičar Josip Pudar donosi recept idealan za jesenske dane, koji nagoviješta lagane note nadolazeće zime i svih okusa koje vezujemo uz nju. 

Tart s aromama cimeta, anisa i kardamoma, s čokoladnom kremom kojoj posebnu slatkoću daje med

Čokoladni tart s medom i začinima

Prhko tijesto: 

  • 60g šećera u prahu 
  • 20g bademova brašna 
  • 150g glatkog brašna 
  • 20g kakaa 
  • Prstohvat soli 
  • 75g maslaca 
  • 1 jaje (cca 40g) 
  • Prstohvat začina po želji (cimet, anis, kardamom, vanilija) 

Šećer, bademovo i glatko brašno, kakao, sol, maslac i začine izmijesiti u posudi da dobijemo mrvičastu teksturu odnosno kao crumble. 

Zatim dodamo jaje i miksamo do jednolične teksture.  

Tijesto stavimo hladiti da bi se kasnije moglo lakše razvaljati za kalup za tart. 

U ovom slučaju idealno je tijesto razvaljati izmedu 2 komada masnog papira, da bi nijansa kakaa ostala što izraženija, bez dodavanja dodatnog brašna koji bi mogao ostaviti bijele tragove. 

Tart obložimo razvaljanim tijestom te još jednom stavimo hladiti prije pečenja da se tijesto stisne. 

Tijesto pečemo prvih 15 minuta na 160C, te zatim tart iznutra premažemo smjesom 1 žumanjka i žlice slatkog vrhnja, nakon čega nastavimo peći još 10-15 minuta (ovisno o pećnici).  

Čokoladni tart s medom i začinima

Čokoladni ganache s medom 

  • 300g slatkog vrhnja 
  • 50g meda po izboru 
  • 235g tamne čokolade 
  • 50g maslaca 

Slatko vrhnje i med stavimo kuhati do vrenja. 

Čokoladu nasjeckamo na fine komadiće te u 3 navrata prelijemo vrelim vrhnjem i medom, da bi dobili glatku emulziju. 

Dok je smjesa još topla, dodamo kockice maslaca te ih otopimo u čokoladnoj kremi. 

U tart ulijemo čokoladnu kremu te ostavimo u hladnjaku dok ne postane dovoljno čvrsta za rezanje.  

Foto: Josip Pudar

2