Isprobajte šparoge u ovoj kombinaciji

Vrijeme je šparoga, a Nijemci su apsolutno ludi za njima. Iako nigdje nisam pronašla divlje šparoge, poslužila sam se onim što se nudi. Vi isto koristite one koje su karateristične za vaše područje.

Socca, ili kako je još nazivaju farinata ili cecina je specijalitet od slanutkovog brašna koji izgleda kao malo deblja palačinka. I odlična je zamjena za sve ljubitelje kruha, ali i one koji to nisu. Može poslužiti kao zamjena za pšenične tortilje ili ‘tijesto’ za pizzete ili bilo kakva podloga gdje biste inače koristili krišku kruha.

socca5

Radila sam je nekoliko puta, ne svaki put uspješno, iako je jako jednostavna. Lijepila mi se za tavu, raspadala i nisam je mogla okrenuti. Recept sam pronašla u nekoliko kuharica, a ovaj je inpiriran kuharicom My New Roots o kojoj sam pisala u posljednjem postu. Doduše malo sam ga promijenila i nadogradila.

socca3

U soccu obvezno stavljajte maslinovo ulje, meni recepti bez njega nisu uspijevali i tava vam mora biti dobra, neoštećena. Iako je konzistencija smjese dosta slična palačinkama, ipak je nemojte razlijevati po tavi, neka socce budu manje i malo deblje, bit će vam ih lakše okrenuti.

Tradicionalno se poslužuje pečena u pećnici, ali mi ćemo je danas raditi kao male palačinke uz šparoge.

socca2

Sastojci za 4 socce (2 porcije):

90 g slanutkovog brašna
280 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
Sol

Sve sastojke umutite mutilicom i ostavite smjesu da odstoji minimalno 2h. Ja je obično umutim ujutro tako da ima vremena da odstoji do ručka. Ne morate je stavljati u hladnjak. Pečem je na ghee maslacu, ali možete i na maslinovom ulju. Koristite žlicu za juhu i neka bude otprilike 2/3 puna, malo više od pola. Soccu pecite sa svake stane 2-3 minute.socca1

Ostali sastojci (2 porcije):

150 g šparoga
2 žlice feta sira (po želji više)
Rukola, matovilac ili potočarka
2 – 3 mlada luka (svijetli dio)
2 jaja na oko
Aceto balsamico
Crni sezam
Himalajska sol
Crni, krupni papar

socca7

Šparoge očistite i popecite na grill tavi. Posložite redom 2 socce, odabranu salatu, šparoge i mladi luk. Malo posolite i prelijte s malo aceta. Zatim dodajte feta sir, jaje, ponovo malo posolite i dodajte još malo aceta. Završite sa paprom i sjemenkama sezama!

socca4

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

0