Separacija – strah od napuštanja

Već i sam naslov govori što je zapravo separacija, koja muči svako drugo dijete prilikom prvog odvajanja od roditelja. Ta odvajanja se najčešće događaju u jaslicama i vrtiću, a gotovo da i nema djeteta koje nema problem sa separacijom.

Separacijska anksioznost je normalna za dijete od 6 mjeseci, pa sve do njegove 3. godine. Najteže razdoblje za dijete je s njegovih godinu i pol, no mnogi roditelji na žalost nemaju izbora i baš tada moraju dijete dati na čuvanje u jaslice. U toj dobi je potpuno normalno teže odvajanje, a s time i duži adaptacijski period. Djetetovo odbijanje odlaska u jaslice ili vrtić za je potpuno očekivano, a vi kao roditelj na to trebate gledati kao sastavni dio odrastanja. Separacijska anksioznost može se javiti i u najtežem obliku, najčešće kod posebno osjetljive djece, koja jako teško prihvaćaju odvajanje od njima bliskih osoba.

mamissima 2

Najteži oblik separacijske anksioznosti možete prepoznati po simptomima kao što su bolovi u trbuhu, mučnina, tahikardija, glavobolja ili povraćanje, a koji se javljaju kod djeteta za vrijeme razdvajanja. Takva djeca se boje da će se dogoditi nešto strašno ako se odvoje od roditelja, pa se zato često žale na navedene simptome, kako bi izbjegli odlazak u jaslice, vrtić ili čak školu. Dijete koje ima teži oblik separacijske anksioznosti je često zakinuto za normalni društveni razvoj, zbog čega se ne uključuje u slobodne aktivnosti, ne želi prisustvovati dječjim rođendanima bez roditelja, itd. Period separacijske anksioznosti predstavlja vrlo težak trenutak u životu i djeteta i roditelja. To je period koji je pun briga i frustracija, ali nažalost mora proći.

Kao roditelj svome djetetu najbolje možete pomoći tako da mu ne dajete mogućnost izbora! Ne smijete pitati dijete da li želi u jaslice, vrtić ili školu, nego mu pomozite s jednostavnim planiranjem situacije koja je neizbježna i u kojoj dijete nema izbora. Separacijsku anksioznost nećete riješiti ukoliko dijete ostavite kod kuće, nego ćete situaciju samo pogoršati, pa pokušajte ne podupirati djetetove izostanke. Morate ostati jaki i ustrajni, te dobro isplanirati svaki detalj vezan za djetetov odlazak u jaslice, vrtić ili školu. Isto tako isplanirajte i nagrade koje ćete pružati djetetu za njegovu hrabrost i uspješno suočavanje.

Najkritičniji dani za ostanak su nakon bolesti, vikenda ili praznika, i to je potpuno normalno! U tim danima djetetu je potrebna samo veća potpora!

mamissima 8

Djetetu ćete sigurno odmoći ako:

– nećete biti jasni oko svoje odluka treba li dijete u jaslice, vrtić ili školu

– ćete sa svojim partnerom biti u konfliktu oko separacije

– ćete stalno pred njim i s njim pričati o njegovom strahu

– ćete biti ljuti zbog djetetovih problema sa separacijom

– ćete poticati djetetove probleme sa separacijom

Roditelji nesvjesno i nenamjerno potiču probleme sa separacijom, tako što daju djetetu dodatnu pažnju ili ga pretjerano štite. Ukoliko vaše dijete probleme sa separacijom iskazuje kroz noćne more ili bolove u trbuhu, s dodatnom roditeljskom pažnjom nećete mu pomoći, jer ćete mu na taj način samo potvrditi da ste mu vi potrebni za rješavanje problema.

Kako bi svome djetetu pomogli u ovim stresnim danima isprobajte neke od ovih savjeta:

– dijete u nepoznatom okruženju uvijek ostavite sito i naspavano

– dijete ostavite bez zastajkivanja i okretanja, uz jednostavan pozdrav i obećanje da ćete doći po njega nakon ručka, ili kad već..

– kod kuće pričajte s djetetom o tome što će raditi sutradan kada vas neće biti

– ako slučajno jedan dan nećete doći po dijete u isto vrijeme kao i ostale dane, to mu naglasite

– prije spavanja mu pričajte priče u kojima je glavna tema razdvajanje njegovih najdražih likova od roditelja

– kada dođete po dijete, pokažite mu koliko ste sretni što ga vidite

– nikada dijete ne kritizirajte pred drugom djecom, ako je nešto loše napravilo

– igrajte se što više igre skrivača s djetetom

– smislite ritual pozdravljanja koji mora biti kratak, te ga se pridržavajte svaki dan

– uvedite djetetu isti ritam tijekom svakog dana

– pokažite djetetu da znate kako se osjeća, ali da tako jednostavno mora biti i da ćete se vratiti

– što više slobodnog vremena provedite s djetetom

thewildkidsapparel 1

Ukoliko ne znate kako izaći na kraj s problemima separacije, te vam niti jedna metoda ne pomaže, svakako se obratite dječjem psihologu i zapamtite da koliko god ovo bilo teško razdoblje, važno je za emocionalno odrastanje djeteta.

Foto: @mamissima/Instagram

0