Sve tajne porridgea iliti kaše, i jedan prefini recept

Sve tajne porridgea iliti kaše, i
jedan prefini recept

porridge

Prijateljica mi je prije nekoliko dana ispričala kako je počela jesti porridge za doručak jer to smije jesti (na dijeti je), ali odmah nakon je uslijedilo pitanje – što je to zapravo?

Inspirirala me da ovaj tjedan ispričam sve što znamo o porridgeu. Sigurna sam da je mnogima prva asocijacija nekakva kaša, iako viđate različite vrste pa zasigurno može biti malo zbunjujuće.

porridge

Po definiciji, porridge je kaša kuhana u vodi ili mlijeku. Može biti slatka ili slana, gotovo je uvijek servirana topla u zdjeli, te se može raditi od riže, kvinoje, prosa, zobenih pahuljica, šećerne trske, heljde, lana, heljde ili različitih mikseva.

U različitim kulturama ćete naići na različite recepte, ali nama je zasigurno najbliže pojmu klasičnog porridgea kuhana zobena kaša. Izuzetno jednostavna delicija već je duže vrijeme i na mom meniju, posebice u zimskim danima. Prava je definicija comfort fooda!

porridge

Iako možete kupiti gotove mješavine, također možete sve napraviti i sami, od početka do kraja. Proces izgleda tako da prvo skuhate odabranu žitaricu ili više njih, u mlijeku, biljnom mlijeku ili vodi te je ukrasite željenim voćem, orašidima, podebljate superfood dodacima i to je to! Zapravo što se dodataka tiče nema pravila, kombinirajte ono što volite.

Ovom prilikom sam kupila gotovu Verival, organsku porridge mješavinu, na preporuku moje drage Barbare iz Bio svijeta i trenutno je svakodnevno na mom meniju!

Točne količine nisam navodila, improvizirajte, ali evo jednog recepta iz moje radionice.

porridge

Zimski porridge

Sastojci:
Verival porridge (ili porridge po izboru)
Kokosovo mlijeko
Zamrznute trešnje
Cejlonski cimet
1/2 banane
Orasi
Kokosove mrvice
Chia sjemenke
Svježe naribani đumbir
Kokosov šećer

porridge

Priprema:
Chia sjemenke prelijte kokosovim mlijekom i pričekajte da nabubre. Ja često znam namočiti veću količinu te ih držati u hladnjaku, tako su mi uvijek spremne kada mi zatrebaju.

Gotovu porridge mješavinu (ili što odaberete za kašastu podlogu) skuhajte u kokosovom mlijeku po uputama na pakiranju. Pri kraju kuhanja, dodajte malo cejlonskog cimeta i zamrznutih trešanja. Kašu, dok je još vruća, servirajte u manjoj zdjeli te joj dodajte chia sjemenke, bananu, nekoliko zamrznutih trešanja, kokosove mrvice, te naribani đumbir. Pospite kokosovim šećerom.

Dobro promiješajte i uživajte! 🙂

porridge

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.

porridge

Učitati još
Zatvori