Kako izabrati idealnog snimatelja i fotografa za svoje vjenčanje?

Kako izabrati idealnog snimatelja i
fotografa za svoje vjenčanje?

Kako odabrati fotografa za vjenčanja Nomad Diaries

Ako ste u procesu organizacije vlastitog vjenčanja, što uključuje i potragu za idealnim videom i fotografijama, savjetujemo da obratite pažnju na ovih nekoliko korisnih savjeta kako bi pronašli snimatelja i fotografa koji će savršeno odgovarati baš vama.

Osnovna pretraga

Slatke muke, otvorena web tražilica, ukucavate u Google pojmove kao što su „snimanje vjenčanja“, „fotografiranje vjenčanja“, „foto studio“, „wedding video“,  itd… Adrenalin raste, otvara se more linkova i reklama. Kliknuli ste na prvog, drugog, sedmog i na kraju više ne znate tko, kako i zašto. 

Kako odabrati fotografa za vjenčanja Nomad Diaries

Da biste si olakšali prve muke koje zadaje osnovna pretraga, savjetujemo da vam prvi korak budu preporuke vaših prijatelja ili poznanika koji su već prošli kroz proces pretrage. Iz prve ruke imate priliku dobiti nekoliko preporuka, kao i vidjeti rad snimatelja ili fotografa koji su sudjelovali u njihovom danu.

Uz prijatelje i poznanike, pronađite neke wedding forume, priključite se nekoj od mnogih tematskih grupa na Facebooku  i sličnim društvenim mrežama kako biste saznali dojmove i mišljenja ostalih parova.
Ovakvom početnom pretragom dobit ćete uvid u djelomično stanje ponuda snimatelja i fotografa koji su više-manje dulje u tom poslu i predstavljaju u većini slučajeva tradicionalnije radove u industriji vjenčanja.

Ako ciljate na radove koji se razlikuju od tradicionalnih i najčešće viđenih, preporučujemo pretragu web članaka i blogova te ponuda ozbiljnijih wedding planera.

Većina snimatelja i fotografa koji imaju karakterističan stil, u jednu ruku, imaju manji angažman tijekom godine. Što zbog kvalitete rada, što zbog pretrage ili cijena paketa koje nude. Iz nabrojanih razloga ta ista većina ulaže mnogo više u marketing i stvaranje suradnje s wedding planerima.

Još jedna zanimljiva strategija pretrage je pregled pratitelja i prijatelja te korisnika koji „lajkaju“ Instagram objave wedding planera ili određenih snimatelja ili fotografa. Tako ćete upoznati sve umjetnike iz industrije vjenčanja koji ili rade međusobno ili jednostavno podržavaju jedan drugoga u poslu. Lako ćete pronaći ljude koji njeguju sličan stil i odlučiti koji vam se stil najviše sviđa.

Kako odabrati fotografa za vjenčanja Nomad Diaries

Filtriranje

Nakon što ste prošli osnovnu pretragu i izdvojili neke od radova koji su vas se dojmili, preporučujemo ne više od tri, potrebno je poslati upit sa svojim datumom vjenčanja kako biste provjerili je li vaš snimatelj ili fotograf slobodan za vaš datum.

Tim postupkom dolazite do predzadnjeg koraka, koraka koji odlučuje tko je idealan izbor za vaše vjenčanje!

Ako ciljate na jeftiniju cijenu, kako bi rekli „samo da bude“, pri prvom upitu ili kontaktu zatražite cijenu i olakšali ste si predzadnji i konačan korak.

U predzadnjem koraku preporučujemo da pregledate dostupne radove snimatelja ili fotografa. Ne letimično, već u miru sa šalicom kave ili čaja. Uz radove također možete pročitati osvrte drugih mladenaca, pregledati istaknute objave iz medija ili osvojene nagrade. Na temelju općeg dojma koji ste stvorili iz pregledanog možete odlučiti želite li i vi imati sličnu uspomenu sa svojeg vjenčanja.

Odluka

Da bi potvrdili svoja razmišljanja i bili sigurni u svoju odluku, kao zadnji korak prije odluke predlažemo direktan kontakt, bio to telefonski poziv ili video poziv. Tako razbijate led „nepoznatoga“ i stječete bolji dojam o osobi koja potpisuje radove koji su vam se svidjeli, a saznat ćete i više detalja o načinu snimanja ili fotografiranja, o navikama snimatelja ili fotografa te sigurno dobiti još koji savjet koji će vam olakšati izbor i planiranje. 

Ako ste zadovoljni svojim izborom, potvrdite svoj datum što prije da ne biste morali ponavljati cijeli postupak još jednom. 😉

Kako odabrati fotografa za vjenčanja Nomad Diaries

Jedan savjet za kraj

Najbolji savjet ostavljamo za kraj. Odaberite snimatelja ili fotografa koji se sviđa vama i samo vama, koji će stvoriti vama dragu uspomenu koju nećete pospremiti negdje na tavanu ili pogledati samo dva puta u životu. Ako vas nečiji radovi inspiriraju, uvesele ili emotivno dotaknu, nećete požaliti svoju odluku. 

Vjerujemo da smo vam barem malo olakšali „slatke muke“ pretrage, vaši Nomad Diaries • Wedding Films.


Foto: Nomad Diaries • Wedding Films
Tekst: Nomad Diaries • Wedding Films

Učitati još
Zatvori